F1: Bahrainin ja Vietnamin GP peruttu – vaikuttaa myös kauteen 2021 - Urheilu - Satakunnan Kansa

F1 peruu kaksi seuraavaakin kilpailua – nyt pohditaan radikaalia ratkaisua, joka vaikuttaisi myös ensi kauteen

Koronavirus voi myllertää F1-kisakalenterin täysin uusiksi.

F1-kauden avauskilpailulle näytettiin ruutulippua jo ennen ensimmäistäkään ajettua metriä.

13.3.2020 17:19

Oman osansa koronaviruksesta saanut F1-sarja on kovien päätösten edessä. Ratkaisuja täytyy tehdä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

F1-tallit sopivat yhteisvoimin toimista estääkseen koronaviruksen leviämistä työntekijöidensä keskuudessa.

Tälle viikonlopulle suunniteltu kauden avaus Australiassa peruttiin varhain perjantaina Suomen aikaa. Myöhemmin iltapäivällä F1-sarja vahvisti peruvansa myös seuraavina vuorossa olevien Bahrainin ja Vietnamin osakilpailuiden alkuperäisen aikataulun.

Bahrainissa oli tarkoitus ajaa 22. maaliskuuta ja Vietnamissa 5. huhtikuuta. F1-sarja ei vielä vahvistanut kilpailuille uutta päivämäärää.

Sarjan tiedotteessa kauden aloitusta suunnitellaan aikaisintaan toukokuun lopussa, mikä tarkoittaisi Monacon GP:tä. Ruhtinaskunnassa on tarkoitus ajaa 24. toukokuuta.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n tiedotteessa puhutaan puolestaan kauden käynnistämisestä mahdollisesti jo toukokuun alussa. Tällöin kausi käynnistyisi kahta osakilpailua aiemmin Hollannissa.

Eroavista päivämääristä huolimatta molemmat osapuolet painottivat seuraavansa tilanteen kehittymistä tarkkaan ja reagoivansa tarvittaessa muuttuvaan tilanteeseen.

Työntekijät karanteeniin

Auto Motor und Sportin mukaan jokainen Australiaan matkannut F1-työntekijä asetetaan omatoimiseen kahden viikon karanteeniin kotimaahan paluun jälkeen. Näin työntekijät eivät saavu tallien tehdastiloihin ja potentiaalisesti altista tuhansia muita työntekijöitä.

Toistaiseksi F1-varikolla on vahvistettu vain yksi koronatartunta, kun McLarenin työntekijästä otettu testitulos osoittautui positiiviseksi. Ennen tiedon vahvistumista työntekijä ehti olla kuitenkin kontaktissa lukuisten työkavereidensa kanssa. McLarenin henkilökunnan lisäksi altistuneita oli myös muissa talleissa.

Jäävätkö rahat saamatta?

F1-kauden avausosakilpailun peruminen on kallis takaisku lajille. Mikäli Australian kilpailun järjestäjätaho AGPC pystyy luistamaan järjestämismaksusta force majeureen vedoten, F1-sarjan omistava Liberty Media voi menettää 35 miljoonaa dollaria.

Tämä summa on pois paitsi formulat omistavan yhtiön tuloksesta myös loppupeleissä talleilta. Tiimit saavat kauden jälkeen palkintorahoja, joiden loppusumma määräytyy kertyneistä tuloista.

Kisojen järjestämismaksut ovat yksi merkittävimmistä rahasammoista, joten alkukauden väliin jääneet kilpailut saattavat iskeä suuren loven sarjan rahakirstuun.

Sääntöuudistukset siirtymässä

F1 on joutumassa kuukausien ajotauolle. Mikäli pandemia hellittää ja ajot pääsevät jatkumaan loppuvuodesta, sarja joutuu miettimään loppukauden kisaohjelmaa. Kerrannaisvaikutukset voivat iskeä tuleviin vuosiin.

GP:n uudelleenjärjestäminen ei ole helppoa puuhaa. Vaikka loppuvuosi mahdollistaisikin kalenterin puolesta vapaita viikonloppuja, on osa niistä pois laskuista esimerkiksi logistisista syistä. Valtava F1-karavaani ei siirry helposti ja nopeasti paikasta toimeen. Päätöksiä täytyisi tehdä viikkoja, jopa kuukausia etukäteen.

Auto Motor und Sportin mukaan on mahdollista, että kausi 2020 venytetään suosiolla ensi vuoden puolelle. Tällöin kauden 2021 alku siirtyisi eteenpäin. Samalla kaudeksi 2021 tarkoitetut sääntöuudistukset uusine autoineen otettaisiin käyttöön vasta vuonna 2022.

F1 ei ole vielä antanut virallista ilmoitusta tämän kauden jatkosuunnitelmista. Varikkohuhujen mukaan kauden ensimmäiseksi kilpailuksi ollaan tällä hetkellä mietitty kesäkuun alussa ajettavaa Azerbaidzhanin osakilpailua.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: