Ella Junnila tavoittelee korkeuden karsinnassa finaalipaikkaa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Ella Junnilan tämän kauden tavoitteet olivat Suomen ennätys, EM-mitali ja MM-finaalipaikka – kaksi kolmesta on jo toteutunut

Korkeushyppääjä palaa pitkän tauon jälkeen kilpailupaikalle perjantaina MM-kisojen korkeuskarsinnassa.

Ella Junnila hyppää perjantaina korkeuden karsinnassa. Raja on tiukka, sillä finaaliin pääsee ylittämällä 194.­

27.9.2019 7:07

Doha

Korkeushyppääjä Ella Junnilan, 20, valmistautuminen MM-kisoihin on ollut poikkeuksellinen prosessi.

Junnila teloi nilkkansa elokuun alussa Lappeenrannassa. Sen jälkeen hän ei ole hypännyt täydellä teholla kilpailuissa kertaakaan.

Hän kävi toki elokuun lopulla voittamassa 22-vuotiaiden SM-kullan vaatimattomalla tuloksella (165), mutta hyppäsi vain kaksi kertaa ja lopetti sitten.

Perjantaina MM-Dohassa nuori hyppääjä on kovassa paikassa. Karsintaraja on 194 – sentin vähemmän kuin Junnilan Suomen ennätys.

Junnilan pitää yltää kesän parhaiden hyppyjensä tasolle selviytyäkseen finaaliin. Pitkän tauon vaikutusta tuloskuntoon on vaikea ennakoida.

– Sitä ei tiedä ennen kuin Ella pääsee hyppäämään. Voi mennä todella hyvin tai sitten huonosti, Junnilan valmentaja Jouko Kilpi aprikoi.

– Veikkaan, että 194 pitää ylittää, että finaaliin pääsee.

Ella Junnila Suomen hotellin edustalla takanaan yksi Dohan pilvenpiirtäjistä. ­

Ulkona korventaa hirmuinen kuumuus, mutta Suomen joukkueen ilmastoidussa hotellissa on viileää. Viileän rauhalliselta vaikuttaa myös Junnila.

– Takana on seitsemän viikon jakso, joka alkoi kolmen viikon kuntoutuksella. Sitten treenasin muutaman viikon kovempaa. Nyt nilkka on erinomaisessa kunnossa. Olen tehnyt täysipainoisia juoksu- ja hyppyharjoituksia, Junnila kertoo Suomen joukkueen mediatilaisuudessa Dohassa.

Ulkona lämpömittari käy pahimmillaan liki 40 asteessa, mutta Dohan stadionilla ilmastointilaitteet pitävät lämpötilan 22–24 asteessa.

Junnila ja valmentaja Jouko Kilpi kävivät tutustumassa stadioniin ja antoivat kilpailuolosuhteille hyvän arvosanan.

– Lämpötila oli ihan ok ja hyppypaikan alustana perusmondo, Junnila kiteyttää.

Ennen stadionille menoa urheilijat käyvät kuitenkin verryttelykentällä. Siellä pitää olla tarkkana, sillä kenttä on paljaan taivaan alla ja lämpöä riittää vielä illallakin reilusti yli 30 astetta.

– Pitää ottaa jotain peittävää mukaan ettei saa auringonpistosta tai muuta kuumuudesta johtuvaa riesaa. Ei siinäkään kuitenkaan ole mitään sellaista, mitä en olisi ennen tehnyt, Junnila muistuttaa.

Hän paransi kesän aikana kaksi kertaa Suomen ennätystään: ensin ylittyi 194 ja heinäkuun alussa Tampereella 195. Ratinassa Junnila yllätti valmentajansakin hyppäämällä SE:n lyhyellä vauhdilla – toisin sanoen neljän askeleen kaarrejuoksulla.

Dohassa hän aikoo kuitenkin hypätä pitkällä vauhdilla. Siihen on järkisyyt, sillä pitkällä vauhdilla hyppy on mahdollista saada nousemaan korkeammalle kuin lyhyellä. Myös riskit kasvavat, koska askelten sovittaminen oikein kohdalleen on vaikeampaa kovassa vauhdissa.

– En koe, että pitkä vauhti olisi tässä erityinen ongelma, Junnila toppuuttelee vauhtikeskustelua.

Junnilalla ja valmentajalla oli tälle kaudelle asetettuna kolme tavoitetta: Suomen ennätys, mitali 22-vuotiaiden EM-kisoista ja finaalipaikka MM-kisoissa.

– Kaksi kolmesta tavoitteesta on jo toteutunut, KIlpi tuumaa.

Junnila otti EM-pronssia heinäkuussa Gävlessä nuorten kisoissa. SE särkyi kaksi kertaa: ensin Turussa, sitten Tampereella.

Menestyminen Dohassa helpottaisi valmistautumista kohti ensi kesää, jolloin ohjelmassa ovat olympiakisat Tokiossa ja EM-kisat Pariisissa. Junnila sai täksi vuodeksi 6 000 euron apurahan.

– Toivon, että saisin ainakin saman verran myös ensi vuodella, Junnila sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?