Banksin ensi-ilta päättyi tappioon - Urheilu - Satakunnan Kansa

Banksin ensi-ilta päättyi tappioon lentopallomiesten peräsimessä: ”Näin pelissä monia positiivisia juttuja”

Brittiluotsi Joel Banks näki Suomen pelissä paljon positiivista, vaikka Ukraina vei voiton.

25.5.2019 22:30

Miesten maajoukkue aloitti kuuman lentopallokesän Kultaisen liigan kamppailulla Ukrainaa vastaan.

Mielenkiinto oli tavallista korkeammalla uuden päävalmentajan debyytin seurauksena. Huhtikuun lopussa pestattu brittiluotsi Joel Banks johti Suomen peliä ensimmäisen kerran.

Hakametsän ilta toi odotetun tuloksen. Väkivahva Ukraina pehmitti Suomen 2540-päisen yleisön edessä lukemin 3–1 (28–30, 25–22, 25–17, 25–22).

– Näin pelissä monia positiivisia juttuja, mutta tietysti myös paljon työkohteita. Törmäsimme liian usein torjuntaan (16 kertaa). Kun ryhdyimme kiertämään sitä, sorruimme suoriin lyöntivirheisiin (12 kertaa). Saimme tästä kamppailusta runsaasti hyödyllistä oppia, Banks summasi.

Banks ehti työskennellä suomalaispelaajien kanssa vain viikon verran ennen Hakametsän ensi-iltaa. On selvää, ettei kukaan pysty tekemään ihmeitä näin lyhyessä ajassa.

Banks totesi jo etukäteen, että hän keskittyy Kultaisessa liigassa 95-prosenttisesti oman joukkueen tekemiseen ja jättää vastustajien analysoinnin tässä vaiheessa lähes tyystin.

– Ensimmäinen vaihe sisältää yhtenäisen kokonaisuuden rakentamisen kokeneista ja nuorista pelaajista. Sen jälkeen tuon vähitellen mukaan omia ideoitani. Vaikka yhteinen aika on ollut lyhyt, aina haetaan tilanteeseen nähden parasta mahdollista tulosta. Vihaan häviämistä, Banks kuvaili.

Niinpä lauantain esitystä kannatti tarkkailla ensisijaisesti yleisilmeen ja koostumuksen pohjalta.

Banks ohjasi suojattejaan tiiviisti, kommunikoi apuvalmentajien kanssa jatkuvasti ja reagoi kenttätapahtumiin terävästi. Pelinjohdosta jäi positiivinen kuva.

Pelaajat jaksoivat taistella urheasti kolmannen erän lopun pientä notkahdusta lukuun ottamatta.

Suomen avauskokoonpano oli normaalia kiinnostavampi uuden lähtötilanteen takia.

Kun laituri Elviss Krastins joutui luopumaan Kultaisen liigan avauksesta pohjevaivan takia, arvoituksia jäi oikeastaan vain yksi – päävastuun saava passari.

Banks marssitti avaukseen Akseli Lankisen ja peluutti häntä pääosan ottelusta.

Muuten avausseitsikko oli täysin odotettu: Antti Ronkainen, Niko Suihkonen, Tommi Siirilä, Sauli Sinkkonen, Samuli Kaislasalo ja Lauri Kerminen.

Ukraina oli liian kova vastus Suomelle.

Monen kokeneen pelaajan poissaolo tuo valmennusjohdolle lisää mietittävää. Haasteet kasvoivat entisestään, kun monivuotinen luottopassari Eemi Tervaportti päätti jättää Kultaisen liigan väliin. Tuore Kreikan mestari lataa alkukesän akkujansa ja panee kovilla olleen kroppansa kuntoon.

Kun tutkii Suomen neljäntoista pelaajan nimilistaa hiukan tarkemmin, silmät aukeavat toden teolla.

Vasta 29-vuotias Sinkkonen on nykyisen joukkueen vanhin ja samalla ainoa 1980-luvulla syntynyt pelaaja. Vasta 26-vuotias Kerminen on kokenein (156 maaottelua) ja toiseksi vanhin pelaaja.

Syksyn 2014 huikeasta MM-kisajoukkueesta ovat jäljellä vain Kerminen ja vielä silloin varamiehen roolissa ollut Siirilä.

Sen sijaan viime vuoden MM-ryhmästä on mukana peräti kahdeksan pelaajaa: Kerminen, Siirilä, Sinkkonen, Ronkainen, Suihkonen, Henrik Porkka, Kaislasalo ja Niklas Breilin.

Tämä osoittaa sen, että maajoukkueessa oli käynnissä voimakas sukupolvenvaihdos jo Banksin edeltäjän Tuomas Sammelvuon aikakauden (2013–2018) lopussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut