Tietokonemiehestä on tulossa hiihdon uusi päävalmentaja - Urheilu - Satakunnan Kansa

Tietokonemiehestä on tulossa hiihdon uusi päävalmentaja

Teemu Pasanen on Iltalehden tietojen mukaan tarttumassa Suomen hiihtomaajoukkueen ruoriin.

Pääkaupunkiseudulla asuva Teemu Pasanen on tarttumassa hiihtomaajoukkueen ruoriin.

16.4.2020 15:37

Hiihtomaajoukkueen apuluotsina pitkään toiminut ja viime vuonna miesten valmennuksesta vastannut Teemu Pasanen on nousemassa uudeksi päävalmentajaksi.

Hiihtoliiton yt-neuvottelut päättyivät torstaina, joten ensi kauden valmennustiimi on määrä julkistaa lähipäivinä.

Sahuri-poliitikko Teuvo Hakkaraisen tutuksi tekemältä Viitasaarelta kotoisin oleva 45-vuotias Pasanen on asunut 2000-luvun pääkaupunkiseudulla. Hän muutti parikymppisenä Keski-Suomesta Espooseen, ja aloitti tietotekniikan opinnot Otaniemessä Teknillisessä korkeakoulussa.

Pasanen hiihti SM-tasolla ilman suurta menestystä.

Hän on innokas pihkaniska, sillä valmennusura käynnistyi suunnistuksen parissa. 2000-luvulla mies oli Hiihtoliiton nuorten maajoukkuevalmennuksessa, joten hän tuntee tarkasti Suomen tämän hetken kärkinimet Iivo Niskasesta Krista Pärmäkoskeen.

It-alan osaaja on työskennellyt Nokialla ja matkapuhelinjärjestelmiä kehittävässä yrityksessä. Hänellä on myös omaa yritystoimintaa.

Espoon Hiihtoseuran valmennuspäällikkönä 2010-luvulla toiminut Pasanen tunnetaan hiihtopiireissä taktikkona, joka osaa hyödyntää tietotekniikkaa ja erilaista dataa valmennuksessa. Konkariurheilija Laura Monosen henkilökohtaisena luotsina toimivaa miestä on luonnehdittu pidetyksi kaveriksi, joka valmentaa tiedolla, eikä mutulla.

Pasanen on hyvää pataa maajoukkueessa vahvaa ääntä käyttävän ykköshiihtäjän Niskasen kanssa. He ovat muun muassa majoittuneet kisareissulla samassa pirtissä.

Hiihtoliiton täyspäiväisenä työntekijänä olevan Pasasen johtamisominaisuus on kysymysmerkki. Johtajuus joutuu kovaan testiin, sillä hiihtomaajoukkue on pullollaan voimakastahtoisia tyyppejä.

Tuleva päävalmentaja on suorittanut Hiihtoliiton valmentajakoulutukset sekä valmentajan erikoisammattitutkinnon.

Ei korvaajaa Haavistolle

Hiihtomaajoukkueen valmennusta järjestellään uusiksi, sillä maajoukkueen johtajana tällä kaudella toiminut Matti Haavisto ei jatka.

Haavistolle ei varsinaisesti tule korvaajaa, vaan hänen työtehtäviään jaetaan muiden valmentajien kesken. Haavisto oli päävalmentajana kaudella 2018–19, ja nyt siis kyseinen toimenkuva palautetaan.

Päättyneellä kaudella miesten valmennuksesta yhdessä Pasasen kanssa vastannut Mikko Virtanen jatkaa Iltalehden tietojen mukaan tehtävässään.

Naisten maajoukkuetta kaudella 2019–20 valmensivat Ville Oksanen ja Ilkka Jarva. Heidän tulevaisuutensa on auki. Jarva toimii Pasasen kumppanina eSportwise-yrityksessä.

Virtanen, Oksanen ja Jarva olivat viime kaudella osa-aikaisesti Hiihtoliiton leivissä. Oksasen toinen työnantaja on Lapin urheiluopisto Rovaniemellä, Virtasen ja Jarvan Vuokatin urheiluopisto.

”En vahvista”

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen suhtautuu hillitysti Iltalehden uutiseen.

– En vahvista tietoja. Julkaisemme valmennusvalinnat ensi viikolla, Hämäläinen sanoo.

Hiihtoliiton yt-neuvottelut päättyivät torstaina.

– Perjantaina tiedotamme yt-neuvotteluiden lopputuloksesta.

Iltalehti ei useista yrityksistä ja soittopyynnöstä huolimatta tavoittanut Teemu Pasasta.

Teemu Pasanen on entinen SM-kisatason hiihtäjä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: