EK12: Elfyn Evans palasi MM-rallin kärkeen – Esapekka Lappi jahtaa Sebastien Loebia - Urheilu - Satakunnan Kansa

Esapekka Lappi hengittää Sebastien Loebin niskaan – sunnuntaina äärimmäisen tiukka voittokamppailu

Esapekka Lappi ja kartturi Janne Ferm paransivat suoritustaan Monten lauantaissa.

25.1.2020 18:55

Monte Carlon MM-rallin voittotaistelu jatkuu erittäin tasaisena. Toyotan Elfyn Evans johtaa rallia 4,9 sekunnin erolla toisena olevaan Sebastien Ogieriin. Tiukasti taisteleva kaksikko oli ennen lauantain viimeistä erikoiskoetta tasatilanteessa.

Kolmatta paikkaa hallussaan pitää Thierry Neuville, joka on vain 6,4 sekunnin päässä kärjestä.

Esapekka Lappi on rallin kokonaistilanteessa viidentenä. Hän jahtaa edellä olevaa Sebastien Loebia, joka on 14,1 sekuntia suomalaista edellä. Kalle Rovanperä on kokonaistilanteessa kuudes (+2:38.49, ja Teemu Suninen kahdeksas (++12:52.7).

Kuljettajat joutuivat olemaan lauantaina varovaisia, sillä mustaa jäätä riitti useilla erikoiskokeilla. Myös Sebastien Loeb sai osansa vaikeista olosuhteista, kun maailmanmestari spinnasi 12:nnella erikoiskokeella.

Loeb kuitenkin pääsi nopeasti takaisin vauhtiin.

EK12: Lappi vauhdissa

Päivän neljäs eli viimeinen erikoiskoe oli Thierry Neuvillen heiniä. 29,73 kilometrin pätkällä toiseksi nopeiten ajoi Evans, ja kolmanneksi kaasutteli Ogier.

Paras suomalainen oli todella vakuuttavasti ajanut Esapekka Lappi. Suomalainen hymyili maaliin tullessaan, ja kartturi Janne Ferm kehui kaksikon suoritusta todella hyväksi.

Lappi ei kuitenkaan ota paineita Loebin jahtaamisesta kokonaistilanteessa.

– Yritän vain parantaa (suoritustani), enkä keskittyä Sebiin tai Kalleen. Jos olemme viidensiä, se on joka tapauksessa paras tulokseni Montesta.

Rovanperä valitsi erikoiskokeelle nastarenkaat. Valinta näytti ensin huonolta ratkaisulta, sillä suomalainen jäi alussa paljon kärkiajoista. Rovanperä nousi kuitenkin pätkän viidenneksi.

– Valitsimme nastarenkaat turvallisuuden takia. Jää kuitenkin suli enemmän kuin odotimme. Tämä oli turvallista ja olin itsevarma. tämä oli liian turvallinen rengasvalinta.

Suninen oli erikoiskokeen seitsemäs.

– Jäätä ei ollut paljon, joten nyt oli myös pitoa. Olosuhteet olivat paljon paremmat kuin aikaisemmalla erikoiskokeella, Suninen sanoi.

EK11: Suninen jäi sutimaan

Teemu Suninen jäi sutimaan jäällä.

Päivän kolmannella erikoiskokeella Monte Carlon MM-rallin taistelu kiristyi. Pohja-ajan ajoi Thierry Neuville. Sebastien Ogier oli 0,8 sekuntia hitaampi kuin belgialainen. Elfyn Evans ajoi kolmanneksi nopeiten (+5,6).

Paras suomalainen Esapekka Lappi sai erikoiskokeella lisää itseluottamusta ja oli neljäs.

– Nyt nuotit olivat kunnossa ja niihin oli helpompi luottaa. Olin silti liian hidas alamäissä. Kiitos turvallisuudesta vastaaville ihmisille, iso parannus aamuun verrattuna, Lappi kiitteli

Kalle Rovanperä oli kuudes.

– Tie kuivuu ja sulaa paljon. Joissakin kohdissa olosuhteet oli jo hyvinkin kuivat. Alamäen jäisissä paikoissa on hankalaa, Rovanperä sanoi.

Monte Carlon kimurantit olosuhteet ovat aiheuttaneet kuljettajille harmaita hiuksia. Niin kävi myös Teemu Suniselle, joka menetti jäisellä osuudella Fordin hallinnan. Auto luisui kurvissa pahasti ja pyörähti ulos tieltä.

Suomalainen sai tilanteen nopeasti haltuun, mutta menetti jäisellä pätkällä aikaa. Häh harmitteli jäätä ja pidon puutetta sekä muuttuvia olosuhteita.

– Siellä oli jäätä, eikä pitoa. Olin aivan liian hidas myös niissä paikoissa, joissa oli pitoa.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

EK9 ja 10: Evans dominoi

Toyotan Sébastien Ogier taistelee Monten voitosta.

Päivän toisella hieman yli 20 kilometrin pituisella erikoiskokeella kovinta kyytiä piti Elfyn Evans. Toyotan britti oli järisyttävän nopea, sillä tallikaveri Sébastien Ogier jäi hätkähdyttävästi 7,6 sekunnin päähän.

Hyundain Thierry Neuville puolestaan jäi pohja-ajasta 13,8 sekuntia.

Evansin tykitys tarkoitti sitä, että hän nousi kilpailun johtoon. Eroa Ogieriin syntyi 4,8 sekuntia. Lauantain ensimmäisen ek:n voittaneen Neuvillen toiveet Toyota-duon vallan murtamisesta ottivat kolauksen, sillä kakkospaikka on nyt jo 11,8 sekunnin päässä.

Neljänneksi parhaan kellotuksen tehnyt Esapekka Lappi sanoi maalintulonsa jälkeen, että nopeasti lämpenevä sää tekee ajamisesta kaameaa. Nuoteissa oli jään liukastamia kohtia, mutta todellisuudessa ne olivat muuttuneet sulaksi.

– Tunnen itseni idiootiksi, Lappi pyöritteli päätään.

Lappi hävisi kärkiajalle 18,5 sekuntia.

Päivän ensimmäisellä pätkällä Teemu Suninen löi tallikaverinsa Gus Greensmithin, mutta toisella erikoiskokeella osat vaihtuivat. Neljä sekuntia Greensmithiltä takkiin ottanut Suninen sanoi säästelleen renkaitansa, koska odotti tiellä olevan enemmän jäätä.

Kokonaiskilpailussa suomalaisella on tallikaveriinsa nähden reipas yli 50 sekunnin kaula.

Sunisella ja kartanlukija Jarmo Lehtisellä oli maaliintulon jälkeen hauska hetki, kun Lehtinen manasi kuljettajansa kiroilua. V-alkuinen sana oli saanut katseen pois nuottivihkosta.

Kalle Rovanperältä nähtiin hyvä veto, joka riitti kuudenteen sijaan. Toyotan talentti pesi Sunisen, mutta hävisi Greensmithille 0,2 sekuntia. Kärkeen eroa tuli 26,9 sekuntia.

EK12:n tulokset:

1. Thierry Neuville, Hyundai 9:34,6

2. Elfyn Evans, Toyota +4,6

3. Sébastien Ogier, Toyota +9,5

4. Esapekka Lappi, M-Sport Ford +11,5

5. Kalle Rovanperä, Toyota +17,8

6. Sébastien Loeb, Hyundai +21,0

7. Teemu Suninen, M-Sport Ford, +25,6

Tilanne 12/16 ek:n jälkeen:

1. Elfyn Evans, Toyota

2. Sébastien Ogier, Toyota +4,9

3. Thierry Neuville, Hyundai +6,4

4. Sébastien Loeb, Hyundai +2:24,3

5. Esapekka Lappi, M-Sport Ford +2:38,4

6. Kalle Rovanperä, Toyota +3:27,3

Sunnuntaina ajetaan neljä erikoiskoetta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut