Suomen ennätystään parantanut Matti Mattsson paljastaa pohtineensa Tokion olympialaisten jälkeistä ammattiaan - Urheilu - Satakunnan Kansa

Suomen ennätystään parantanut Matti Mattsson paljastaa pohtineensa Tokion olympialaisten jälkeistä ammattiaan

Matti Mattsson on ainoa suomalaisuimari, joka on alittanut Tokion olympiarajan.

Matti Mattsson teki Suomen ennätyksen 200 metrin rintauinnissa.

14.12.2019 21:39 | Päivitetty 14.12.2019 21:39

Kolme senttiä vaille kaksimetrinen Matti Mattsson kiipesi tyytyväisenä ylös altaasta lyhyen radan SM-uintien 200 metrin rintauinnin jälkeen.

Porin Uimaseuran Mattsson alitti yhdeksällä sadasosalla oman Suomen ennätyksensä ajallaan 2.04,63.

– Aina, kun tekee SE:n, niin se on iso asia, Mattsson henkäili.

– Perjantain ennätys 100 metrin rintauinnissa oli ehkä vielä vähän isompi kuin tämä. Rikoin silloin valmentajani (Eetu Karvonen) nimissä olleen SE:n Se oli kisojen onnistunein suoritukseni

Mitä valmentaja sanoi, kun ennätys meni?

– Oli ihan tyytyväinen, kun oma suojatti sen alitti. Eetu oli sanonut jo monta kertaa, että ennätys pitäisi rikkoa. Viime vuonna pääsin jo tosi lähelle – taisin jäädä siitä neljä sadasosaa.

Eetu Karvonen, 33, on tamperelaislähtöinen entinen arvokisauimari ja nykyinen valmentaja. Mattsson on harjoitellut Karvosen ohjeilla syksystä 2016 lähtien

– Ensimmäinen vuosi Eetun kanssa oli vielä hakemista. Nyt on löydetty oikea suunta ja oikea metodi treenata. Keskitymme enemmän laatuun kuin määrään. Harjoituksissa uidaan kovaa ja pyritään kehittämään kisavauhtia.

Yhteistyö on näkynyt ennätysten paranemisena.

– 200 metrin rintauinnin aika pitkällä radalla on ainoa, joka ei ole vielä parantanut Eetun ohjeilla.

Mattssonin 200 metrin "rinulin" ennätys 2.08.95 on Barcelonan pitkän radan MM-kisoista vuodelta 2013. Mattsson nappasi silloin sensaatiomaisesti MM-pronssia.

Kukaan ei voi viedä kisalippua

Mattsson on ainoa suomalaisuimari, joka on tähän mennessä alittanut ensi kesän Tokion olympiakisojen tulosrajan (200 metrin rintauinnissa).

–  Se on hyvä tilanne. Kukaan ei voi viedä kisalippua minulta pois. Siihen on punakynällä laitettu leima päälle. Kukaan ei sitä kumita pois. On se helpottava asia.

Mattsson haki jymymenestystä Rio de Janeiron olympiakisoista 2016, mutta joutui pettymään. Matka päättyi välieriin.

Tokion olympiakisoja Mattsson yrittää lähestyä isoa uhoamista vältellen.

– Olen aina ollut kova suustani tavoitteista puhuessani. Nyt en ole sen enempää tavoitteista puhunut, mutta sen olen sanonut, etten ole parasta uintiani päässyt tekemään. Se on vielä edessä.

– Isoin hedelmä on vielä poimimatta puusta, hän painottaa.

Mattsson ei halua ajatella liikaa Tokiota, koska liika ajattelu aiheuttaa paineita.

– Olympiakilpailutkin ovat kuitenkin vain kilpailut. Itselläni ja suomalaisilla muutenkin on semmoinen ajattelu, että olympiakisat nostetaan jalustalle, Yksi kilpailu se kuitenkin on. Se uidaan samanlaisessa vedessä kuin SM-kisakin – katsomossa on vaan vähän enemmän porukkaa.

Uimarilla on kotona kaksivuotias Varpu-tytär. Lapsen hyörinää seuratessa ajatukset suuntautuvat väkisin uintialtaan ulkopuolelle.

– Hän pitää illat kiireisinä. Ei siinä ehdi uintia ajattelemaan. Varpu palauttaa maan pinnalle.

Mattsson ei ole vielä ajatellut tarkemmin elämää Tokion jälkeen.

–  Joku ammatti pitää keksiä. Voisin mennä pelastusopistoon Kuopioon tai Imatran rajavartiokouluun tai poliisikouluun. On niitä vaihtoehtoja, mutta haluan johonkin ruumiilliseen työhön. Riippuu paljon mitä Tokiossa tapahtuu. En ole vielä vanha uintiin (26-vuotias), mutta oikeitakin töitä täytyy alkaa jossain kohtaa tekemään. Uinti ei jatku ikuisuuksiin. Eikä tällä tienaa niin paljon, ettei muuta tarvitsisi tehdä koskaan.

Mattsson sai pari vuotta sitten autoimmuunisairauden, joka vei kaikki karvat päästä ja vartalosta. Sairaus ei ole vaarallinen, vain kosmeettinen.

–  Olen oppinut elämään sen kanssa. Hyvä puoli on, ettei ainakaan tarvitse karvoja ajella. Viime kesänä minulla todettiin myös keliakia. Se on tuottanut vielä pienen lisän tähän. Kehossa huomaa, että hommaa toimii, kun syö oikein.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: