Yhdysvallat jyräsi neljänteen maailmanmestaruuteen naisten jalkapallossa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Hollanin yllätykset päättyivät finaalissa – Yhdysvallat jyräsi neljänteen maailmanmestaruuteen naisten jalkapallossa

Hollantikin sai ensimmäisen mitalinsa, vaikka se jäi himmeämmäksi.

Yhdysvallat pysyi naisten jalkapallon ykkösmaana.

7.7.2019 20:19

STT, Helsinki, Lyon

Yhdysvallat uusi jalkapallon naisten maailmanmestaruuden Ranskassa. Loppuottelussa Yhdysvallat voitti Hollannin 2–0.

Mestaruus on Yhdysvaltojen neljäs ja toinen peräkkäinen. Hopea on Hollannin ensimmäinen mitali MM-tasolla.

Yhdysvallat oli onnistunut jokaisessa pudotuspeliottelussaan maalinteossa ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana, mutta loppuottelussa salama-alku ei onnistunut. Tilastomerkinnöittä avauskympillä ei silti jääty, kun Hollannin keskikenttäpelaaja Sherida Spitse rappasi keltaisen kortin arvoisesti Rose Lavellea.

Yhdysvallat hallitsi avausjaksoa täysin. Puolen tunnin pelin jälkeen Yhdysvallat rummutti jatkuvalla syötöllä tilanteita Hollannin maalille, mutta maalivahti Sari van Veenendaal oli loistovireessä. Hän torjui erinomaisesti sekä Lavellen että Alex Morganin yritykset.

Maaliton avausjakso ei ollut MM-loppuotteluissa tavaton. Yhdysvaltojen 5–2-voittoon Japania vastaan neljä vuotta sitten päättynyttä maali-iloittelua edelsi peräkkäin kaksi loppuottelua, joissa avausjakso oli maaliton.

Yhdysvaltojen Kelley O'Hara sai ensimmäisen jakson lopulla kovan tällin päähänsä törmätessään hollantilaispelaajaan. O'Hara ei itse ollut halukas jättämään kenttää, mutta tuomari ohjasi hänet kentän ulkopuolelle. Tauolta laitapuolustaja ei enää palannut kentälle, vaan Ali Krieger otti O'Haran paikan toisella puoliajalla.

Hollanti pelasi hienon MM-turnauksen, mutta jättiläistä se ei pystynyt vielä kaatamaan.

Yhdysvallat jyräsi toisella jaksolla

Toisella jaksolla Hollanti ei enää pystynyt vastaamaan Yhdysvaltojen painostukseen. Yhdysvallat siirtyi johtoon tunnin pelin jälkeen Megan Rapinoen laukomasta rangaistuspotkusta. Maali nosti Rapinoen kuuteen maaliin ja tasoihin maalipörssin kärkeen joukkuekaveri Morganin ja Englannin Ellen Whiten kanssa.

Rangaistuspotku tuomittiin, kun Hollannin Stephanie van der Gragtin jalka kohosi rangaistusalueella vaarallisen korkealle osuen Morganiin. Ottelun tuomari Stephanie Frappart ei viheltänyt rikettä heti, vaan tuomitsi rangaistuspotkun tarkastettuaan tilanteen videolta.

Ensimmäistä kertaa turnauksessa tappiolle joutunut Hollanti ei pystynyt käsittelemään tappioasemaa. Yhdysvallat siirtyi 2–0-johtoon 69. peliminuutilla. Lavelle murtautui Hollannin puolustuksen keskustaan, harhautti puolustajan ja laukoi vasemmalla jalalla pallon maalin oikeaan alakulmaan.

2–0-maalin jälkeen Hollanti toi vaihdosta kentälle lisää hyökkääviä pelaajia, mutta lähempänä lisäosumia oli maalien vapauttama Yhdysvallat.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut