Norjalaistunut brittihiihtäjä tietää syyt Norjan ylivoimalle – Holundin uskalias irtiotto sai ylistystä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Norjalaistunut brittihiihtäjä tietää syyt Norjan ylivoimalle – Holundin uskalias irtiotto sai ylistystä

Andrew Musgrave (vas.) on norjalaistunut skotti, joka oli päätösmatkalla kahdeksas. Martin Johnsrud Sundby sijoittui neljänneksi.

3.3.2019 19:34

Norja sinetöi kaikkien aikojen MM-saaliinsa kahdella mitalilla 50 kilometrin kisasta. Hans Christer Holund vei voiton, vaikka hiihti yksin lähes 30 kilometriä. Sjur Röthe otti pronssia ennen maanmiehiään Martin Johnsrud Sundbyä ja Simen Hegstad Krügeria.

Norjalaisten väliin kiilasi vain Venäjän Aleksander Bolshunov.

Lahdessa kaksi vuotta sitten Salomon sai kolme urheilijaa neljän joukkoon. Seefeldin kuninkuusmatkalla ei nähty vastaavaa yhden suksimerkin näytöstä. Kaikki viisi kärkihiihtäjää edustavat eri merkkiä.

Nelinkertainen olympiavoittaja Dario Cologna ei usko, että norjalaiset poimivat eri merkkien parhaat sukset päältä, vaikka maa vei miehissä kaikki kuusi maailmanmestaruutta.

–En usko, että suksissa on eroa. Voitelussa ja kuvioinnissa voi olla. Norjalla on paljon huoltajia, osaamista ja rahaa, Cologna totesi.

Seefeldin mitalitilasto

1) Norja 25 (13–5–7)

2) Saksa 9 (6–3–0)

3) Ruotsi 5 (2–2–1)

4) Puola 2 (1–1–0)

5) Venäjä 8 (0–5–3)

6) Itävalta 9 (0–4–5)

7) Italia 2 (0–1–1)

8) Slovenia 1 (0–1–0)

9) Japani 2 (0–0–2)

10) Suomi, Ranska ja Sveitsi 1 (0–0–1)

Brittihiihtäjä Andrew Musgrave on samoilla linjoilla, eikä perustele Norjan mitalisadetta suksilla.

–Röthe on kanssani samalla merkillä (Salomon). Tiedän, että minulla on kilpailukykyiset sukset häneen verrattuna. Näen sen sarjanumeroista. Suksemme tulevat samasta erästä tehtaalta.

Musgraven mielestä norjalaisten ylivoima johtuu hiihdon asemasta maassa. Hän on asunut vuonomaassa pian kymmenen vuotta ja harjoittelee Trondheimissa norjalaishuippujen Didrik Tönsethin ja Niklas Dyrhaugin kanssa.

–Asutpa missä päin tahansa Norjaa, niin harjoitusseuraa ja valmennusosaamista riittää. Pidän sitä hyvin tärkeänä. Jonkun täytyy työntää sinua rajoille harjoituksissa niin kuin me teemme Didrikin ja Niklaksen kanssa, Musgrave kertoo.

Hän on norjalaistunut ja käy tervehtimässä vanhempiaan Skotlannissa vain kesäaikaan. Musgravella on norjalainen tyttöystävä Emilie Fleten, joka on luonnollisesti kilpahiihtäjä.

Skotti jaksaa edelleen hämmästellä norjalaisten hiihtoinnostusta ja juniorien määrää.

–Hiihto kerää Norjassa parhaat juniorit. Lahjakkuutta on siksi massiivinen määrä. Kun suuri joukko lahjakkaita urheilijoita harjoittelee hurjan kovaa ja yhdessä, tulosta tulee.

Hans Christer Holund sai onnittelut entiseltä valmentajaltaan Hans Kristian Sandheimilta.

Myös Holund kuuluu Musgraven tuttavapiiriin. Tuoreen maailmanmestarin entinen valmentaja Hans Kristian Stadheim toimii nykyään brittien maajoukkueluotsina. Kisan jälkeen Stadheim näytti olevan enemmän innoissaan Holundin MM-kullasta kuin mestari itse.

Musgrave ylisti voittajan soolohiihtoa, joka toi mieleen Johan Olssonin Val di Fiemmestä ja Iivo Niskasen Pyeongchangista.

–Luulin, että hän teki irtiottonsa aivan liian aikaisin. Odotin, että saamme hänet helposti kiinni, mutta ei. Holund oli uskomaton. Hän teki eron ja tasasi sitten hieman vauhtiaan. Hänellä oli tänään isoimmat pallit.

Brittihiihtäjän mielestä Holundin maailmanmestaruus kuvaa Norjan hiihdon tasoa.

–Jos on tarpeeksi hyvä Norjan MM-joukkueeseen, niin voi voittaa maailmanmestaruuden. Norja dominoi.

Musgrave oli lopulta kahdeksas, joten unelma arvokisamitalista ei toteutunut tälläkään kertaa. Lahdessa hän ylsi neljänneksi ja oli silloin "paras norjalainen".

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut