Lentopallon tuore maajoukkueluotsi kuulee kaiken Liverpoolista – jalkapallo ei ollut Joel Banksin juttu: ”Lentopallo oli kuin huume” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Lentopallon tuore maajoukkueluotsi kuulee kaiken Liverpoolista – jalkapallo ei ollut Joel Banksin juttu: ”Lentopallo oli kuin huume”

Lentopallomaajoukkueen uudelta brittivalmentajalta löytyy valtavasti intohimoa ja energiaa.

Joel Banks aloittaa pian Suomen maajoukkueessa myös ottelut. Kuva on Maaseikin ottelusta.

15.5.2019 21:20

Kuortane

Kun lentopallomaajoukkueen uuden päävalmentajan Joel Banksin synnyinkaupunkina on Portsmouth, pitää tiedustella ensimmäiseksi sikäläisen jalkapalloylpeyden "Pompeyn" tuoreimmat kuulumiset.

– Pakko myöntää, etten ole tarkasti perillä nykyisestä tilanteesta. Seuraan jonkin verran jalkapalloa, mutta huomioni keskittyy väistämättä Liverpooliin. Kun läheinen kaverini soittaa, hän ei puhu mistään muusta kuin Liverpoolista ja Jürgen Kloppista. Pysyn väkisin kärryillä, keskiviikkona suomalaismedialle esiintynyt Banks virnuilee.

Banksille tiedoksi, että kaudet 2003–10 Valioliigaa pelannut Portsmouth on vajonnut Englannin kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle League Oneen. Tosin joukkue on saanut pysäytettyä syöksykierteensä ja taistelee nyt noususta.

Tämä on joka tapauksessa pikkujuttu kukoistukseen puhjenneen Liverpoolin saavutusten rinnalla.

– Hieno sattuma, että Liverpoolia ja minun joukkuettani (Greenyard Maaseikia) kutsutaan samalla lempinimellä – Reds. Olemme liputtaneet kaverini kanssa saman värin puolesta, Banks kuvailee.

Liverpool jäi lopulta pisteen päähän Valioliigan mestaruudesta. Sen sijaan Maaseik eteni Belgian lentopalloliigassa päätyyn asti asialleen omistautuneen brittiluotsin johdolla.

Maaseikin ja toisen suurseuran Knack Roeselaren välinen finaalisarja hakee vertaistaan. Täydet viisi peliä. Neljä kertaa täydet viisi erää. Kaikki vierasvoittoja.

Maaseik kruunasi kautensa nousemalla ratkaisukamppailussa kahden tappioerän takaa 3–2-voittoon ja kaappaamalla samalla toisen peräkkäisen mestaruuden.

Myös ensimmäinen tuli Banksin johdolla. Silloin Maaseik päätti Roeselaren viiden vuoden valtakauden.

Banks juhli seitsemän vuotta sitten jo Hollannin mestaruutta.

Voidaanko puhua kultaisesta kosketuksesta?

– En ole varma tästä... Mutta olen äärettömän onnellinen, kun saan tehdä rakastamaani asiaa työkseni. Nautin siitä yli kaiken. Minulla on valtavasti intohimoa ja energiaa. Olen hulluna lentopalloon, Banks innostuu.

Euroopan huippu karkasi pelaajana

Lentopallo valikoitui 44-vuotiaan Banksin lajiksi sattumalta.

– Kaikki kysyvät aina ensimmäiseksi, miksen ryhtynyt pelaamaan jalkapalloa. Se ei ollut minun juttuni. Kun olin 12–14-vuotias, tykkäsin hirmuisesti koripallosta. Sen jälkeen koulusta ei löytynyt kuitenkaan sopivaa ryhmää siihen lajiin.

Liikunnanopettaja ehdotti Banksille lentopallon kokeilemista.

– En innostunut asiasta erityisesti, mutta hetken mietittyäni ajattelin mikä ettei. Jäin koukkuun heti ensimmäisellä kerralla. Lentopallo oli kuin huume. Halusin lisää ja lisää.

Passarin oma pelaajaura huipentui kolmeen ammattilaiskauteen Belgiassa.

– Huomasin siinä vaiheessa, että rajani tulivat vastaan. Tajusin, etten nouse koskaan Euroopan huipulle. Valmennusura lähti käyntiin hiukan sattumalta, kun kaverini pyysi minua porukkaa vetämään. Tein hänelle palveluksen – ja olen edelleen sillä tiellä, Banks hymyilee.

Keväällä täyttyi yksi iso unelma – Banksista tuli ensimmäinen englantilainen päävalmentaja toisen maan maajoukkueessa.

Miesten maajoukkue aloittaa Kultaisen liigan 25.5. Tampereella Ukrainaa vastaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos