Passionate Kemp varsoi Jämsässä omistajilleen arvojälkeläisen - Urheilu - Satakunnan Kansa

Miljoonia ravannut Passionate Kemp varsoi omistajilleen arvojälkeläisen: Katso video virkeästä varsasta

Miiljonääriravuri Passionate Kemp varsoi Mavens Waysta arvokkaan tammavarsan Sillanpään oriasemalla Jämsän Länkipohjassa.

6.4.2019 8:10 | Päivitetty 6.4.2019 8:19

Passionate Kemp tunnetaan ravihevosena, jolla ei ole heikkouksia. Se meni urallaan matkan kuin matkan ja voitti niin takaa kuin keulastakin. Isoja arvokilpailuvoittoja saavuttanut tamma tienasi radoilta lähes 1,7 miljoonaa euroa palkintorahaa vuosina 2004–2008.

Pitkään Ruotsissa asunut ja siellä siitoksessakin toiminut hevonen muutti vajaa kaksi vuotta sitten takaisin kotimaahansa.

Jämsään yksi Suomen ravihistorian menestyksekkäimmistä hevosista muutti vuosi sitten, kun tamman omistavan Talli Hietsut Oy:n Esa ja Sarianna Hietakangas saivat puhuttua Saku ja Maini Mikkolan ympäri.

– Kieltäydyin ensin pari kertaa, mutta lopulta suostuin, Maini Mikkola sanoo.

Kun tamma saapui uuteen kotiinsa Länkipohjaan, se juoksi kerran tarhan päästä päähän ja parkkeerasi itsensä heinäkasan eteen. Maini Mikkola sanoo, että aivan kuin hevonen olisi tullut vanhaan tuttuun paikkaan.

Omistajille tamman nopea kotiutuminen oli helpotus, koska sen toivotaan saavan vielä useita varsoja. Hevoskasvatus on herkkää hommaa, ja eläin vaatii hyvät olosuhteet onnistuakseen varsomisessa.

Katso video:

Isäkin asuu samalla tallilla

Passionate Kemp sai viime viikolla omistajansa ja Mikkolat tyytyväiseksi, kun se varsoi virkeän tammavarsan, ensimmäisen Suomen maaperällä syntyneen jälkeläisen.

Varsan isä Mavens Way asuu sekin jämsäläistilalla. Isä ei kuitenkaan osallistu jälkikasvunsa hoitoon.

Kaikkien helpotukseksi varsominen sujui hyvin, eikä ongelmia ole ilmaantunut.

Kaikille Sillanpään oriasemalla synnyttäville tammoille puetaan varsomisvyö, joka hälyttää h-hetken lähestyessä. Karsinoista löytyy lisäksi kamerat, joiden kautta hevosia voi seurata joka hetki.

– Huolehdimme kaikista hevosista yhtä hyvin, mutta kyllähän Passionate Kemp aiheuttaa vähän ylimääräisiä sydämenlyöntejä, Maini Mikkola toteaa.

Viiden vuorokauden ikäinen varsa on todella tuttavallinen ja rohkea.

Arvokas varsa ei ole myytävänä

Karsinassa puuhastelevalla varsalla on jo sukunsa puolesta kova odotusarvo, ja sen arvoa nostaa myös se, että uusi tulokas on Passionate Kempin ensimmäinen tammavarsa.

– Tiedän, etteivät omistajat myy sitä, koska se on tamma. Tuollaisen varsan myyntihintaa ei voi sanoa, mutta tiedän sen olevan todella arvokas, Saku Mikkola sanoo.

Saku Mikkola tietää, että huippuhevosesta maksetaan paljon, eikä niitä ole edes usein myynnissä. Paljon huutokauppoja eri maissa kiertävä Mikkola kertoo, että Amerikassa 1,5-vuotiaan ravihevosen hinta voi nousta yli 500 000 euroon.

– Hinta ei kuitenkaan takaa mitään, mutta yleisesti voi sanoa, että suvun ja varsan odotusarvon mukaan tulee ne parhaimmat kilpahevoset.

Passionate Kemp hoitaa varsaansa huolellisesti. Tammavarsa on sen ensimmäinen jälkeläinen, joka on syntynyt Suomen maaperällä.

Hyvällä kilpahevosella on luonnetta, minkä myös Passionate Kemp on osoittanut. Sen on kerrottu olleen kilpauransa aikana suorastaan pelottava, joka näytti kaapin paikan niin ihmisille kuin eläimille.

Ehkä äitiysvuodet ja jämsäläinen maaseutu ovat jonkun verran pehmentäneet hevosta, sillä nyt sille riittää pieni luimistelu, kun vieras ihminen astelee varsomiskarsinaan ihailemaan pienokaista.

– Kyllä se on oman arvonsa tunteva rouva. Sellainen tamma, Saku Mikkola naurahtaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos