Erikoinen tilanne: Superpesisjoukkueiden mailat eivät kestä – ”Aikamoista rätinää” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Erikoinen tilanne: Superpesisjoukkueiden mailat eivät kestä – ”Mailoja on rikkoutunut jo parin lyönnin jälkeenkin”

Pesäpallomailojen kestävyys on ollut kevään aikana vahvasti tapetilla erityisesti miespesäpalloilijoiden osalta. Tiuhaan rikkoutuvat pelivälineet ovat myös aiheuttaneet mailapulaa.

Vimpelin Vedon käytössä ollut Vertigo G1 -maila hajosi kymmenen lyönnin jälkeen

29.4.2019 16:30

Pesäpallomailojen kestävyys on aiheuttanut harmistusta kevään aikana useissa miespesäpallojoukkueissa, Karhun pelivälineet eivät ole kestäneet totutusti.

Vimpelin Vedon superpesismiehistön pelinjohtaja Markku Hylkilä laskee mailoja hajonneen huhtikuun alun jälkeen vajaat kolmekymmentä.

– Onhan se ollut aikamoista rätinää. Mailoja on hajonnut lähes jokaiselta pelaajalta, eli kyseessä ei ole mikään pelkkä lyöjämörssäreiden ongelma.

– Mailoja on rikkoutunut jo parin lyönnin jälkeenkin, esimerkiksi Perttu Ruuskan työväline hajosi toisessa lyönnissä, Hylkilä toteaa.

Veto-piiskuri ei muista vastaavaa rätinää aikaisemmilta vuosilta. Tilanne on myös saanut jopa hieman hupaisia piirteitä.

– Mailoja ei ole ollut yksinkertaisesti saatavana riittävästi rikkoutuneiden tilalle. Tämä on johtanut siihen, että pelaajat ovat treeneissä joutuneet lainailemaan mailaa toisilleen, mikä on tuonut väistämättä mieleen takavuosien junnupesiksen.

Hylkilä luottaa kuitenkin valmistajan saavan mailat kuntoon asiantuntemuksellaan.

– Uskon näin. Tulemme kyllä tilanteen kanssa toimeen, kunhan mailoja vain saadaan riittävästi varastoon.

Ei yhtä syytä

Eniten on rikkoontunut FG1-mallin mailoja.

Karhun pesäpallomailat valmistavan L-Tec Sport Oy:n toimitusjohtaja Pentti Lilli ei osaa sanoa yksiselitteistä syytä siihen, mistä mailojen rikkoutuminen johtuu.

– Asia on ollut tiedossamme jo vuodesta 2016 alkaen, kun suuri osa huippupelaajista siirtyi käyttämään Karhu Goldhammer FG1 -mailamallia.

– Kyseinen maila on mallistomme perusmaila, niin sanottu pelinrakentajan maila. Kovalyöntisille pelaajille Karhulta löytyy useampi eri mailavaihtoehto, jotka ovat hiilikuitulujitettuja ja kestävät paremmin kovia iskuja.

Lillin mukaan mailoja alkoi rikkoontua viime kesänä merkittävästi enemmän kuin aiempina vuosina, vaikka niiden rakenteessa ei ollut tapahtunut mitään muutosta.

– Kesän aikana selvisi että maila reagoi pitkäaikaiseen lämpöön, suoraan auringonvaloon, joka johti sen ylitaipumiseen. Tämä oli yksi osasyy äkisti tapahtuneisiin mailojen rikkoutumisiin, Lilli kertoo.

L-Tec Oy:ssä alettiin viime syksynä kehittämään uutta mailarakennetta ongelmien ratkaisemiseksi.

– Tässä kehitysprojektissa on ollut vastoinkäymisiä, josta osittain johtuu nyt ilmennyt mailojen suurempi rikkoutuminen.

– Mailan rakennetta kehitetään tällä hetkellä jatkuvasti. Olemme löytämässä teknisen ratkaisun kestävyysasiaan hyödyntämällä kokemustamme, teknistä osaamistamme ja kumppaniverkostoamme. Muutoksia mailan rakenteessa tapahtuukin nopeasti, Lilli lupaa.

Lilli muistuttaa L-Tec Sport Oy:lle olevan suuri etu, että mailat valmistetaan yrityksen omissa tiloissa Porvoossa.

– Tämä mahdollistaa nopean reagoinnin asioiden muuttamiseen, kehittämiseen ja korjaamiseen. Tuotantokapasiteettimme riittää mailojen valmistamiseen alkavalle pelikaudelle, eli mailoja tulee riittämään. Lilli vakuuttaa.

Perttu Ruuskan työväline hajosi jo toisessa lyönnissä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: