MuSa on ottanut käyttöönsä InStat-statistiikkapalvelun avukseen. - Urheilu - Satakunnan Kansa

MuSa hakee apua statistiikasta: ”Arviomme perustuu siihen, mitä kyseisen pelipaikan pelaajalta halutaan”

Real Madrid, FC Barcelona, Huuhkajat ja MuSa. Joukkueita yhdistää lajin lisäksi firma, joka toimittaa seuroille tilastoja.

InStat toimittaa MuSalle tarkat tilastot otteluiden tapahtumista.

10.5.2019 16:31 | Päivitetty 10.5.2019 16:41

Kuten monet Euroopan huippujalkapalloseurat, MuSa on ottanut käyttöönsä InStat-statistiikkapalvelun avukseen. Mutta millaisen hyödyn paksut paperinivaskat voivat seuralle tarjota?

InStatin Nikolas Shitovin mukaan palvelu tuo joukkueille ja pelaajille kaiken tiedon helposti nähtäväksi.

– Olemme kansainvälinen statistiikkaan erikoistunut yritys. Tavoitteemme on tuoda asiakkaillemme mahdollisimman paljon tietoa esimerkiksi pelaajien suorituksista ja pelin tapahtumista.

Mistään pikkufirmasta ei InStatin kohdalla ole kyse, sillä jalkapalloseurojen lisäksi yhteistyö ulottuu aina NBA:sta NHL:ään. Myös Suomen seuratuimmat maajoukkueet Leijonat ja Huuhkajat ovat ottaneet palvelun avukseen.

Palvelu perustuu ihmissilmään

Voisi kuvitella, että tarkkaa statistiikkaa keräävä firma käyttäisi apunaan pelaajiin kiinnitettäviä paikantimia tai useita kameroita. Tällaisia ei kuulemma tietojen keräämisessä tarvita.

– Esimerkiksi GPS-paikantimissa on omat puutteensa pelaajan arvioinnissa. Ihminen pystyy parhaiten arvioimaan toisen ihmisen toimia, joten teemme kaiken täysin manuaalisesti.

– Tarkkailijamme käy ottelun aina videolta läpi ja syöttää tiedot järjestelmäämme. Tiettyjen algoritmien avulla saamme sitten tuotettua tarkat statistiikat jotka voimme lähettää asiakkaillemme.

Varsinkin pienemmät seurat voivat hyötyä palvelusta runsaasti. Kun resurssit ovat rajalliset, kaikki mahdollinen ulkopuolinen apu on hyödyksi.

– Pystymme toimittamaan esimerkiksi tietoa, jolla pelaajatarkkailu helpottuu huomattavasti. Valmennusjohdolle jää myös enemmän aikaa itse valmentamiseen, kun käymme heidän puolesta ottelun läpi ja toimitamme tarvittavat tiedot ottelusta seuraavana päivänä.

MuSan pelaajatilastoja Satakunnan Kansaan

Satakunnan Kansa julkaisee jatkossa MuSan otteluiden jälkeen InStat Index-arvion pelaajista.

– InStat Index-arvio on objektiivinen arvosana pelaajasta. Arvioon otetaan huomioon monia asioita, kuten pelipaikka ja pelipaikan keskeiset tehtävä, vastustajan taso ja sarja jossa pelataan. Näiden pohjalta laskemme arvion, jonka ansiosta joukkueet ja katsojat voivat saada paremman kuvan pelaajan suorituksista.

Vaikka laskukaava on hiottu tarkaksi, on siinä silti joitain puutteita.

– Jos joukkueessa on kaksi hyökkääjää, joista toinen osallistuu enemmän joukkuepelaamiseen ja puolustamiseen kuin toinen, saa hän todennäköisesti huonomman arvion kuin hyökkäämiseen keskittynyt pelaaja. Arviomme perustuu siihen, mitä kyseisen pelipaikan pelaajalta halutaan. Välillä joukkue vaatii pelaajalta eri asioita kuin me.

– Arviosta saa parhaan hyödyn, jos seuraa yhden tietyn pelaajan suorittamista esimerkiksi kymmenen ottelun ajan. Koska pelipaikka ja rooli pysyy yleisesti samana, arvio pysyy relevanttina.

Monimutkaisten laskukaavojen ja algoritmien jälkeen InStat Index-arvio on todella yksinkertainen. Mitä suuremman luvun saat arvioksi, sen paremmin olet suoriutunut. Arvio on usein lukujen 100–400 välissä.

Satakunnan Kansa julkaisee jatkossa otteluiden jälkeen arviot päivän viiveellä verkossa ja kahden päivän viiveellä sanomalehdessä.

Esimerkki arviosta

Yksinkertaistetussa esimerkkivertailussa Taiki Kagayama ja Juuso Rantala.

Kuvitteellisessa ottelussa kumpikin pelaaja on tehnyt maalin.

Koska Kagayama pelaa hyökkäävämpää roolia, hän saa maalista kertoimen 1,1. Rantalan kerroin on puolestaan 1,5, koska hän pelaa keskikentällä. Tämän takia hänen on lähtökohtaisesti haasteellisempaa tehdä maali.

Kagayama onnistui ottelussa syöttämään 87 prosentin tarkkuudella, joten hän saa suorituksesta kertoimen 1,2. Rantalalle kirjataan syöttötarkkuudeksi 72 prosenttia ja kertoimeksi 0,9.

Kun luvut kerrotaan, Kagayama saa kokonaiskertoimeksi 1,32. Rantalan kerroin on 1,35.

InStat Index-arvio saadaan, kun kerrotaan edellä mainittu kokonaiskerroin niin sanotulla WMLC-lukemalla (weighted match level coefficent). Kyseiseen lukemaan vaikuttaa vastustajan taso, omien pelikavereiden taso sekä omat suoritukset. Laskutoimituksesta saatu luku kerrotaan vielä peruslukemalla, joka on 220.

Jos Kagayaman WMLC on 1,065 ja Rantalan 1,077, pelaajien InStat Index-arviot ovat seuraavanlaiset:

Kagayama 1,32 x 1,065 x 220 = 309

Rantala 1,35 x 1,077 x 220 = 320

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: