Legendaarisen FC Jazz – MyPa-ottelun uunituore ennakko – mestaruus molempien joukkueiden tavoitteena: ”Jos Kampman tuo Poriin nälkäisen suden, sitä vastassa ovat Porin ahneet pirut”

Lokakuussa 1993 elettiin jännittäviä aikoja porilaisessa jalkapalloilussa. Noin kaksi vuotta aikaisemmin nimensä PPT:stä FC Jazziksi muuttanut seura oli 3. lokakuuta historiansa ensimmäisen Suomen mestaruuden kynnyksellä. Ottelu MyPaa vastaan on jokaisella tavalla ikimuistoinen kokemus vielä lähes 30 vuotta myöhemminkin.

Miika Juntunen ja Luiz Antonio haluavat juhlia myös Suomen mestaruutta.

8.5.2020 21:35 | Päivitetty 9.5.2020 15:15

Paikalle odotetaan valtavaa yleisöryntäystä, kun FC Jazz ja Myllykosken Pallo taistelevat Suomen mestaruudesta Porin stadionilla. Tasapeli riittää varmistamaan, että pokaali ja juhlatunnelma jääväät Poriin. MyPa puolestaan juhlii mestaruutta, jos se voittaa kamppailun.

Mestaruus menee joka tapauksessa kymmenen vuoden tauon jälkeen jonnekin muualle kuin HJK:lle tai Kuusysille. Porissa tunnelma on ollut huimassa nousussa koko viikon, ja kaupunki odottaa viime kauden pronssimitalin kirkastuvan kultaiseksi. Ilmassa on siis historiallisen urheilujuhlan tuntua.

Muista tämä!

HOIDA KIRJAUTUMINEN AJOISSA

Otteluun myydään 5 euron hintaisia lippuja FC Jazzin fanikaupan kautta ja tapahtuma esitetään Satakunnan Kansan nettisivuilla osoitteessa satakunnankansa.fi/live.

Ottelun katsominen vaatii pääsylipun lisäksi kirjautumisen Satakunnan Kansan nettisivuille. Tilaajilla tunnukset ovat automaattisesti käytössään.

Jos sinulla ei tilausta, voit tehdä kuukauden maksuttoman tutustumistilauksen täällä.

Linkki ottelulähetykseen tulee FC Jazzin fanikaupasta ostetun sähköisen pääsylipun mukana.

Ottelussa kohtaavat sarjan kaksi kiistatta parasta joukkuetta, ja sen tietää myös FC Jazzin päävalmentaja Jussi Ristimäki. MyPan valmentaja Harri Kampman on pelannut omaa henkistä peliään koko viikon ajan, mutta FC Jazz on valmis kaikkeen, mitä MyPa aikoo porilaisia vastaan heittää.

– Jos Kampman tuo Poriin nälkäisen suden, sitä vastassa ovat Porin ahneet pirut, Ristimäki sanailee päivää ennen kauden huipennusta.

Joukkueet yrittävät luonnollisesti sysätä paineita toisilleen, mutta itseluottamustakin molemmissa leireissä riittää. Porilaisten keskikentän maestro Jarmo Alatensiö uskoo tietävänsä etukäteen, mitä huippujännittävässä kamppailussa on odotettavissa.

– Luulisin, että keskialueella taistellaan mies miestä vastaan. Yllättynyt olen, jos en saa vastapeluriksi Janne Lindbergiä. Käsittääkseni tilanne on kuitenkin se, että nimenomaan MyPa on se, jonka pitää katsoa kuka pelaa kutakin vastaan, Alatensiö painottaa.

FC Jazzin ja MyPan ottelun ennakoitu kokoonpano Satakunnan Kansassa 3. lokakuuta vuonna 1993.

Porilaisin voimin

FC Jazzin joukkueessa on saanut kauden aikana peliaikaa vain 15 kenttäpelaajaa. Uskomattomasti kymmenen heistä on porilaisia. Ainoastaan Miika Juntunen ja brasilialaisvahvistukset Luiz Antonio, Piracaia, Rodrigo ja Dionisio rikkovat porilaiskaavan. Menestyksen runko on siis rakentunut poikkeuksellisen isosti omien poikien ympärille.

Porilaisten raudanluja puolustusnelikko Risto Koskikangas, Rami Nieminen, Lasse Karjalainen ja Vesa Rantanen ei kalpene yhdellekään vastustajalle Suomessa, ja nelikko on saanut pelata yhdessä koko kauden ajan. MyPalla on myös hyvä puolustus, mutta onnistuuko se pysäyttämään Jazzin hurjaa hyökkäyskalustoa, joka luo tarvittaessa maalipaikkoja lähes tyhjästä?

Alatensiö myöntää MyPan puolustuksen olevan vahva, muttei missään nimessä ohittamaton.

– Haavoittuvainen se on aina maalivahti Mihail Birjukovia myöten, Alatensiö latasi.

Sumiala ja brassit vastaan Saku Laaksonen

Etukäteen on selvää, että Birjukov voi sortua virheisiin paineen alla. Se on yksi paikka, johon FC Jazz voi kamppailussa iskeä.

Toistaiseksi 19 maalia kauden aikana tehnyt vasta 19-vuotias Antti Sumiala on suuri suosikki voittamaan sarjan maalikuninkuuden, ja hän muodostaa Antonion kanssa lähes pitelemättömän hyökkäyskaksikon. Brasilialaisia kokoonpanossa saa kuitenkin olla samaan aikaan vain kolme kappaletta, joten kuusi maalia Jazzille kauden aikana tehnyt hyökkääjä Dionisio on ratkaisevan pelin katsomon puolella.

Vaikka Jazz on sarjassa selvästi eniten maaleja tehnyt joukkue, ei MyPakaan lähde peliin peruuttelemaan. Joukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista on porilaisille erittäin tuttu hyökkääjä Saku Laaksonen, joka on ollut loistavassa syysvireessä.

Mies iski muun muassa heinäkuun lopussa kaksi maalia Jazzin verkkoon, kun MyPa vieraili edellisen kerran Porissa. FC Jazz sai kaivettua pelistä vaivoin tasapelipisteen, kun Juntunen onnistui tasoittamaan taiston loppuvaiheessa rangaistuspotkusta.

Porilainen Laaksonen on valmiina kohtaamaan viime kauden seuransa. Luotto omiin kykyihin on kova, ja haluna on tyrmätä porilaisten mestaruustoiveet.

–  Harvoin Porissa vierailijoista sama mies kahta maalia tekee. Nyt on tarkoitus pistää vielä paremmaksi, Laaksonen tykitti.

– FC Jazz on joukkue, joka ei missään tapauksessa lähde pelaamaan siilipuolustusta ja 0–0-peliä. Joukkue hyökkää ja se takaa varmasti hienon ottelun.

Laaksosen kovana tavoitteena on siis iskeä hattutemppu FC Jazzin verkkoon. Ristimäki tietää pelaajan vaarallisuuden, muttei lupaa Laaksoselle helppoa puhdetta viheriöllä.

– Saku on päässyt hyvään syysvireeseen. Hän saa kuitenkin varautua tällä kertaa selkeästi tiukempaan miesvartiointiin kuin heinäkuussa, Ristimäki paljasti.

Pelin mainos Satakunnan Kansassa 3. lokakuuta vuonna 1993.

Historiallista menoa

Etukäteen kaikki viittaa siihen, että Porin stadionilla tullaan näkemään ja kokemaan jotain poikkeuksellista. FC Jazzin uusi yleisöennätys tulee pamahtamaan lähes varmuudella uudelle tuhatluvulle, ja hurjimmissa kaavailuissa paikalle odotetaan jopa yli 10 000 katsojaa. Tunnelmakin tulee olemaan tapahtumassa varmasti ikimuistoinen.

Edessä on joka tapauksessa yksi satakuntalaisen ja mahdollisesti koko suomalaisen seurajalkapalloilun ikimuistoisimmista otteluista. Se kaikkien kannattaa kokea.

Katso ottelu Satakunnan Kansan nettisivuilla

Lauantaina 9. toukokuuta kello 16 alkaen on mahdollista kokea uudelleen FC Jazzin historian ensimmäinen Suomen mestaruus ja samalla tukea seuran toimintaa.

FC Jazz esittää yhteistyössä Satakunnan Kansan kanssa vuoden 1993 mestaruuden ratkaisseen päätöspelin FC Jazz–MyPa. Studioon on tulossa huippuvieraita ja yhteyttä otetaan Brasiliaan saakka. Ottelu saa kokonaan uuden selostuksen, kun Ville Kuusinen tulkitsee kamppailun.

Otteluun myydään 5 euron hintaisia lippuja FC Jazzin fanikaupan kautta ja tapahtuma esitetään Satakunnan Kansan nettisivuilla osoitteessa satakunnankansa.fi/live.

Ottelun katsominen vaatii pääsylipun lisäksi kirjautumisen Satakunnan Kansan nettisivuille. Tilaajilla tunnukset ovat automaattisesti käytössään.

Jos sinulla ei tilausta, voit tehdä kuukauden maksuttoman tutustumistilauksen täällä.

Jutun kommentit on poimittu 3. lokakuuta vuonna 1993 ilmestyneestä Satakunnan Kansasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut