Palloliiton naisten kehityspäällikkö Heidi Pihlaja analysoi MM-finaalijoukkueita - Urheilu - Satakunnan Kansa

Lilliputtien ja jättiläisten taisto – Onnistuuko Hollanti vielä yhdellä lisävaihteella; viekö ylimieliseksi syytetty Yhdysvallat toisen perättäisen mestaruuden?

Jalkapallon maailmanmestaruutta tavoittelee kaksi joukkuetta, jotka lähtevät finaaliin täysin eri lähtökohdista. Asiantuntijan mukaan lilliputtien pitää hyödyntää erikoistilanteita kaataakseen jättiläiset.

Kumman ilta päättyy onnitteluhalauksiin? Jackie Groenen maali käynnisti välierässä hollantilaisten juhlat. Yhdysvaltojen Alex Morgan ja Meagan Rapinoe ovat tottuneet tuulettamaan maaleja. MM-finaalin suosikista ei ole epäilystä. ­

7.7.2019 10:00

Jalkapallon naisten maailmanmestaruuskilpailut huipentuvat tänä iltana finaaliotteluun, jonka käsikirjoitusta pidetään selvänä: Yhdysvallat vie, Hollanti vikisee.

Palloliiton naisten jalkapallon kehityspäällikkö Heidi Pihlaja näkee, ettei MM-jalkapallon lilliputti lähde kuitenkaan aseettomana jättiläisen kaatoon.

Hollanti on vaarallisimmillaan erikoistilanteissa, joissa se on tehnyt valtaosan turnauksen tähänastisista maaleistaan. Lisäksi Shanice van de Sandenin, Lieke Martensin ja Vivianne Miedeman kaltaiset nopeat hyökkääjät sekä keskikentän työmyyrät Danielle van de Donk ja Jackie Groenen pystyvät kuitenkin luomaan paikkoja omilla taidoillaan.

– Yhdysvallat ei voi vain hyökätä ja luottaa omaan peliinsä, sillä Hollanti pystyy kyllä hyödyntämään tilanteenvaihtoja ja omaa nopeuttaan. Uskon, että hollantilaiset tulevat puolustamaan aika syvältä ja luottamaan siihen, että pallon saadessaan he pääsevät etenemään hallitusti, Pihlaja sanoo.

Pelkkää voitettavaa

Ranskan MM-lopputurnaus on Hollannin historian toinen. Neljä vuotta sitten Kanadassa tie päättyi neljännesvälieriin, nyt kotiin viedään ensimmäisen MM-mitalin lisäksi osallistumisoikeus ensimmäisiin olympialaisiin.

Heidi Pihlaja näkee, että Hollanti onkin finaalijoukkueista se, jolla on eniten voitettavaa.

– Vaikka hollantilaiset ovatkin hallitsevia Euroopan mestareita, he ovat kuitenkin onnistuneet yllättämään tähänastisilla esityksillään, eikä heiltä ehkä odotettu finaalipaikkaa. Toivon – ja varmaan puoli maailmaa toivoo – että Hollanti pystyy vielä löytämään yhden lisävaihteen ja panemaan USA:lle kampoihin.

Seuraa häntä: Danielle van de Donk (10) ”Tekee joka pelissä ison määrän töitä mutta on jäänyt vähän hyökkäyskolmikon varjoon”, Heidi Pihlaja perustelee.

Hollanti on pelannut tähänastisen turnauksen 4-3-3-ryhmityksellä ja tehnyt vain yksittäisiä paikkojen tai pelaajien vaihdoksia kokoonpanoonsa. Pihlaja uskookin, että USA:n valmennustiimin on helppo päätellä vastustajien finaalipelaajat ja -muodostelma.

– Mitä Hollannin haasteisiin tulee, turnauksen aikana on puhuttu paljon Hollannin puolustuslinjasta. Mielestäni se toimi kuitenkin välierässä tosi hyvin, ja joukkueella on enemmän tekemistä hyökkäämisessä ja tuen antamisessa toisille.

Pihlajan mukaan arvoitukseksi jää, saako Hollanti rakennettua loppuotteluun monipuolista hyökkäyspeliä, vai tyytyykö se vain koettamaan laitojen kautta.

Avainroolit laitapelaajille

Yhdysvaltojen joukkue on osoittanut Ranskassa taitavansa paitsi fyysisen myös henkisen pelin.

Ennen mitaliotteluita amerikkalaiset olivat turnauksen maalipörssin kärjessä 24 osumallaan – joista 13 tuli tosin suurinumeroisesta avausottelusta Thaimaata vastaan – kun tilaston toisena olleella Englannilla oli pronssiotteluun mennessä 12 maalia. Kolmosjoukkue Hollannilla maaleja oli 11.

The New York Timesin mukaan puolustaja Ali Krieger kehui joukkueensa vahvuutta kahden ensimmäisen lohko-ottelun jälkeen tavalla, jota on pidetty ylimielisenä:

– Meillä on maailman paras ja toisiksi paras joukkue.

Heidi Pihlaja ei pidä väitettä pelkkänä uhona, sillä Yhdysvaltojen joukkueesta löytyy jokaiselle paikalle kaksi maailmanluokan pelaajaa. Välierissäkään joukkue ei horjunut, vaikka sen toiseksi paras maalitykki, kapteeni Megan Rapinoe huilasi ottelun.

Seuraa heitä: Megan Rapinoe (15) ja Crystal Dunn (19). ”Rapinoe on iso hahmo sekä kentällä että sen ulkopuolella. Dunn on pelannut tähän mennessä hyvän turnauksen, vaikka häntä ei olekaan huomioitu isosti.”

Ranskan MM-turnauksessa joukkueen tavaramerkiksi ovat muodostuneet tehokkaat aloitukset: Yhdysvallat on tehnyt jokaisessa ottelussaan maalin ennen kahdennentoista peliminuutin päättymistä.

– He ovat onnistuneet hyökkäämään monipuolisesti, erityisesti laidoilta. Tosin laidoilta on edennyt Hollantikin, joten laitapuolustaminen noussee finaalissa isoon rooliin, Pihlaja aloittaa.

– USA on onnistunut tosi hyvin myös kollektiivisessa puolustuspelaamisessa. Johtoasemassa he eivät ole tyytyneet vain vetäytymään omalle alueelleen vaan puolustaneet aktiivisesti niin, että he ovat päässeet omasta päästään nopeisiin hyökkäyksiin, hän jatkaa.

Pihlaja povaa, että Yhdysvaltojen laitapelaajat ovat finaalissa avainroolissa. Paljon ratkaisee myös se, kumpi joukkue onnistuu tekemään ensimmäisen maalin.

Jalkapallon MM-kilpailujen loppuottelu pelataan sunnuntaina 7. heinäkuuta. Ottelu alkaa kello 18 ja lähetetään suorana Yle TV2:ssa ja Areenassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?