Petra Olli lopettaa uransa – manageri Harri Halme haikeana - Urheilu - Satakunnan Kansa

Petra Ollin manageri kertoo lopettamispäätöksen taustat: ”Viimeisin vuosi ei ole ollut helppo"

Petra Olli lopettaa uransa. Kuva Rio de Janeiron olympialaisista.

25.2.2020 21:08

Tiistaina painimaailmasta kantautui yllätysuutinen, kun Petra Olli tiedotti lopettavansa uransa heti. Olli ei tavoittele enää paikkaa Tokion olympialaisiin.

Lopettamispäätös ei tullut manageri Harri Halmeelle puskista.

– Rehellisesti, ei tullut yllätyksenä. Viimeisin vuosi ei ole ollut helppo. Se on yksioikoisesti tilanne.

– Niin kauan kuin on peliä jäljellä, niin kauan on toivoa. Niin kauan annetaan kaikki tuki ja tehdään kaikki mahdollinen, että homma jatkuisi.

Halme on toiminut Ollin managerina viiden vuoden ajan. Lopettamispäätös on saada myös Halmeen hiljaiseksi.

Manageri muistelee suojattinsa uraa haikeana.

– Kun tullaan janan päähän, päällimmäisenä ajatuksena on haikea ylpeys. Kyseessä on täysin poikkeuksellinen urheilija. 2000-luvulla suomalaisen maailmanmestaruus olympialajissa on enemmän kuin harvinainen. Siinä mielessä fiilis on haikea ja arvostava.

Olli on Lappajärven Veikkojen kasvatti. Halme uskoo, että juuri kotipaikkakunta ja seura valoivat painijaan valtavaa innostusta. Lappajärvi tunnetaan painipitäjänä, josta muun muassa MM-mitalisti Jarmo Övermark on kotoisin.

– Jossain kaupungissa pienet tytöt ja pojat menevät pelaamaan jääkiekkoa, Lappajärvellä kaikki menevät painimaan. Toisella puolella järveä Vimpelissä mennään pelaamaan pesäpalloa. Juttu kumpuaa sieltä.

– Paini on koko perheen ja kunnan kuvio. Siellä painitaan yhdessä. Petra on ollut viime vuosina se urheilija, joka on molskilla edustanut sitä yhteisöä. Se on täysin poikkeuksellista.

Halme jakaa kiitosta myös Ollin perheelle. Isä Pertti Olli valmensi Petraa aina vuoteen 2009 asti, jolloin vetovastuun otti virolainen Ahto Raska.

– Poikkeuksellinen sitoutuminen ja innostus ilon sekä yhdessä tekemisen kautta tulevat kotoa Pertti-isältä, Päivi-äidiltä ja veljiltä.

Olli voitti 65-kiloisten maailmanmestaruuden vuonna 2018. Suomalainen on myös kaksinkertainen Euroopan mestari ja hänellä on yhteensä kuusi arvokisamitalia. Hänet valittiin vuonna 2018 vuoden naispainijaksi.

Olli kertoo tiedotteessa lopettamisen syyn olevan sisäisen palon sammuminen.

– Jos ei ole sataprosenttisesti mukana, ei ole mahdollista taistella isossa olympialajissa voitoista. Talvi oli varsin hyvä, Kiinan leireineen. Mutta polte ei ole enää ennallaan. On tullut minun aikani siirtyä sivuun huippupainijoiden roolista, näin 25-vuotiaana.

Harri Halme (vasemmalla) manageroi Ollia viiden vuoden ajan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: