Hamilton teki historiaa ylivoimaisella tavalla - Urheilu - Satakunnan Kansa

Hamilton teki historiaa ylivoimaisella tavalla

Valtteri Bottas ajoi kisan alussa pitkään kärjessä, mutta Lewis Hamilton voitti lopulta selkeällä erolla. Bottas ihmetteli vaisua vauhtiaan. Kimi Räikkönen nousi startissa 16. ruudusta peräti kuudenneksi.

Sunnuntain osakilpailu jää F1-historiaan. Lewis Hamilton nousi Portimaon radalla yksin lajin voittotilaston kärkeen.­

25.10. 20:03

Lewis Hamilton voitti formula ykkösten Portugalin osakilpailun. Toinen oli Hamiltonin Mercedes-tallikaveri Valtteri Bottas ja kolmas Red Bullin Max Verstappen.

Kärkikolmikko oli siis sama kuin kisaan startatessa.

Voitto oli Hamiltonille uran 92:s. Hän on nyt yksin F1-historian voittotilaston kärjessä. Britti ohitti voittojen määrässä seitsenkertaisen mestarin Michael Schumacherin.

–  Vie aikaa, jotta tajuan tämän. En löydä sanoja, Hamilton sanoi kärkikolmikon haastattelussa tuoreeltaan.

–  On ollut etuoikeus työskennellä tässä tallissa. Luotettavuus on ollut huikealla tasolla. Jokainen tallissa työskentelee kovaa ja haluaa kehittyä koko ajan. On hieno olla osa sellaista.

Kyseessä oli Hamiltonin uran 262. kisa. Hän on siis voittanut 35 prosenttia kilpailuistaan.

–  En olisi voinut kuvitella olevani tällaisessa tilanteessa. Yritän vain nauttia joka päivä. seitsemänteen mestaruuteen matkalla oleva Hamilton sanoi.

Hamilton on 35-vuotias, joten hänellä on vielä hyviä ajovuosia jäljellä. Hamiltonilla ei ole vielä sopimusta ensi kaudesta, mutta sellainen on vain ajan kysymys. Todennäköisesti hän jatkaa Mercedeksellä ainakin muutaman vuoden.

– Haluan pysyä tallissa. Yleensä olemme suunnitelleet kolmen vuoden jaksoja, mutta nyt ajat ovat erilaiset. On vielä epävarmaa, haluanko jatkaa kolmea vuotta, Hamilton sanoi Portugalin GP:n alla Autosportin mukaan.

Formula ykkösten suuret sääntömuutokset tulevat koronaviruksen takia voimaan vasta kaudella 2022. Ainakin vielä ensi kaudella Mercedeksellä pitäisi olla voittaja-auto, jolla britti voi murskata ennätyksiä entisestään.

Kisan startti oli tapahtumarikas. Bottas kävi ensin kovan taistelun Verstappenia vastaan ja piti sijansa. Heti perään suomalainen ohitti Hamiltonin.

Startissa nähtiin pari todellista yllätystä. Seitsemännestä ruudusta lähtenyt McLarenin Carlos Sainz nousi kisan alussa jopa johtoon. Hän ja muut pehmeillä renkailla lähteneet kuskit olivat alussa paremmassa vauhdissa kuin keskikovilla renkailla lähteneet kuljettajat, muiden muassa Bottas ja Hamilton.

Alussa tuli myös sadepisaroita, mikä heikensi radan pitoa.

Bottas ohitti pian espanjalaisen ja piti kärkipaikkansa pitkään. Hamiltonin vauhti parani, kun renkaat kuluivat, ja britti nousi takaisin nastolalaisen ohi.

–  Auto yliohjasi paljon ensimmäisellä kierroksella. Valtteri pääsi ohi, mutta mietin, että saan sijoituksen vielä takaisin, Hamilton kertoi.

Ohituksen jälkeen Hamilton ajoi karkuun eikä Bottaksesta ollut enää taistelemaan voitosta. Kärkikaksikon ero oli peräti 25 sekuntia.

–  Ei vain ollut vauhtia. En tiedä, miksi, Bottas sanoi.

Hamilton tuli hänestä lopulta helposti ohi.

–  Yritin puolustaa, mutta en voinut tehdä mitään.

Bottas mietti kisan aikana, että hän olisi venyttänyt ensimmäistä stinttiään pidemmäksi, jotta olisi saanut lopussa pehmeät renkaat alle. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

–  Ei se olisi muuttanut mitään, Bottas sanoi.

Kimi Räikkösen startti oli sensaatiomainen. Hän nousi 16. ruudusta peräti kuudenneksi avauskierroksella. Räikkönen teki tukun komeita ohituksia mutka mutkan perään.

Suomalaiskonkarin vauhti Alfa Romeolla ei kuitenkaan riittänyt taistelemaan noin korkeista sijoituksista.

Räikkönen oli lopulta 11:s eli hän jäi pisteiden ulkopuolelle muutaman sekunnin erolla.

Hamiltonin johto MM-sarjassa on nyt 77 pistettä Bottakseen. Kaudesta on jäljellä viisi kilpailua.

Lewis Hamilton

1. formula ykkösten GP: Australia 2007

Uralla 262 GP-kisaa

92 GP-voittoa (F1-ennätys)

Voittoprosentti: 35,1

161 palkintopallisijaa (F1-ennätys)

3  687 pistettä (F1-ennätys)

97 paalupaikkaa (F1-ennätys)

52 nopeinta kierrosta

1. voitto: Kanada 2007

Kuusinkertainen maailmanmestari (2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019)

Tallit: McLaren 2007– 2012 (110 GP:tä, 21 voittoa), Mercedes 2013– (152 GP:tä, 71 voittoa)

Lähde: STT

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?