Ex-tähtipelaaja Colin Kaepernick perusti rahaston avustamaan poliisin toimia vastustaneita mielenosoittaja - Urheilu - Satakunnan Kansa

Ex-tähtipelaaja Colin Kaepernick perusti rahaston avustamaan poliisin toimia vastustaneita mielenosoittaja

The Wall Street Journalin mukaan Georg Floydin kohtelu ja Colin Kaepernickin polvistuminen ottelun alussa vuonna 2016 liittyvät vertauskuvallisesti toisiinsa.

30.5.2020 19:07

Amerikkalaisen jalkapalloilun entinen tähtipelaaja Colin Kaepernick on perustanut rahaston, jonka avulla hän palkkaa asianajajia puolustamaan Minneapolisin poliisin toimintaa arvostelleita mielenosoittajia.

Mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun 46-vuotias ravintolantyöntekijä Geoge Floyd kuoli viime maanantaina kovaotteisessa pidätyksessä.

Videolle tallentuneessa pidätyksessä poliisi painoi polvellaan käsiraudoissa ollutta Floydia niskasta maahan useiden minuuttien ajan.

Floyd pyysi armoa ja sanoi useita kertoja, ettei saa henkeä. Floydilta ei löytynyt pidätystilanteessa asetta.

The Wall Street Journalinmukaan Kaepernick haluaa turvata rahastonsa avulla, että mieltään poliisia vastaan osoittaneet ihmiset saavat oikeudenmukaisen kohtelun.

Kaepernickin mukaan värillisten vastarinta on poliisin harjoittaman väkivallan syytä.

– Meillä on oikeus taistella.

Koepernick tuli aiemmin tunnetuksi siitä, että hän protestoi nimenomaan mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa vastaan. Vuonna 2016 hän polvistui ottelun alussa esitettävän Yhdysvaltojen kansallislaulun aikana.

Polvistuminen synnytti Yhdysvalloissa laajaa julkista keskustelua. Presidentti Donald Trump piti polvistumista epäisänmaallisena tekona.

The Wall Street Journalin mukaan Floydin kohtelu ja Koerpernickin polvistuminen liittyvät vertauskuvallisesti toisiinsa.

Koepernick pelasi San Francisco 49ers -joukkueessa vuodet 2011–2016 pelinrakentajana.

Vuonna 2013 San Francisco eteni Kopernickin johdolla ensi kertaa lähes kahteenkymmeneen vuoteen Super Bowlin loppuotteluun, jossa se hävisi Baltimorelle 34–31.

Koepernick on pelaajana niin sanottu vapaa agentti, jolloin hän voi solmia itse oman ammattilaissopimuksensa. Hän kertoo yhä harjoittelevansa ja haluavansa palata huipulle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: