Jalkapallon EM-karsintojen lohkojen sarjataulukot 2019 - Urheilu - Satakunnan Kansa

Kosovo ja Suomi voivat tehdä tunteikasta historiaa – Tässä jalkapallon EM-karsintojen kaikkien lohkojen tilanteet

Suomi ei ole ainoa jalkapallomaa, jossa purraan kynsiä EM-karsintojen lopussa. Tässä jutussa käydään läpi jokaisen lohkon tilanteet taulukoineen.

Kosovo on hävinnyt vain Englannille EM-karsinnoissa.

12.11.2019 11:58

Tulevat päivät ovat Suomen jalkapallohistorian jännittävimmät. Jos Suomi kaataa perjantaina Liechtensteinin tai maanantaina Kreikan, miesten jalkapallomaajoukkue ottaa historiansa ensimmäisen paikan arvokisoista. Myös kaksi tasapeliä riittää varmasti.

Jalkapallon EM-karsinnoissa riittää tukusti jännitettävää läpi mantereen. Kahdeksasta alkulohkosta vain lohko I:n kärkikaksikko, EM-kisapaikan saajat, on lyöty lukkoon ennen päätöspelejä.

Käymme läpi muiden kuin Suomen J-lohkon tilanteet. Alta löytyvät niiden joukkueiden pisteet, jotka voivat selviytyä EM-kisoihin.

Lohko A: Torstaina iso peli Tshekissä

1) Englanti 15 pistettä, 2) Tshekki 12p, 3) Kosovo 11p.

Jos Suomi pääsee arvokisoihin, kyseessä ei ole vain maajoukkueen historian ensimmäinen arvokisapaikka. Kyse on jostain suuremmasta. Päävalmentaja Markku Kanerva on kuvaillut tätä sukupolvien unelman täyttymiseksi.

Myös lohko A:ssa voidaan kokea suuren ihmisjoukon tunteikkaan unelman toteutuminen.

Tshekki ja Kosovo kohtaavat torstaina Plzenissä ottelussa, jossa on valtavat panokset. Jos Kosovo nousee Tshekin edelle, se ottaa maansa itsenäisen historian ensimmäisen arvokisapaikan, jolla olisi pelkkää urheilua isompi merkitys paljon kokeneelle kansalle.

Pelit: 14.11. Englanti–Montenegro, Tshekki–Kosovo. 17.11. Kosovo–Englanti, Bulgaria–Tshekki.

Harry Kane (vas.) ja Raheem Sterling ovat olleet tehokkaita EM-karsinnoissa. Kumpikin on laukonut jo kahdeksan osumaa. Sterling on lisäksi EM-karsintojen maalisyöttöpörssissä toisena kuudella passilla.

Lohko B: Portugalilla kaikki omissa käsissä

1) Ukraina 19p, 2) Portugali 11p, 3) Serbia 10p.

Ukraina on pelannut kautta aikain karsintansa entisen tähtipelaajan Andri Shevtshenkon johdolla.

Portugali on ennakkosuosikki ottamaan kisapaikan, sillä se oli parempi keskinäisissä otteluissa Serbiaa vastaan. Vuoden 2016 Euroopan mestari kohtaa Liettuan ja Luxemburgin.

Serbian 0–5-tappio Ukrainalle karsintojen toisessa ottelussa maksoi Mladen Krstajicille hänen työpaikkansa. Päävalmentajaksi siirtyi Ljubisha Tumbakovic.

Pelit: 14.11. Portugali–Liettua, Serbia–Luxemburg. 17.11. Serbia–Ukraina, Luxemburg–Portugali.

Lohko C: Pohjois-Irlannin yllätys kuivuu kasaan?

1) Hollanti 15p, 2) Saksa 15p, 3) Pohjois-Irlanti 12p.

Pohjois-Irlanti kohtaa päätöspeleissä Hollannin ja Saksan, eikä yksi voitto todennäköisesti riitä kisapaikkaan.

Suurmaat ovat lähellä kisapaikkoja. Onnistuminen olisi iso asia etenkin Ronald Koemanin luotsaamalle Hollannille. Oranssipaidat eivät selvinneet edeltäviin EM- ja MM-kisoihin (2016 ja 2018).

Pelit: 16.11. Pohjois-Irlanti–Hollanti, Saksa–Valko-Venäjä. 19.11. Hollanti–Viro, Saksa–Pohjois-Irlanti.

Memphis Depay on ollut Hollannin tähti EM-karsinnoissa. Lyon-peluri on EM-karsintojen maalisyöttöpörssin kärjessä (7) ja laukonut kuusi maalia.

Lohko D: Sveitsi nousee kahden joukkoon?

1) Irlanti 12p, 2) Tanska 12p, 3) Sveitsi 11p.

Kyseessä on viiden maan lohko, joissa osalla on jäljellä yksi ja osalla kaksi ottelua. Irlanti on pelannut seitsemän ottelua (yhtä vaille kaikki) ja Tanska sekä Sveitsi kuusi.

Sveitsi on kolmantena, mutta se kohtaa Georgian ja Gibraltarin. Ennakkoon Sveitsi on vahvin ehdokas jatkamaan. Irlannin ja Tanskan keskinäinen peli ensi maanantaina ratkaisee paljon.

Pelit: 15.11. Sveitsi–Georgia, Tanska–Gibraltar. 18.11. Irlanti–Tanska, Gibraltar–Sveitsi.

Lohko E: Kroatia joutuu vielä jännittämään

1) Kroatia 14p, 2) Unkari 12p, 3) Slovakia 10p, 4) Wales 8p.

Kaikista arvaamattomin lohko. Kroatia ja Unkari ovat keränneet eniten pisteitä, mutta ne ovat pelanneet yhtä vaille kaikki ottelunsa. Slovakialla ja Walesilla on kaksi ottelua jäljellä.

Unkari on pelannut vain yhdet EM-kisat viimeiseen 32 vuoteen. Slovakia on itsenäisenä maana pelannut kerran EM- ja kerran MM-kisoissa. Näille maille kisapaikka olisi valtaisa riemunaihe.

Pelit: 16.11. Azerbaidzhan–Wales, Kroatia–Slovakia. 19.11. Wales–Unkari, Slovakia–Azerbaidzhan.

Lohko F: Ruotsilla tärkeä peli perjantaina

1) Espanja 20p, 2) Ruotsi 15p, 3) Romania 14p, 4) Norja 11p.

Espanja jatkaa, mutta seuralainen on auki. Ruotsin ja Romanian peli perjantai-iltana kerää maiden jalkapalloväen kiihkeät katseet.

Jos Ruotsi ei häviä Romanialle, se on vahvoilla. Päätöspelissä vastassa on Färsaaret. Rakas naapurimaamme on pelannut viisissä EM-kisoissa putkeen, mutta jakson jatkuminen vaatii tuloksia tulevista peleistä.

Pelit: 15.11. Norja–Färsaaret, Espanja–Malta, Romania–Ruotsi. 18.11. Ruotsi–Färsaaret, Espanja–Romania, Malta–Norja.

Lohko G: Itävalta juhlii lauantaina?

1) Puola 19p, 2) Itävalta 16p, 3) Pohjois-Makedonia 11p, 4) Slovenia 11p, 5) Israel 11p.

Lohkon toinen EM-paikka on näennäisesti auki, mutta Itävallan tilanne on vahva. Se kohtaa Pohjois-Makedonian ja pisteittä karsinnoissa lyllertäneen Latvian. Yksikin voitto tai kaksi tasapeliä riittäisi varmistamaan kisapaikan.

Itävallalla on sama ero takaa-ajajiinsa kuin Suomella on.

Pelit: 16.11. Slovenia–Latvia, Israel–Puola, Itävalta–Pohjois-Makedonia. 19.11. Puola–Slovenia, Latvia–Itävalta, Pohjois-Makedonia–Israel.

Marko Arnautovic voisi EM-karsintojen kuuden maalin saldollaan pelata muuallakin kuin Kiinassa Shanghain joukkueessa.

Lohko H: Islanti tarvitsee pienen ihmeen

1) Turkki 19p, 2) Ranska 19p, 3) Islanti 15p.

HUH?

Islannin 8. tila EM-kisoissa 2016 yhdisti koko jalkapallomaailman pienen saarivaltion taakse. Islannin fanien huutoja ei todennäköisesti nähdä ensi kesän kisoissa.

Pelit: 14.11. Turkki–Islanti, Ranska–Moldova, Albania–Andorra. 17.11. Moldova–Islanti, Andorra–Turkki, Albania–Ranska.

Lohko I: Belgia ja Venäjä valmistautuvat jo kisoihin

1) Belgia 24p, 2) Venäjä 21p.

Homma on selviö. Belgia ja Venäjä pelaavat ensi kesän EM-kisoissa.

Pelit: 16.11. Kypros–Skotlanti, San Marino–Kazakstan, Venäjä–Belgia. 19.11. Belgia–Kypros, San Marino–Venäjä, Skotlanti–Kazakstan.

Lohko J: Suomen suuret juhlat nyt lähellä

Italia eteni jo vakuuttavasti lopputurnaukseen Roberto Mancinin alaisuudessa. Toisessa paikassa on tiukasti kiinni Suomi, joka jahtaa perjantaina historiansa ensimmäistä arvokisapaikkaa. Suomelle riittää Liechtensteinin kukistaminen kotikentällä.

Pelit: 15.11. Suomi–Liechtenstein, Armenia–Kreikka, Bosnia & Hertsegovina–Italia. 18.11. Kreikka–Suomi, Liechtenstein–Bosnia & Hertsegovina, Italia–Armenia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos