Rikotaanko kaikkien aikojen yleisöennätys uusiksi, kun Satakunnan Kansa näyttää FC Jazzin ikimuistoisen mestaruuskarnevaalin? – Hoida nämä asiat ajoissa kuntoon

FC Jazzin juhlat olivat koko kaupungin juhlat.

29.4.2020 17:18 | Päivitetty 9.5.2020 17:25

Pori

On otteluita, jotka eivät unohdu. On otteluita, jotka eivät vanhene. On otteluita, joissa historiallisuuden ja ainutlaatuisen ymmärtää jo tapahtumahetkellä.

Sunnuntaina 3. lokakuuta 1993 Porin stadionilla oli juuri sellainen ottelu. FC Jazz–MyPa, Veikkausliigan mestaruuden ratkaissut tuhansien tarinoiden kamppailu.

Se ei ollut vain satakuntalaisen ja kenties jopa suomalaisen seurajalkapalloilun ikimuistoisen ottelu. Se oli koko kaupungin karnevaali.

Lauantaina 9. toukokuuta on mahdollisuus tehdä nostalgiamatka karnevaalitunnelmiin. Satakunnan Kansa näyttää ottelun nettisivuillaan yhteistyössä FC Jazzin kanssa. Lähetys alkaa kello 16, kirjautuminen Satakunnan Kansan sivuille kannattaa hoitaa hyvissä ajoissa ennen sitä. Jos sinulla ei tilausta, voit tehdä kuukauden maksuttoman tutustumistilauksen täällä.

Syksyisenä sunnuntaipäivänä vuonna 1993 ottelua seurasi stadionin kaikkien aikojen ennätysyleisö, 11 193 katsojaa.  Kuinka käy keväisenä lauantaipäivänä vuonna 2020?

– Tavoitteena on rikkoa tuo mahtava 11 193 katsojan yleisömäärä myytyinä tukilippuina, FC Jazzin myyntipäällikkö Juuso Saarinen kertoo.

Ottelun tukilippu maksaa viisi euroa. Liput myydään FC Jazzin nettisivuilla. Kaikki lipputulot ohjataan FC Jazzin toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen.

Juhlat alkoivat jo pelin aikana

Luiz Antonio ja Miika Juntunen aloittivat porilaisten juhlat.

Kun Rami Nieminen saapui puolitoista tuntia ennen ottelua Porin stadionille, hän katseli ihmeissään pääporttien pääsylippukojuilta lähtenyttä jonoa. Jos jonon olisi kääntänyt toiseen suuntaan, se olisi yltänyt Satakunnan keskussairaalaan saakka.

Mestaruuden ratkaissutta ottelua oli rummutettu koko viikko. FC Jazzille riittäisi mestaruuteen tasapeli. MyPa oli pakkovoiton edessä. Mutta pääsarjahistorian taitavin ja tulivoimaisin joukkue tuskin lähtee kotiyleisön edessä hakemaan tasapeliä varmistelemalla.

Vuotta aiemmin FC Jazzilla oli ollut ennen päätöskierrosta pieni mestaruusmahdollisuus. Tasapeli Kuusysiä vastaan tarkoitti lopulta SM-pronssia, seurahistorian ensimmäistä mitalia. Lumisella stadionilla pikkupakkasessa sen pelin näki 5 920 katsojaa.

Ennakkoasetelmista ja vuoden takaisista luvuista jokainen osasi päätellä, että nyt stadionille tulisi todella komea yleisömäärä. Silti se yllätti.

– Kun lämmittely alkoi puoli tuntia ennen ottelua, stadion oli jo todella täynnä, ja yleisö kannusti. Fiilis oli ennen lämmittelyitä hyvä, mutta siitä se vain nousi, Nieminen muistelee.

11 193 katsojan yleisömäärä ei ollut tarkka luku. Mestarijoukkueen kapteenista Jarmo Alatensiöstä kirjoitetussa elämäkerrassa Tenu kerrottiin, että luvun loppusointu oli johtokunnan jäsenen Esko Suikkasen vähäeleistä hupsuttelua.

Hän halusi yleisömäärän loppuun vuosiluvun. Yhdeksän vuotta aiemmin PPT:n historian ensimmäisessä pääsarjaottelussa käytössä oli sama kaava, kun yleisömäärä oli 5 384.

Jazzin johto arvioi myöhemmin, että todellisuudessa mestaruuspeliä seurasi stadionilla lähes 13 000 katsojaa.

Tärkeimmät luvut olivat tietysti 6–3. Upea ja iloinen näytös takasi porilaisseuralle historian ensimmäisen Suomen mestaruuden.

– Pelistä en muista paljon mitään, mutta olen katsonut sen muutaman kerran myöhemmin. Se tuli yllätyksenä, että peli meni niinkin pitkälle ennen kuin ratkaisimme sen, Nieminen kertaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kapteeni ja keskikentän maestro Jarmo Alatensiö haki mestaruuspokaalin. Takana maalivahti Tommi Koivistoinen.

Sen verran ajoissa FC Jazz mestaruuden kuitenkin ratkaisi, että stadionilla oli täysi show päällä, kun peli oli vielä käynnissä.

Pommit paukkuivat, stadionin ämyreistä tuli juhlamusiikkia. Yleisö taputti ja tapaili tanssiaskeleita paikoillaan. Vaihtoon otettu Luiz Antonio kiersi stadionin ympäri kunniakierroksen Brasilian lippu käsissään.

– Luizi juhlia kolme viikkoa, kaksi viikkoa, paljon juhlia. Jazz Suomen mestari! Antonio tuuletti tv-haastattelussa ja antoi nimikirjoituksen sadan markan seteliin.

Päävalmentaja Jussi Ristimäki oli pelaajien kultatuolissa mestaruuspaita yllään.

Kaikki tämä ja paljon muuta ennen kuin peli päättyi ja juhlat todella alkoivat.

– Kyllähän ihmiset edelleen paljon puhuvat ja kysyvät tästä pelistä. Hieno sitä on yhä fiilistellä, Nieminen myöntää.

Ryhmä muistetaan hyökkäysvoimastaan, kiitos Alatensiön, Antti Sumialan sekä tietysti brasilialaisten Antonion, Piracaian ja Rodrigon. Puolustus Vesa Rantanen–Rami Nieminen–Lasse KarjalainenRisto Koskikangas oli silti sekin hurjaa tekoa kotimaan nurmilla.

– Maalissa Tommi Koivistoinen oli ensimmäisiä maalivahteja, joka oli hyvä myös jalalla.

– Neljä puolusti, viisi hyökkäsi. Välissä oli Miika Juntunen tasapainottamassa. Hän ei aina tiennyt, onko puolustamassa vai päättämässä hyökkäystä, mutta omasta mielestään hän ratkaisi mestaruuden, Nieminen nauraa.

Nieminen kuvaa ryhmää isojen persoonien joukkueeksi, joka oli silti yhtenäinen ja hyvähenkinen.

– Ei siinä ollut paljon tavallisia taatelin tallaajia. Sanomista tuli esimerkiksi brassien puolustamisesta, vaikka he kompensoivat asian hyökkäämällä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

FC Jazzin kultajoukkue muistetaan hyökkäysvoimastaan, mutta myös alakerta oli erinomainen: takana maalivahti Tommi Koivistonen, edessä Risto Koskikangas (vas.), Lasse Karjalainen, Rami Nieminen ja Vesa Rantanen.

Kuusinen selostaa

Satakunnan Kansan lähetys mestaruuspelistä alkaa lauantaina 9. toukokuuta kello 16.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut