Iivo Niskanen testaa juoksukuntonsa Helsinki City Run -puolimaratonilla: ”Nyt monella on hyvä sauma ottaa olympiavoittajan päänahka” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Iivo Niskanen testaa juoksukuntonsa Helsinki City Run -puolimaratonilla: ”Nyt monella on hyvä sauma ottaa olympiavoittajan päänahka”

Iivo Niskanen aloittaa harjoituskautensa puolimaratonilla.

26.4.2019 15:45

Maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen mittaa kevään juoksukuntonsa Helsinki City Run -puolimaratonilla 18. toukokuuta. Juokseminen on iso osa hiihtäjän vuosiharjoittelua, mutta Helsinki City Runin tapaiselle puolimaratonille Niskanen ei ole aiemmin osallistunut.

– Käyn vielä toukokuun alussa hiihtämässä yhden kilpailun, joten juoksu on minulle hyvä startti harjoituskauteen. Mitään ennakko-odotuksia ei ole, mutta kun ryhmässä juostaan, siinä on aina kilpailua mukana, Niskanen ennakoi.

Huippuhiihtäjän juoksukunto olisi terävämpi syyskesällä, mutta Niskanen on utelias näkemään kuinka hyvin puolimaraton taittuu toukokuussa.

– Tuossa vaiheessa ei vielä kärkivauhtiin pääse, mutta sinne tuntiin ja 15 minuuttiin, tai niille nurkille puolikkaan pitäisi mennä, Niskanen arvioi.

Kanssakilpailijoitaan Niskanen kehottaa haastamaan olympiavoittajan.

– Nyt siinä on monella hyvä sauma ottaa päänahka. Toivottavasti moni voittaa minut ja pistää juoksemaan jatkossa kovempia lenkkejä, Niskanen tuumii.

Juoksua Niskasen harjoittelussa on paljon, mutta muualla kuin tasaisella asvaltilla.

– 1,5 tunnista 3–4 tuntiin kestäviä jalkalenkkejä on harjoittelussa paljon, sauvojen kanssa ja ilman. Elokuussa juostaan Keski-Euroopassa paljon, mutta usein niin, että juostaan ylös vuorelle ja tullaan gondolilla alas, etteivät jalat rasitu liikaa alastulossa, Niskanen sanoo.

– Juoksuharjoitteet ovat yleensä ylämäkipainotteisia, varsinkin kovimmat. Asvaltilla juostava puolimaraton on minulle erilainen juttu. Haaste siinä on sama kuin muillakin. Toivon mukaan paikat eivät ala kipeytyä liikaa juoksun aikana, eivätkä juoksun jälkeen.

Niskanen, 27, kävi nuorempana hiihtoharjoittelun ja jalkapallon peluun ohessa juoksemassa myös ratakisoja. Se kiinnostaisi edelleen, jos sopiva tilaisuus jossakin välissä aukeaisi.

– Se on haave, kun noilla cooper-testin tuloksilla spekuloidaan niin paljon. Norjalaisilla on kovia tilastoja 3 000 metriltä. Siellä on monia, jotka ovat juosseet alle 9 minuutin, Niskanen sanoo ja kertoo, että omissa toiveissa olisi juosta 8.30:n nurkille.

– Se vaatisi kuitenkin satsausta kovavauhtiseen juoksuun. Nyt olen satsannut vapaan hiihtoon ja tasatyöntöön, eikä sen puolen laadukas treeni palvele sitä, että kannattaisi yrittää juosta radalla hyvää aikaa, Niskanen sanoo.

– Juoksuasentokin on sellaista hiihtäjämäistä raahaamista, ja voi olla, että tällaiselta 80-kiloiselta hiihtäjältä pitäisi ottaa ylävartalosta kymppi painoa pois, että voisi juoksijoiden kanssa kilpailla.

Iivo Niskanen juoksee Helsinki City Run -puolimaratonin Urheilu Mehiläisen -joukkueessa.

Helsinki City Running Day -tapahtumaan odotetaan 15 000:ta juoksijaa

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: