Keihäsasiantuntija Tero Järvenpää ennustaa, ettei virolaisheittäjä vältä leikkauspöytää - Urheilu - Satakunnan Kansa

”Pitäisin melkoisena ihmeenä, jos Magnus Kirt nähdään Tokion olympiafinaalissa” – keihäsasiantuntija Tero Järvenpää ennustaa, ettei virolaisheittäjä vältä leikkauspöytää

Pitkän kauden heittäneet olivat keihään MM-finaalissa pulassa.

Viron Magnus Kirt poistui Dohan stadionilta lääkintähenkilökunnan kyydillä. Hän loukkasi olkapäänsä keihäsfinaalin viidennellä kierroksella.

7.10.2019 21:52

Dohan keihäsfinaali muistetaan ainakin yllätysvoittaja Anderson Petersistä, vaisusta tulostasosta ja Magnus Kirtin dramaattisesta loukkaantumisesta.

Keihäskautta dominoinut virolaisheittäjä satutti olkapäänsä. Tv-kuvien perusteella kyse ei ollut mistään vähäpätöisestä asiasta. Samaa mieltä on entinen huippuheittäjä ja keihäsasiantuntija Tero Järvenpää.

– Minun silmiini näytti, että jo vetovaiheessa olkapää olisi antanut periksi.

Kirt tai hänen taustajoukkonsa eivät vielä maanantaina olleet antaneet tietoja olkapään kunnosta.

Järvenpää vahvin veikkaus yön yli nukkumisen jälkeen on se, että Kirtin olkapää meni sijoiltaan.

– Heiton jälkeen hän kaatui, eikä saanut otettua kädellä vastaan. Kirt putosi kyynärpäänsä päälle, ja sekin vaikutti sijoiltaan menoon.

Tietysti on mahdollista, että Kirtin solisluu käväisi pois paikoiltaan, eikä se välttämättä olisi iso asia.

Näin Tero Järvenpää kommentoi Kirtin heittoa:

Pelottava asia

Meille tavallisille kansalaisille olkapään sijoiltaan meno ei välittömästi ole mikään mahdoton asia. Olkapäätä työvälineenä käyttävälle keihäänheittäjälle kaikki on kuitenkin toisin.

– Pitäisin melkoisena ihmeenä, jos Magnus Kirt nähdään Tokion olympiafinaalissa ensi vuonna. Aikaa on kuitenkin alle vuosi, Järvenpää sanoo.

Kun olkapää menee sijoiltaan, ympärillä olevissa lihaksissa tapahtuu repeämiä. Siksi sijoiltaan meno tapahtuu kerta toisensa jälkeen helpommin.

– Heittäjälle se on dramaattinen asia. On hyvin epätodennäköistä, ettei olkapäätä leikata. Olkaluun pitää nimittäin pysyä tiukasti kupissaan.

Leikkaus tuo mukanaan omat riskinsä: jos ankkurikiinnityksellä jänteitä kiristetään liikaa, se vaikuttaa olkapään liikerataan häiritsevästi.

– Heittäjälle se on pelottava asia, Järvenpää huokaa.

Magnus Kirt rojahti suoraan kyynärpäänsä varaan, eikä siis saanut otettua kaatumista vastaan käsillään.

Edessä pitkä tie

Suomalaisheittäjistä Kirtin tapaus tuo mieleen 2000-luvun mestariheittäjä Matti Närhen, jonka olkapää hajosi vuonna 2001 Edmontonin MM-kisojen karsinnassa. Närhen toipuminen vei lopulta kolmisen vuotta.

– Tietysti Matilla oli muitakin pahoja vammoja, ja asiaan vaikuttaa sekin, millainen kelläkin on olkapään rakenne. Kirtin kohdalla vaarassa on Tokion ohella myös koko ura. Pitkä tie on edessä.

Kirtin kannalta yksi hyvä uutinen on se, että Järvenpään mukaan Viron maajoukkueessa on todellista huipputason osaamista esimerkiksi olkapäävammojen kuntouttamiseen.

Magnus Kirtin valmentaja Heiko Väät koki kauhun hetkiä Dohan katsomossa.

Välipäivä tarpeen

Järvenpään mielestä pitkä kausi ja keihäsfinaali ilman välipäivää eivät ainakaan olleet estämässä Kirtin tragediaa.

– Pitkän kauden heittäneet ottivat finaalissa osumaa. Välipäivän puute selittää vaisun tulostason.

Järvenpää vertaa keihästä kuulaan. Monesti kuulakisa käydään saman päivän aikana eli aamulla karsinta ja illalla finaali. Nyt finaali työnnettiin vasta seuraavana päivänä, ja tulostaso oli huima.

Järvenpään mukaan keihäsfinaalissa oli selkeä kaava:

– Nuorin ja tuorein voitti, kokeneet ja pitkän kauden heittäneet hävisivät.

Niin, se tuorein eli Grenadan yllätysmestari Anderson Peters. Kapealla eurooppalaiskulmalla urheilua seuraaville 21-vuotias heittäjä oli ennen finaalia totaalisen tuntematon. Järvenpää sanoo kiinnittäneensä Petersiin huomiota jo keväällä.

– Hän otti Yhdysvaltojen yliopistomestaruuden ylivoimaisesti. Hän heitteli keväällä ja kesällä hyviä kisoja ja 87 metrin tuloksia.

Euroopassa pidetään helposti Timanttiliigaa ja muita rahakisoja totuutena yleisurheilun maailmasta. Näin ei kuitenkaan ole.

– Esimerkiksi Kirt ja karsinnassa säheltänyt Thomas Röhler heittävät liki jokaisessa Timanttiliigan kisassa ja muita rahakisoja siihen päälle. Ennen Dohaa he olivat kuluttaneet itseään huomattavan paljon.

Järvenpää uskoo, ettei grenadalainen ole edes halunnut lähteä tahkoamaan Timanttiliigaa.

– Käytännössä se olisi tarkoittanut asumista Euroopassa leirikoulumaisissa oloissa. En usko, että se olisi juuri napannut 21-vuotiasta nuorukaista.

Grenadan Anderson Peters oli Tero Järvenpään mukaan keihäsfinaalin nuorin ja tuorein.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: