Sara Kuiviston juoksuvauhti on ennätyslukemissa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Sara Kuiviston nopeus on ennätyslukemissa: lentävä satanen taittui maanantaina tasan 12 sekunnissa

Alkuviikon testisatanen vahvisti kevään onnistuneen harjoitusjakson vaikutukset.

Sara Kuivisto tavoittelee tänä kesänä Suomen ennätystä 800 metrillä. Tämä kuva on kesäkuun alusta.

23.6.2020 22:24

STT, Espoo

Keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tuntee vauhdin kiihtyvän. Hän on jäänyt alkukauden kisoissa aavistuksen tavoitteistaan, mutta maanantain harjoitus vahvisti kevään vetoharjoitusten sanoman: Kuiviston nopeus kehittyy edelleen.

Harjoituskaudella Kuivisto kesti 800 metrin juoksijalle tärkeitä vetoharjoituksia aiempaa paremmin. Maanantain testissä hän juoksi 100 metriä lentävällä lähdöllä tasan 12 sekuntiin.

– Minulla oli talvella vatsatauti ja pientä sairastelua. Pystyin harjoittelemaan, mutta hallikausi jäi väliin. Kevään harjoitusjakso onnistui silti erinomaisesti, Kuivisto kertoo.

– Tunnen, että nopeus on parantunut.

Kuivisto on kokeillut kauden ensimmäisissä kilpailuissa vauhtiaan 400, 600 ja 1  000 metrillä. Hän on jäänyt aavistuksen ennätyksistään, muttei ole asiasta huolissaan.

Hän on juossut alkukauden kisojaan soolona, tuulisissa oloissa, eikä tuntuma 400 metrin rytmiin ole kovin vahva.

– Vaikea matka juosta, Kuivisto todistaa ratakierroksesta.

Norjasta luja vastus

Lauantaina Kuivisto, 28, pääsee mielimatkalleen, kun Espoossa järjestetään 800 metrin kilpailu. Nyt hän saa avukseen vauhdinpitäjän ja vastustajakseen norjalaisen Hedda Hynnen, jonka ennätys on 2.00,53.

– Haluaisin kunnon kilpailun ja hyvillä vauhdeilla. En ole kuitenkaan ladannut kilpailuun älyttömästi odotuksia, koska kyseessä on kauden ensimmäinen 800 metrin juoksu.

Kuivistolle sopisi 59–60 sekunnin avauskierros ja sen jälkeen myös Hynneltä rohkea juoksu voitosta.

Kuun lopulla Kuivisto vetäisee vielä yhden soolojuoksun, jossa hän jahtaa 600 metrin Suomen ennätystä. Heinäkuun alussa hän haluaisi juosta kansainvälisen 800 metrin kilpailun Sveitsissä.

Kotimaan kahakat ja ulkomaille

Heinäkuussa Kuivisto vetäytyy kilpailutauolle. Näillä näkymin hän pitää harjoitusleirin Pajulahdessa, jotta kauden paras vauhti ajoittuisi elokuulle.

Loppukesän kotimaisia kohokohtia ovat Paavo Nurmen kisat ja Kalevan kisat Turussa sekä gp-sarjan kilpailut Kuortaneella ja Espoossa. Kausi huipentuu Tampereen Ruotsi-otteluun 5.–6. syyskuuta.

– Toivottavasti pääsen elokuussa myös ulkomaille kilpailemaan. Emme ole kuitenkaan juuri suunnitelleet elokuuta. On turha miettiä asioita niin pitkälle, koska suunnitelmat ovat muuttuneet niin moneen kertaan, Kuivisto viitaa koronatilanteeseen, joka on myllännyt koko kauden uuteen järjestykseen.

SE alle kahden minuutin

Kuivisto ilmoitti pari vuotta sitten, että hänen tavoitteenaan on aloittaa arvokisaputki Berliinin 2018 EM-kisoista. Se toteutui ja jatkui viime vuonna Dohan MM-kisoissa.

Tänä vuonna arvokisakokemusten piti karttua Tokion olympialaisissa ja Pariisin EM-kisoissa, mutta koronapandemia raivasi ne tämän kesän ohjelmasta ensi kesään.

Kuivisto on hyväksynyt tilanteen.

– Hyvä aika olisi korvaus menetetyistä arvokisatilaisuuksista, Kuivisto paljastaa.

Kauden päätavoite on Tuuli Merikoski-Siliuksen kesällä 1991 juoksema Suomen ennätys 2.00,59. Kuiviston ennätys 2.01,85 on viime kesältä.

– Tavoitteena on Suomen ennätys, Kuivisto vahvistaa ja tarkentaa erikseen kysyttäessä, että se on tarkoitus likistää vihdoin alle kahden minuutin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: