Uusi jalkapallomaailma alkoi: Hertha Berlinin pelaajat rikkoivat sääntöä – muualla aavemaista hiljaisuutta ja yksinäisiä tuuletuksia - Urheilu - Satakunnan Kansa

Uusi jalkapallomaailma alkoi: Hertha Berlinin pelaajat rikkoivat sääntöä – muualla aavemaista hiljaisuutta ja yksinäisiä tuuletuksia

Saksan Bundesliiga palasi ensimmäisenä suurena jalkapallosarjana koronatauolta.

Hertha Berlin rikkoi sääntöjä. Kuvassa Dedryck Boyata ottaa läheisen kontaktin joukkuekaveriinsa Marko Grujiciin.­

16.5.2020 21:28

Helsinki, Berliini

Norjalaissensaatio Erling Braut Haaland otti pelillistä pääosaa Saksan jalkapallon Bundesliigan palatessa koronaviruksen pakottamalta yli kahden kuukauden tauolta.

Päällimmäisenä lauantaisesta paluusta mieleen jäi aavemainen tunnelma ilman faneja pelatuissa peleissä.

–  Olen iloinen siitä, että jalkapallo on tullut takaisin. Me kaikki tarvitsimme tätä, mutta tähän uuteen jalkapallomaailmaan tottumiseen menee aikaa, espanjalainen pelaajasuuruus Cesc Fabregas tviittaili ensireaktioitaan, yhtenä lukemattomista paluupäivän somettajista ympäri jalkapalloaan rakastavan pallon.

Fabregasin kuvailu "uudesta jalkapallomaailmasta" vastasi varmasti monen muunkin tunnelmia. Tottumista on.

–  Tuntuu kuin katsoisi harjoituksia. Kuulet kaikki pelaajien ja valmentajien huudot. Nyt arvostamme fanien voimaa entistä enemmän, kokenut pallotaituri kirjoitti.

Televisiota seuranneet kotijoukkueiden kannattajat saivat nauttia voitosta vain Ruhrin alueen "Revierderbyssä", kun Borussia Dortmund musersi Schalken 4–0. Paluukierroksen ensimmäisestä maalista vastasi kukapa muukaan kuin Dortmundin 19-vuotias, ylistetty ja hehkutettu Haaland. Talvella Dortmundiin siirtynyt nuori mies on tehnyt nyt kymmenen maalia yhdeksässä liigapelissään Dortmundille.

–  Yleensä paikalla on 80  000 katsojaa, mutta tiesimme fanien kannattavan meitä kodeissaan. Emme pelänneet mitään, tiesimme voittavamme, joten hyvä alku, Haaland kuvaili pelin jälkeen.

Dortmundissa joukkuekaverit eivät tulleet liian lähelle tuulettavaa Erling Braut Haalandia. ­

Haaland juhli maaliaan tanssahtelemalla yksikseen. Joukkuetoverit taputtivat, turvallisen välimatkan päässä. Siinä täyttyi tiukka turvavälisäännös, joka salli Bundesliigan palaavan tositoimiin ensimmäisenä Euroopan suursarjoista.

Kaikkiaan Dortmundin Signal Iduna Park -stadionilla oli tuon 80  000 ihmisen sijasta 300 ihmistä eli joukkueet, taustahenkilöt, televisiointiporukka ja turvavaatimusten vaatima turvahenkilöstö. Pelaajia lukuun ottamatta maskit kasvoillaan. Ja kuten Fabregaskin kuuli, jokainen huuto, kiljahdus ja pallon pomppu kaikui katsomorakenteisiin ja loi hämmentävää "uutta jalkapallomaailmaa".

Borussia Dortmundin johtokunta pääsi stadionille seuraamaan peliä. He tuulettivat toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzken (keskellä nyrkit pystyssä) johdolla voittoa. ­

Nähtäväksi jää, milloin aavepelit saavat sen elävän osasensa eli fanit huutoineen. Nyt he olivat vastaanottimien ääressä kuka missäkin, poliisien kiitellessä Dortmundissa sitä, että virkavallan toivomusta stadionilta ja sen liepeiltä poissa pysymisestä noudatettiin.

–  Borussia mestari! huusi nelisenkymmentä ihmistä dortmundilaisessa, fanien suosimassa pubissa suosikkien noustessa pisteen päähän sunnuntaina paluupelinsä pelaavasta sarjakärjestä Bayern Münchenistä.

–  On tärkeää, että elämä alkaa jälleen hiljalleen uudestaan. Mutta vaikka Saksassa ovatkin asiat (viruksen kanssa) aika hyvin, varovaisuutta tarvitaan yhä, totesi pubissa peliä seurannut Georges Gourlay uutistoimisto AFP:lle.

RB Leipzig päävalmentaja Julian Nagelsmann antoi maski päässään ohjeita Angelinolle. Leipzig jäi Freiburgia vastaan tasapeliin. ­

Yksi sääntö oli perinteisistä maalituuletuksista pidättäytyminen eli ei halailua tai käsien läpsyttelyä pelaajien kesken. Tuuletuksiksi hyväksyttiin vain lyhyet kosketukset kyynärpäillä tai jaloilla.

Ainakin Hertha Berlinin pelaajat rikkoivat saksalaismedioiden mukaan sääntöä. Pelaajat juhlivat kahta maalia kolmesta kuten aina ennenkin: halailua, kättelyä ja reppuselkään hyppäämistä.

Yhdessä kuvatoimistojen välittämässä kuvassa näyttää kuin Herthan Dedryck Boyata suutelisi joukkuekaveriaan Marko Grujicia. Todennäköisesti kyse oli korvaan kuiskaamisesta, mutta silloinkin fyysinen kontakti on liian läheinen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?