Karanteenista vapautunut Kalle Rovanperä harmittelee rallikauden kohtaloa: ”Ei meillä taida olla mitään ohjelmaa” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Karanteenista vapautunut Kalle Rovanperä harmittelee rallikauden kohtaloa: ”Ei meillä taida olla mitään ohjelmaa”

Upeasti MM-sarjan avannut Kalle Rovanperä keskittyy fyysisen puolen harjoitteluun.

Kalle Rovanperä on jälleen mukana palkintopallitaistelussa.

3.4.2020 20:00

Rallin MM-sarja on koronakriisin aiheuttamalla monen kuukauden mittaisella tauolla.

Ensimmäistä kauttaan WRC-luokassa ajava Kalle Rovanperä on kolmen ajetun osakilpailun jälkeen MM-pisteissä upeasti neljäntenä.

– Ihan hyvä, semmoinen niin kuin pitikin. Virheettömiä kisoja, 19-vuotias huippulupaus summaa alkukautensa Iltalehdelle.

Rovanperä sijoittui Monte Carlossa viidenneksi, Ruotsissa kolmanneksi ja Meksikossa jälleen viidenneksi. Ruotsista oli lisäksi tuliaisina Power Stagen voitosta tulleet viisi lisäpistettä.

Seuraavaksi Safari?

MM-sesonki on käynnistynyt yskähdellen. Ruotsin ralli vietiin surkeiden olosuhteiden takia läpi lyhennettynä, ja Meksikossa kilpailu keskeytettiin lauantain jälkeen ympäri maailmaa pahentuneen koronavirustilanteen takia. Niistä voitiin kuitenkin jakaa täydet MM-pisteet.

Seuraavaksi ohjelmassa piti olla Argentiinan, Portugalin ja Sardinian MM-rallit, mutta ne on jouduttu perumaan tai ainakin siirtämään. Jo aiemmin oli peruttu huhtikuussa ajettavaksi suunniteltu Chilen osakilpailu maassa vallitsevien levottomuuksien vuoksi.

Näillä näkymin kauden pitäisi jatkua heinäkuun puolivälin jälkeen Safari-rallilla, joka palaa MM-sarjaan 17 vuoden poissaolon jälkeen.

– Onhan se todella harmi ja vakava juttu, Rovanperä toteaa koronakriisistä.

Luonnollisesti hän toivoo tilanteen paranevan ja normalisoituvan.

– Toivottavasti päästään ajamaan mahdollisimman nopeasti. En tiedä, mikä se kisa sitten on, kun se hetki tulee.

Mikäli se on Kenian legendaarinen Safari, kokemus on käytännössä kaikille MM-sarjan kuljettajille uusi.

– On mukavaa, että se tuli takaisin tänä vuonna. Eihän se samanlainen ole kuin ennen, mutta varmasti mielenkiintoinen kisa. Olosuhteita en tunne yhtään.

Enemmän seikkailu

Rovanperä voisi saada vinkkiä vaikkapa takavuosien legendalta Hannu Mikkolalta, joka voitti Safarin ensimmäisen kerran jo ennen MM-sarjan perustamista, vuonna 1972. Toisen voittonsa Keniassa hän otti 45-vuotiaana 1987.

– Se on aika hurja kilpailu, enemmänkin seikkailu, Mikkola kuvaili Iltalehdelle viime vuonna.

Hänen aikanaan Safari oli vielä monipäiväinen maratonralli.

– Kovaa pitää mennä, teitä ei ole kunnolla suljettu, eläimiä on joka puolella ja kirahveja laukkaa tien yli. Auto on hirveän kuuma, eikä taukoja ole pätkien välissä juuri lainkaan. Kerran piti pysähtyä vaihtamaan tuulettaja, ja muutama kilometri myöhemmin leijona tallusteli tien vieressä.

Petoeläimet eivät Mikkolaa kuitenkaan pelottaneet.

– Ne pelkäävät enemmän, kun auto pitää meteliä.

Karanteeni päättyi

Rovanperä kertoo viettäneensä viimeiset pari viikkoa kotonaan ulkomailta paluun aiheuttamassa karanteenissa.

– Normaalisti mulla on simulaattori, mutta nyt on uuden rakentaminen kesken eikä se ole valmiina. Tuli vähän huonoon saumaan, eikä ole tullut ajettua mitään.

Ajoharjoittelun sijasta Rovanperä keskittyy fyysisen puolen treeniin.

– Sitä pystyy tekemään ihan kotioloissa ja on tehtykin tässä koko ajan. Nyt kun karanteeni loppui, pääsee tekemään muuallekin. Lenkkeilyä ja omia treenejä, hän kuvailee.

Rajumpi ajotyyli

Ruotsin ralli ajettiin vesikelissä helmikuun puolivälissä.

Edelliset kaksi kautta Skodan tehdastallissa ajanut Rovanperä voitti viime vuonna WCR2 Pro -luokan maailmanmestaruuden. Hyppy kuninkuusluokkaan WRC:hen ja Toyotan tehdastalliin on sujunut huippulahjakkuudelta kuin luonnostaan.

– Eroja on aika vaikea selittää yksinkertaisesti. Autoissa isoimmat erot ovat downforcessa, jota on WRC:ssä paljon enemmän, ja tehossa totta kai. Ja kun on aktiivinen keskilukko, niin autohan on aika erilainen ajaa.

– Ajotyyli siinä muuttuu. Nyt se on vielä suoraviivaisempaa, ja pitäisi yrittää käyttää aerodynamiikkaa mahdollisimman paljon hyödyksi. Tietenkin rajuissa kisoissa niin kuin Meksikossa pystyy ajamaan paljon ronskimmin, kun on kestävämmät renkaat ja auto.

Kokemusta karttuu

Kehityskohteitakin Rovanperä suorittamisessaan yhä näkee. Yksi ralliautoilussa vaadittavista keskeisistä ominaisuuksista paranee automaattisesti ajan myötä: kokemus.

– Se varmaan on se isoin, ja sitten kaikki loputkin. Kyllä varmasti kaikessa on kehitettävää.

Minkäänlainen pullistelu ei kuulu Rovanperän luonteenpiirteisiin. Sen sijaan hän tekee nöyrästi töitä tavoitteidensa eteen.

Vielä tällä kaudella hän ei ole sellaisia koko kauden osalta asettanut, mutta selvää on, että hänen tasoisensa poikkeuksellinen lahjakkuus kilpailee tulevaisuudessa maailmanmestaruudesta.

"Tieto kulkee"

Rovanperän sopimus Toyotan kanssa on kaksivuotinen. Hänen tallikavereinaan ajavat kuusinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier ja urallaan vahvassa nousussa oleva Elfyn Evans.

Tommi Mäkisen johtama tiimi on aloittanut kauden komeasti: Ogier johtaa MM-sarjaa ennen Evansia ja Hyundain Thierry Neuvilleä.

Rovanperän takana seuraavilla sijoilla ovat Toyotalta Hyundaille siirtynyt hallitseva mestari Ott Tänak sekä Fordin suomalaiskuskit Teemu Suninen ja Esapekka Lappi.

Rovanperä kiittelee Toyotan tiimihenkeä.

– Kaikki ollaan hyvin tehty omia hommia, ja kyllähän siellä tietenkin tieto kulkee. Saan informaatiota, jos heillä on jotain, mitä itse en ole vielä kokenut, hän valottaa kokeneemmilta tallikavereilta saamaansa apua.

Tältä pohjalta kautta olisi hyvä jatkaa, mutta toistaiseksi kaikki rallitoiminta on jäissä.

– Ei meillä taida olla mitään ohjelmaa ennen kuin maailmantilanne paranee.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: