Kolumni: Antti Pihlström hiihtäjänä Seefeldissä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Jos Antti Pihlström olisi hiihtäjä

Jääkiekkoilija Antti Pihlström on pelannut seitsemän MM-turnausta ja yhdet olympiakisat Leijonien paidassa.

3.3.2019 13:41

Tämä kolumni kertoo hiihtäjä Antti Sakari Pihlströmistä. Mies tiesi itsekin, että tämä on hänen viimeinen mahdollisuutensa. Sen oli tehnyt selväksi myös suomalainen media, joka ihmetteli Pihlströmin, 34, valintaa Seefeldin MM-kisoihin. Somessakin tuli ikäviä viestejä.

Sprintterin paksut reidet olivat jo käsite hiihtopiireissä, samoin se, että hänellä oli tapana hukata voimansa aika-ajossa.

Pihlström tykkäsi painaa kaasu pohjassa.

Kaksi vuotta aiemmin Lahden kotikisoissa Pihlström tykitti toiseksi nopeimman ajan karsinnassa ja johti pudotuseräänsä, mutta hyytyi lopussa viimeiseksi.

Eikö Pihlström ikinä opi, kysyi iltapäivälehti otsikossaan.

Kysymys tuli Pihlströmin mieleen, kun hän hörppi kahvia seefeldiläisen Hotel Lärchenhofin aulabaarissa. Vieressä istuneen Ristomatti Hakolan jutut alkoivat häiritä: "Voisitko olla hiljaa, minun pitää miettiä", Pihlström tuumasi.

Kun Pihlström asetti sauvansa lähtölaitteen eteen, kaikki oli selvää. Hän aikoi tehdä kaiken juuri niin kuin oli valmentajansa kanssa sopinut.

Ripeä kiihdytys, pieni himmailu jyrkimpään mäkeen, hyvät vauhdit tasaiselle ja lopussa kovaa, mutta rennosti.

Maalissa Pihlström katsoi tulostaululle. Hänen nimensä löytyi riviltä 27. Jatkopaikka irtosi puolen sekunnin marginaalilla.

Kotikatsomoissa huokailtiin. Eipä taida Pihlströmistä olla mihinkään näissäkään kisoissa. Miestä itseään hymyilytti.

Kun kuvaa katsoo oikein tarkasti, oikeasta reunasta pilkottaa Antti Pihlström.

Pihlström ja hammassuojat.

Pihlström painoi nappia ja hoiti itsensä alakaavion kautta ensin välieriin, ja siitä aikavertailun kautta finaaliin. Hakola oli jo pudonnut jatkosta, samoin muut suomalaiset.

Finaali!

Tästä Pihlström haaveili jo 15-vuotiaana, kun päätti lopettaa jääkiekon ja mennä hiihdossa päätyyn asti. Hänen kaikki kaverinsakin hiihtivät.

Laukaus pamahti. Norjan Kläbö ja Iversen, Italian Pellegrino, Venäjän Retivikh, Ranskan Chanavat ja Suomen Pihlström.

Yleisö pauhasi ja kulttihiihtäjän takatukka heilui Seefeldin auringossa.

Hän oli läksynsä oppinut. Pihlström ei tehnyt matkalla yhtään ylimääräistä liikettä. Seisoskelu jyrkän mäen laella sopi suomalaiselle vallan mainiosti.

Äkkiä Chanavat kiihdytti ja finaalikuusikkoon tuli eloa. Laskussa G-voimat yrittivät suistaa Pihlströmin kumoon, mutta jumbojetin suihkumoottoreita muistuttavien reisilihastensa ansiosta hän pysyi radalla.

Loppusuoralla jylläsivät hevosvoimat. Maailman nopeimmat miehet Kläbö ja Pellegrino kiihdyttivät muilta karkuun ja ratkoivat kullan ja hopean.

Pronssi näytti menevän Retivikhille, mutta jostain kaikkien takaa tuli Pihlström. Hän sylkäisi hammassuojat suustaan ja puikkasi isokokoisen venäläisen kainalosta.

Ohhoh! Tämä menee maalikameran tutkittavaksi, kuuluttaja ilmoitti.

Hidastus näytti, kuinka Pihlström tunki mononsa maalilinjalle kolme senttiä ennen venäläistä. Pronssia Suomeen!

Rytäkässä Pihlströmiltä murtui nenä. "Pelasin vain omaa peliäni", Pihlström tiivisti kilpailun kulun Ylen hikihaastattelussa.

Kansainvälisen lehdistön edessä Pihlströmiltä kysyttiin, tarkoittaako hänen lempinimensä jotain suomeksi. "Seuraava kysymys", hän myhäili.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut