Suomen huolto oli maailman paras, nyt kaikki haukkuvat –pomo kuittasi Krista Pärmäkosken murskakritiikin: ”Kenelle mun pitäisi raivota?” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Suomen huolto oli maailman paras, nyt kaikki haukkuvat –pomo kuittasi Krista Pärmäkosken murskakritiikin: ”Kenelle mun pitäisi raivota?”

Huoltopäällikkö Aki Hukka selvitti välinekiemuroita pyhäiltana Alpeilla.

3.3.2019 18:42

Krista Pärmäkoski antoi kolmen Seefeldin MM-startin jälkeen kritiikkiä suksilleen.

–Muut lähti ihan eri suuntiin suksenvaihdon jälkeen. Se on sellaista. Välineurheilua. Kun menee vesikeliksi, on hienojakoinen lumi. On erityyppiset olosuhteet kuin muualla. Se on tuonut haastetta meidän huoltomiehille. Turhautti se välillä, kun saksalaisella (Victoria Carl, sijoitus yhdeksäs) oli äärettömän liukas suksi. Se jäi nousuissa, mutta laski kiinni. Saksalaiset ovat varmasti testanneet paljon täällä, Pärmäkoski latasi lauantain 30 kilometrin kilpailun jälkeen.

Pärmäkoski latoi suksihuoltajille lisähommia kisan jälkeen.

–He lähtivät katsomaan ja testaamaan. Siinä on virhe voitelussa, Pärmäkoski jatkoi.

Kokenut ja rauhallinen Suomen huoltopäällikkö Aki Hukka oli äimänkäkenä urheilijan murskakritiikistä.

–Aina voi asioita tehdä paremmin. Jotain on voinut jäädä huomaamatta, mutta ei sellaisia, millä olisi kaikki asiat selitetty, mitä julkisuudessa on ollut. Sen mä kiistän totaalisesti, ettei me osattaisi voidella suksia. Meillä on maailman parhaat ammattilaiset tuolla rekassa. Kyllä me sukset osataan voidella, se on taivahan tosi, Hukka sanoi pyhänä MM-kisojen jälkeen.

Pärmäkoski kuvaili, että lauantain ”kisa oli sitten siinä”, kun hän vaihtoi suksensa. Hän tarkoitti, ettei kakkosparissa ollut samanlaista luistoa kuin ensimmäisessä.

–Jos hän on näin tuntenut, meillä ei ole muuta kuin Kristan sana. Ei me huollollisesti mitään heurekaa ole löydetty hänen ongelmistaan, Hukka kommentoi.

Suomalaistähti on Madshusin suksitallin ykkösnainen, hänellä on tallin palkkaama oma suksitestaaja ja hänen pitäisi tuntea oma kalustonsa pitkältä ajalta. Eikö ole outoa, että hän kritisoi näin voimakkaasti välineitään?

–En halua siihen ottaa kantaa. Jos hän tuntee näin, sitten se on näin, Hukka vastasi.

Täysin kelvottomia nuotiopuita norjalaistalli ei valmista, sillä vuonomaan Hans Christer Holund voitti Madshusin suksilla viidenkympin MM-kultaa sunnuntaina.

Turhautuneen valitusta?

Pärmäkosken luotsina toimiva Suomen maajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto sanoi lauantaina, että suojattinsa avautumisessa saattoi olla kyse pettyneen urheilijan turhautumisesta.

–Luokittelisin asian samalla tavalla. Odotukset olivat kovat, Hukka kommentoi.

Krista Pärmäkoski pettyi suksiinsa Seefeldissä.

Yksi esiin pulpahtanut ongelma Pärmäkosken ja muiden suksiaan valitelleiden urheilijoiden kohdalla on, että nämä kärsivät ylitarjonnasta. Kun valinnanvaraa on paljon, menestyshimo hirveä ja halutaan ottaa suksella ratkaisevat sekunnit lopputuloksesta pois, kasetti saattaa seota. Se aiheuttaa virhearvioita.

–Näinkin voi käydä, että puljataan liikaa. Mutta ei meillä hirveästi liikaa ole kalustoa. Testien parhaat on otettu kisoihin.

Iivo Niskanen myönsi suoraselkäisesti miesten 15 kilometrin jälkeen, että vika väärässä suksivalinnassa oli yksinomaan hänen.

Mitä tapahtui?

Suomen huolto oli kenties maailman parasta kaksissa edellisissä arvokisoissa Lahdessa ja Pyeongchangissa. Seefeldissä etenkin moni naisurheilija heitti rapaa suksimiesten niskaan.

Se on melko nurinkurista, sillä lähes sama porukka on operoinut talvina 2017 ja 2018. Suurin muutos tapahtui pomon pallilla, kun Haavisto siirtyi päävalmentajaksi ja neljä vuotta huoltoryhmässä olleesta Hukasta tuli uusi rasvapäällikkö.

–On tehty samalla metodilla hyvää tulosta. En halunnut radikaalia muutosta tehdä, vaan perustoimintakulttuuri on sama. Se perustuu kovaan työhön, Hukka sanoo.

Moni naisurheilija antoi Alpeilla ymmärtää, että vaihtuvat olosuhteet olisivat yllättäneet Suomen huollon. Kisojen alussa ilma oli useita asteita plussalla, mutta lumi pysyi yllättävän kuivana ja kiinteänä. Toisen kisaviikon puolivälistä lähtien lumi lässähti ja mentiin vesikelin puolelle.

–Ei kisapaikka meitä mitenkään yllättänyt. Samat asiat ovat joka paikassa. Olosuhteet tiettyinä päivinä muuttuivat radikaalisti, mutta siihenkin reagoitiin. Se voi pettymyksen hetkellä purkautua, että urheilijat kritisoivat suksiaan.

Rauhallinen pomo

Suomella oli Seefeldissä 12 suksihuoltajaa ja muutama lisäapulainen. Paikalla oli oma suksien hiontakone. Lisäksi muutamien suksitallien urheilijat käyttivät oman merkkinsä hiontaa.

–Norja onnistui joukkueena huollossa ja Saksa oli tosi hyvä. Saksalaisilla oli jopa norjalaisiin nähden joku huippujuttu, mitä ei tällä kaudella ole ollut.

Jotkut suomalaishiihtäjät valmentajineen kritisoivat suksimiehiä, etenkin päällikkö Hukkaa, liian pehmeästä johtamistavasta.

–En tiedä, kenelle mun pitäisi raivota. Pitää loogisesti ja rauhallisesti ajatella. Ei mun tarvitse huoltomiehille huutaa. He tietävät, mitä tekevät. Sama pätee urheilijoihin. Asiat eivät etene huutamalla.

Juttua muokattu 18:33. Lisätty tieto Hans Christer Holundin suksimerkistä.

Seefeld

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut