kalel Rovanperä näytti epäilijöilleen tyylikkäästi - Urheilu - Satakunnan Kansa

Yle: Kalle Rovanperä löi häntä epäilleille jauhot suuhun: ”Se vähän nauratti”

Julkisuuden nurjat puolet eivät hetkauta rallilupausta.

Kalle Rovanperä on tottunut julkisuuteen pienestä pitäen.

30.1.2020 18:22

Yle Urheilun Tomin nuoteista -podcastissa vieraillut Kalle Rovanperä paljastaa lukeneensa ennen itseään koskevia kommentteja internetissä.

Rallitoimittaja Tomi Tuomisen isännöimässä jaksossa Rovanperä muistelee uransa alkuaikoja. Nuorukainen on ollut lähes koko ikänsä rallifanien mielenkiinnon kohteena, ensimmäiset videot Kallesta auton ratissa kuvattiin jo hänen ollessa vasta kahdeksanvuotias.

Ralliuraa rakennettiin aluksi ulkomailla, kun ajolupaa Suomessa järjestettäviin rallikilpailuihin ei heltynyt.

Latvian kansallisessa rallisarjassa niitetyn menestyksen jälkeen Rovanperä pääsi osallistumaan Mikkelissä ajettuun SM-sarjan osakilpailuun alkuvuodesta 2017. Ikää mittarissa oli tuolloin vasta 16 vuotta.

Kilpailu tilkitsi viimeistenkin epäilijöiden suut. Rovanperä tuli, näki ja voitti, vaikka aikahävikkiä syntyi rengasrikon myötä.

Itsekin kilpailuun kartanlukijana osallistunut Tuominen muistelee ralliväen keskustelleen aikoinaan Mikkelin koitoksen mittaavan Rovanperän lahjakkuuden. Epäilijöitä riitti, Latviassa vastustajien tasoa ei pidetty kummoisena suomalaiskollegoihin verrattaessa.

Innokkaiden odotusten vastapainoksi internet tarjosi alttarin myös negatiivisuudelle. Vähättelevissä kommenteissa Rovanperän yltämistä edes kymmenen parhaimman joukkoon Mikkelissä epäiltiin.

– Muistan hyvin nuo puheet. Luin kaikki kommentit tuolloin, oli arvuutteluita mikä on sijoitukseni ja kaikkea sellaista. Se vähän nauratti. Jotkut sanoivat, etten ehdi edes TOP10:een. Itse tiesin vauhtini. Toki tiesin, että Suomessa on kova taso, mutta siinä vaiheessa itsellänikin oli jo sen verran kokemusta että kaasu pysyi pohjassa. Ei paljoa jännittänyt. Lähinnä naureskeltiin, että jos ei TOP10-sakkiin ehditä niin sitten menee aika huonosti, Rovanperä toteaa podcastissa.

Rovanperää koskevat kommentit ovat tuosta päivästä vain kasvaneet menestyksen ja aivan lajin terävimmälle huipulle nousemisen myötä. Se tuo mukanaan myös julkisuuden varjopuolia.

– Siellä (sosiaalisessa mediassa) on nykyään kaikenlaista. En enää lue kaikkea, eikä se vaikuta minuun. Sanokoot mitä sanovat.

Rovanperä on kasvanut ralliammattilaiseksi lapsesta asti. Paitsi ajamisen lisäksi tutuksi on tullut myös muu huippu-urheilun oheistoiminta.

– Kyllä siihen (julkisuuteen) tottuu aika hyvin. Pienempänä sitä tuli osaksi aika rajustikin. Esimerkiksi kun ajoin ulkomailla, täytyi kaikki mediahommat tehdä englanniksi. Se jännitti paljon, kun sitä ei voinut tehdä suomeksi, eikä luistaa pois. Ei se tänä päivänä ole kuitenkaan sen ihmeellisempi asia.

Toyotalta saadun tehdassopimuksen myötä Rovanperä on murtautunut lopullisesti lajin huipulle. Vaikka odotukset ovatkin ensimmäiselle WRC-kaudelle realistisen maltilliset, tietää Rovanperäkin saavansa maistaa rallimaailman kovaa arkea.

– Ainahan se on kiva, että ihmiset seuraavat, varsinkin jos menee hyvin. Mutta silloinkin spottivalo on kirkkaana, jos tekee virheitä. Se on lajin raaka totuus. Olen asennoitunut, että se tulee tapahtumaan, eikä sille voi mitään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut