Yli tuhat pesisnuorta täyttää Kankaanpään ja Pomarkun kentät Naperoleirin otteluissa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Satojen otteluiden tarina alkaa keskiviikkona: Yli tuhat pientä pesisjunioria täyttää Kankaanpään ja Pomarkun kentät Naperoleirin otteluissa

Lauri Kujanpää ja Heini Pasanen olivat Naperoleirin alla luottavaisin mielin. Kaikki mahdollinen on tehty leirin eteen viimeisten kuukausien aikana ja nyt on aika poimia sadon hedelmät.

1.8.2019 20:57

Kymmenet kokoontumiset ja sadat tunnit suunnittelua konkretisoituvat keskiviikkona, kun pesäpallon valtakunnallinen F-G- ikäisten Naperoleiri käynnistyy Kankaanpäässä juhlallisin menoin Kankaanpään Mailan ja Sotkamon Jymyn välisen miesten superpesisottelun tauolla.

Ison pesäpalloleirin järjestäminen ei ole yhden miehen tai naisen show. Valtakunnallista Naperoleiriä Kankaanpäässä ja Pomarkussa pyörittää yhteensä reilun 350 henkilön talkoojoukko. Leirin johtajana toimiva Lauri Kujanpää vakuuttelee, että keskiviikkona toden teolla alkanut leiri ei vienyt yöunia.

– Toki leiriasioita on tullut mietittyä aamuisin, päivisin ja iltaisin. Puhelimessa on vietetty paljon aikaa, mutta missään vaiheessa en ole murehtinut ettemmekö saisi hyvää leiriä aikaan. Meillä on leiriä järjestämässä niin hyvää porukkaa, että johtaja voi olla huoletta, toteaa Kujanpää.

Noin 350 talkoolaisen joukko hajaantuu useisiin eri tehtäviin. Keittiön puolella riittää kiirettä, kun yli 1000 leiriläistä nauttii neljä ruokaa päivässä.

– Keittiön puolelle talkoolaisten löytäminen tuo omia haasteitaan kun kaikilla pitää olla muun muassa hygieniapassi. Eikä keittiötyö itsessäänkään ole mitään keveintä talkoiltavaa, mutta ihailtavan hyvin löysimme myös sille puolelle vapaaehtoisia.

Isossa roolissa leirillä ovat myös liikenteenohjaukseen, turvallisuuteen ja kioskitoimintaan liittyvät asiat. Leirin varajohtajana toimivan Heini Pasasen mukaan leirijärjestelyt toimivat perinteisesti silloin, kun palautetta ei tule.

– Kaikki tehtävät ovat tärkeitä. Meille tulee palaute hyvin nopeasti, jos epäonnistumme jollain osa-alueella. Pyrimme siihen, että palautetta ei juuri tulisi, heittää Pasanen.

Nykypäivän yhteiskunnassa talkoolaisuuden aate ei ole enää automaatio. Kujanpää kiitteleekin seutukunnan väkeä, joka on lähtenyt ilahduttavan hyvin mukaan talkoisiin. Mukana on myös muuten pesäpalloympyröiden ulkopuolisia henkilöitä.

Se kiteyttää hyvin tapahtuman henkeä: Vaikka kentillä pelataan pesäpalloa, leiri yhdistää paikkakuntalaisia ja samalla tuo elämää sekä myös maksavia asiakkaita alueelle.

Joukkueita historian suurimmalla Naperoleirillä on yhteensä 98. Pelaajamäärässä tämä tarkoittaa yli 1000 pelaajaa. Kun lukuun lasketaan myös joukkueiden valmentajat, tuomarit sekä joukkueiden tukijoukot, leirille saapunee yli 2000 vierasta.

– Pelaajia on per joukkue kahdeksan ja 16:n väliltä. Vaihteluväli on siis suuri ja kun kyseessä on Naperoleiri, myös huoltojoukkoja on runsaasti mukana, toteaa Pasanen.

Kankaanpäässä ja Pomarkussa järjestettävä naperoleiri eroaa monista muista pesäpalloleireistä etenkin kenttien etäisyyksiä verrattuna. Kun monesti otteluita saatetaan pelata eri kentillä useiden kilometrien päässä toisistaan, tavallisesti siirtymiin tarvitaan moottoroituja kulkuvälineitä.

Kankaanpäässä pelejä pelataan neljässä eri kohteessa yhteensä 13 eri kentällä. Kaikki kentät ovat kävelyetäisyyksien päässä toisistaan. Pomarkussa pelattavan G-ikäryhmän kaikki ottelut pelataan Pomarkun pesäpallostadionin tekonurmella.

– Olosuhteita voisi tituleerata jopa poikkeuksellisiksi. Se, että siirtymät suorituspaikoille, ruokailemaan ja majoituksiin voi suorittaa kävellen, on ainutlaatuista verrattuna aiempiin leireihin. Olemme pyrkineet viestinnässämme tarttumaan siihen, että ihmiset käyttäisivät hyviä kävelyreittejä kentiltä toisille kulkiessaan ja jättäisivät autot parkkiin, avaa Kujanpää.

"Meille tulee palaute hyvin nopeasti, jos epäonnistumme jollain osa-alueella.
Heini Pasanen
Naperoleirin varajohtaja

Pesäpallon               Naperoleiri 2019

Naperoleiri järjestetään nyt historian 27. kerran.

Leiri on tarkoitettu 8-10- vuotiaille F- ja G- junioreille. Sen järjestäjinä toimivat Kankaanpään Maila, Mailajuniorit sekä Pomarkun Pyry.

Kaikkien aikojen ensimmäinen Naperoleiri järjestettiin myös Kankaanpäässä. Tuolloin osallistujajoukkueita oli 33.

Pelejä pelataan keskiviikon ja sunnuntain välisenä aikana Kankaanpäässä ja Pomarkussa yhteensä 15 kentällä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos