Suomalaisen jalkapallon lähihistoriassa kahdeksan veljesparia on yltänyt A-maajoukkuetasolle - Urheilu - Satakunnan Kansa

Suomalaisen jalkapallon lähihistoriassa kahdeksan veljesparia on yltänyt A-maajoukkuetasolle – Onko tässä seuraavat maajoukkueveljekset?

Sauli Väisänen on kuulunut jo muutaman vuoden Huuhkajien peruskalustoon. Nyt myös pikkuveli Leo on noussut mukaan maajoukkuerinkiin.

Sauli ja Leo Väisänen ovat leireilleet maajoukkueen mukana kuluvan viikon Helsingissä.

7.6.2019 21:05 | Päivitetty 11.6.2019 10:08

Viimeisen 40 vuoden aikana kahdeksan veljesparia on edustanut Suomea jalkapallon A-maajoukkueessa. Seuraavaksi tähän joukkoon nousee todennäköisesti Väisäsen veljekset.

Sauli Väisänen, 25, on kuulunut jo muutaman vuoden maajoukkueen kalustoon. Pikkuveli Leo Väisänen, 21, valittiin ensimmäisen kerran A-maajoukkueryhmään maaliskuussa. Vielä ei kuitenkaan käynyt kutsua kentälle.

Nyt veljekset ovat taas A-maajoukkueen vahvuudessa, kun Suomi kohtaa lauantaina Bosnia-Hertsegovinan Tampereella ja Liechtensteinin tiistaina vieraskentällä.

Väisäset taistelevat samasta pelipaikasta, sillä molemmat ovat toppareita.

– Leo on luontaisesti lahjakkaampi ja teknisesti taitavampi kuin minä. Hollannissa hän on oppinut puolustamaan eteenpäin ja pelaamaan muutenkin rohkeasti, Sauli arvioi pikkuveljeään.

– Sauli on pelaajana analyyttinen ja lukee peliä hyvin. Toivon pääseväni debytoimaan A-maajoukkueessa mahdollisimman pian, mutta jos pelipaikka pitää jollekin muulle antaa, niin mieluiten broidille, Leo toteaa.

Luonteiltaankaan veljekset eivät ole toistensa kopioita. Sauli on puhelias, iloinen ja välitön, Leo enemmän tarkkailijatyyppi.

– Nuorempana Leksa oli ujo. Siinä olemme samanlaisia, että lähestymme asioita positiivisuuden kautta ja haluamme muille aina hyvää, Sauli arvioi.

Sauli Väisänen pelasi päättyneen kauden lainamiehenä Crotonen joukkueessa Italian Serie B:ssä. Kausi oli nousujohteinen.

– Ensimmäiset kuusi ottelua istuin penkillä. Seitsemännessä pääsin avaukseen ja pelasin sen jälkeen täydet minuutit aina, kun olin terve. Pari peliä jäi vammojen takia väliin ja kerran minut vaihdettiin kentältä, kun sain osuman päähän ja siitä alkoi tulla verta.

Sauli Väisänen solmi kesällä 2017 3+1-vuoden sopimuksen Serie A:ssa pelaavan Spalin kanssa. Ensimmäinen kausi Italiassa alkoi hyvin ja hän sai Spalissa mukavasti peliaikaa syksyllä. Loppukausi meni piloille loukkaantumisten vuoksi.

– Serie A:n ja B:n tasoero on isompi kuin odotin. En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta tänä keväänä Serie B:ssä tuli sellainen olo, että minun on aika ottaa urallani askel eteenpäin. Tulevan kauden tavoitteet ovat taas Spalissa ja Serie A:ssa.

Leo Väisäsellä on takanaan ensimmäinen kausi ulkomailla. Hän teki viime kesänä 3-vuotisen sopimuksen Hollannin kakkosliigassa pelaavan FC Den Boschin kanssa.

FC Den Bosch sijoittui sarjassa neljänneksi ja Väisänen oli vakionimi joukkueen kokoonpanossa.

– Sain pelata paljon ja pääsin hyvin sisään hollantilaiseen pelityyliin. Tempo on kovempi kuin Veikkausliigassa tai juniorimaaotteluissa, ja aina pelataan eteenpäin. Erityisen taktista jalkapalloa se ei ole, Leo Väisänen arvioi.

Leo Väisäsen on yksi niistä nuorista jalkapalloilijoista, joille Rovaniemen Palloseura on toiminut ponnahduslautana Eurooppaan. Väisänen siirtyi HJK:sta Rovaniemelle kaudeksi 2017 peliajan perässä. Hän pelasi RoPS:ssa yhden kokonaisen ja yhden puolikkaan kauden, kunnes matka jatkui Hollantiin.

– Omalla kohdallani RoPS-siirto oli ehdottomasti oikea ratkaisu. Rovaniemellä uskallettiin antaa peliaikaa nuorille.

Sauli Väisänen on niitä harvoja suomalaisia ammattiurheilijoita, jotka ovat uskossa ja ovat valmiit myös puhumaan siitä julkisesti.

– Usko kuuluu identiteettiini. Ei minulla ole tarvetta yrittää käännyttää muita, mutta ei aihe myöskään saa olla tabu.

Miten usko näkyy arjessasi?

– Käyn jumalanpalveluksissa, rukoilen, luen Raamattua ja minulla on uskovia ystäviä. En koe, että olen mitenkään erilainen jalkapalloilija. Italiassa varmaan puolet joukkuekavereistani tekee ristinmerkin ennen kuin menee kentälle.

Väisäsille Raamattu ja kristinuskon perusteet tulivat tutuiksi jo lapsena vanhempien ja isovanhempien ansiosta. Veljesten isoisä oli ammatiltaan pappi.

– Minäkin olen uskossa, mutta se ei näy arjessani samalla tavalla kuin Saulilla, Leo Väisänen sanoo.

Jalkapallon EM-karsintaottelu Suomi–Bosnia-Hertsegovina tänään klo 19.

A-maajoukkueessa pelanneita veljeksiä

Suomalaisen jalkapallon lähihistoriassa (1980–2019) kahdeksan veljesparia on yltänyt A-maajoukkuetasolle:

Aleksei Eremenko (57 A-maaottelua) ja Roman Eremenko (73).

Shefki Kuqi (62) ja Njazi Kuqi (12).

Perparim Hetemaj (49) ja Mehmet Hetemaj (3).

Mika Lipponen (46) ja Kimmo Lipponen (6).

Riku Riski (26) ja Roope Riski (5).

Jokke Kangaskorpi (11) ja Juuso Kangaskorpi (7).

Pasi Tauriainen (34) ja Vesa Tauriainen (1).

Harri Nyyssönen (5) ja Kai Nyyssönen (2).

Sauli Väisänen

Syntynyt: 5. kesäkuuta 1994 (ikä 25).

Pituus: 190 cm.

Pelipaikka: Toppari.

Seura: Spal (Italia).

Ura: Debytoi Veikkausliigassa 2013 (Honka) ja siirtyi kesken seuraavan kauden Ruotsiin (AIK). Teki kesällä 2017 3+1-vuotisen sopimuksen Italian Serie A:ssa pelaavan Spalin kanssa. Pelannut yhden kauden Serie A:ssa ja yhden kauden lainapestillä Serie B:ssä (Crotone).

Maaottelut: 15 A-maaottelua. 16 nuorten maaottelua.

Leo Väisänen

Syntynyt: 23. heinäkuuta 1997 (ikä 21).

Pituus: 186 cm.

Pelipaikka: Toppari.

Seura: FC Den Bosch (Hollanti).

Ura: Debytoi Veikkausliigassa 2016 (HJK, PK-35). Siirtyi sen jälkeen RoPSiin vajaaksi kahdeksi kaudeksi, mistä jatkoi matkaa viime kesänä 3-vuotisella sopimuksella Hollannin kakkosliigaan.

Maaottelut: Yhteensä 17 nuorten ja poikien maaottelua.

Muuta: Veljesten äiti on vuoden 1984 Miss Suomi, tv-kuuluttaja Anna-Liisa Tilus.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: