Yle: Entiset taitoluistelijat kertovat valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti - Urheilu - Satakunnan Kansa

Yle: Entiset taitoluistelijat kertovat valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – tunnettu miesvalmentaja kiistää ahdistelusyytteet

Liitolla selvityksessä myös erillinen "valmentajan epäasiallinen käytös"

18.9.2019 16:35

Helsinki

Uransa jo lopettanut SM-tason naistaitoluistelija kertoi Ylelle valmentajansa ahdistelleen häntä seksuaalisesti. Ylen mukaan miesvalmentaja on tunnettu valmentaja, joka toimii edelleen valmentajana. Hän kiistää Ylelle ahdistelusyytökset.

Ex-taitoluistelija kertoo Ylelle tulleensa keski-ikäisen miehen valmennukseen yhdeksänvuotiaana. Valmennussuhde kesti kahdeksan vuotta.

Ylen jutun mukaan valmentaja muun muassa piti nuoria tyttöjä usein sylissä, puhui kaksimielisesti ja esiintyi usein pukukopissa urheilijoiden edessä pelkissä alushousuissa. Valmentaja myös hieroi tyttöjen selkiä, piti kättään reidellä ja kommentoi tyttöjen alusvaatteita.

Ahdistelusta kertonut nainen sanoo Ylelle myös, että viime syksynä häneen otti yhteyttä toinen ex-taitoluistelija, joka kertoi joutuneensa alaikäisenä valmentajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Haastateltavan mukaan asiasta kerrottiin Taitoluisteluliitolle, joka ei kuitenkaan tehnyt asialle mitään.

–  Olemme tehneet kaiken, minkä lain puitteissa vain voimme tehdä, liitto tiedotti keskiviikkona.

–  Olemme kannustaneet ja rohkaisseet asianosaista ottamaan yhteyttä viranomaiseen, jotta asia voidaan perinpohjaisesti selvittää. Se on ainoa lain mahdollistama keino, joka meillä on käytössämme niiden ihmisten osalta, jotka ovat täysi-ikäisiä. Mikäli meillä olisi syytä epäillä alaikäisiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua, ilmoittaisimme asiasta välittömästi viranomaisille.

SUEK selvitti, raportti liitolla

Ilta-Sanomat puolestaan kertoi tiistaina, että Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) teki liitolle raportin suomalaisen seuravalmentajan epäasiallisesta käytöksestä. Kyseessä on eri asia kuin Ylen kertoma seksuaalinen ahdistelu. Liitto ei kerro asiasta tarkemmin, sillä asian käsittely liitossa on kesken.

–  Saimme raportin tiistaina. Käsittelemme asiaa ja päätämme, eteneekö asia liiton kurinpitolautakunnan käsittelyyn. Kurinpitolautakunta voi asettaa eriasteisia rangaistuksia, joista yksi on väliaikainen tai määräaikainen toimitsijakielto, Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Outi Wuorenheimo kertoo.

–  Työnantajaseuraa on informoitu asiasta. Liitto voi antaa suosituksia seuralle mahdollisista toimista (valmentajan suhteen), mutta seura tekee asiassa kuitenkin päätöksen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos