Missä kunnossa ovat Suomen keihäsmiehet – Lauantaina asiaan saadaan selvyyttä. - Urheilu - Satakunnan Kansa

Arvoituksiin saadaan vihdoin vastauksia – Suomen keihäsmiehet näyttävät kuntonsa karsinnassa: ”Eiköhän siellä finaalissa nähdä kolme jullikkaa”

Suomen keihästrio on arvoituksellinen. Lauantain karsinnassa kolmikko joutuu kovaan testiin. Karsintaraja on peräti 84 metriä.

Antti Ruuskanen (vas.), Lassi Etelätalo ja Oliver Helander jahtaavat lauantaina finaalipaikkaa miesten keihäänheiton karsinnassa Dohassa. Ruuskanen heittää A-ryhmässä, Helander ja Etelätalo B-ryhmässä.

5.10.2019 7:05

Aamulehti, Doha

Antti Ruuskanen, arvoitus.

Oliver Helander, arvoitus.

Lassi Etelätalo, pieni arvoitus.

Suomen keihäsmiesten kunto MM-kisojen keihäskarsinnan aattona on suuri kysymysmerkki.

Ruuskasen ja Helanderin kausi on ollut repaleinen. Viimeiset harjoitukset ovat menneet hyvin, ja viimeistely on tehty huolella, mutta vasta kilpakentällä näkee miesten todellisen päivän kunnon.

Ruuskasen edellisestä kisasta on kaksi kuukautta.

– Tarkoitus oli heittää Turkin leirillä syyskuussa yksi kisa, mutta eivät ottaneet sinne mukaan, Ruuskanen jutteli keihäänheittäjien mediatilaisuudessa Dohassa.

Ruuskasen, 35, olemus henki hyvää fiilistä. Kesän murheet polvessa ja kantapäässä ovat takanapäin.

– Kannatti pitää pitkä tauko kesällä ja parannella vaivoja kaikessa rauhassa. Nyt olen terve ja tilanne on optimaalinen. Tässä vaiheessa kautta monia väsyttää, mutta minua ei yhtään. Into on piukassa kuin pikkupojalla. Oikein odottaa, että pääsisi kisaamaan, konkari tuumasi.

Antti Ruuskanen on aina tykännyt heittää syksyllä. Miehen kauden paras on 85,15.

Oliver Helander aloitti kauden hyvin ja heitti kotimaisen kärkituloksen 86,93 22. kesäkuuta, mutta teloi sitten kylkensä ja joutui tauolle.

Kun kylki parani, riesaksi tuli olkapää, joka kipeytyi Ruotsi-ottelussa elokuun lopulla. Helander heitti vain kolme kertaa, ja joutui sitten panemaan pillit pussiin. Olkapäässä on vanha vamma, joka oireili jo kesällä 2018.

–  Olkapäähän laitettiin Ruotsi-ottelun jälkeen kortisonipiikkejä. Sen jälkeen pidin muutaman viikon harjoitustauon. Nyt olkapää on ollut ihan hyvä, Helander jutteli.

Oliver Helander on saanut olkapäänsä kuntoon.

Pessimistit ovat pelänneet, että Helanderin olkapää vaatisi leikkaushoitoa. Helander väitti, ettei puukolle ole tarvetta.

– Leikkausta ei tarvita.

Jos Helander olisi joutunut operoitavaksi, ensi kesän olympiakisat olisivat lähes varmasti jääneet väliin. Nyt Helander arvelee olevansa yhtä hyvässä kunnossa kuin alkukesällä ennen kylkivammaa.

Lassi Etelätalo on viiden vuoden tauon jälkeen arvokisoissa.

Keihäsporukan kolmas lenkki Lassi Etelätalo on poikkeus keihästroikassa. Hän on kisannut suhteellisen tasaisesti läpi kauden. Elokuun alussa Etelätalo voitti Suomen mestaruuden heitettyään pisimmän kaarensa viiteen vuoteen, 84,11. Joensuussa 2014 Etelätalo nakkasi ennätyksensä 84,98. Vajaa kuukausi myöhemmin hän oli mukana Zürichin EM-kisoissa. Hän kamppaili jopa mitalista, mutta jäi lopulta neljänneksi tuloksella 83,16.

Zürichissä Etelätalo oli ensimmäistä kertaa arvokisoissa, ja moni epäili, että myös viimeistä. Nyt Etelätalo on kuitenkin Dohassa.

– Hyvä olla taas mukana tällä tasolla. Se oli kesän tavoite. Seuraava tavoite on päästä finaaliin.

Helppo tehtävä se ei ole, sillä karsintaraja on 84 metriä.

Ryhmänjohtaja Ruuskanen uskoo troikan iskukykyyn.

– Eiköhän siellä finaalissa nähdä kolme suomalaisjullikkaa, Ruuskanen ennusti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: