Reijo Jylhältä ymmärrystä ja selkeä ohje Matti Haavistolle: "Jos on kompetenssia sanoa, niin silloin kannattaa kyllä sanoa" - Urheilu - Satakunnan Kansa

Reijo Jylhältä ymmärrystä ja selkeä ohje Matti Haavistolle: "Jos on kompetenssia sanoa, niin silloin kannattaa kyllä sanoa"

Reijo Jylhä seuraa suomalaisten suorituksia Seefeldissä. Moni on tehnyt MM-kisoissa kauden parhaat hiihtonsa, mutta mitaleille se ei riitä.

3.3.2019 13:18

Reijo Jylhä mutustaa pitsaa Seefeldin VIP-katsomon takana. Suomen edustustakin taskusta pilkottaa kokispullo.

Miehen puheenparsi on ennallaan. Jylhä käyttää koukeroisia ilmaisuja, eikä ota jyrkkää kantaa. Hän ei mielellään maalaa itseään nurkkaan, kuten ei tehnyt hiihtomaajoukkueen vastuuvalmentajanakaan.

Jylhän mielestä Sami Jauhojärvi oli sekä väärässä että oikeassa kritisoidessaan Ylelle entisen maajoukkuekaverinsa Matti Heikkisen viestisuoritusta. "Käsittämätön töppäys", Jauhojärvi tylytti Heikkisen taktiikkaa.

–Ensiksi en oikein ymmärtänyt lausuntoa. Matin suoritushan jäi ihan viittä vaille erittäin hyvästä. Jos sitä ajattelee vain taisteluna Ranskaa vastaan, ehkä Samilla oli siinä pointti.

Hän ei osaa sanoa, olisiko toisenlainen taktiikka tuonut paremman tuloksen. Tuskin kukaan muukaan osaa.

Matti Heikkinen antoi aivan kaikkensa viestissä, mutta se ei riittänyt tv-kommentaattori Sami Jauhojärvelle.

Kun Jylhä saa pitsansa syötyä, hän tarttuu jatkokysymyksiin jo hanakammin. Miehen saa terävöitymään pienellä tökkimisellä.

Jylhä toteaa, että Ristomatti Hakolan ja Perttu Hyvärisen paikat olisi voinut vaihtaa. Tämäkin lausunto on enemmän kysyvä kuin vahva kannanotto.

Hän varmasti kokee, ettei kaksinkertaisen ex-päävalmentajan kannata kyseenalaistaa tuoreen pääluotsin Matti Haaviston päätöksiä. Ei ainakaan julkisuudessa.

Ei ulkoisille paineille

Jylhä aloitti päävalmentajana 2001 Lahden dopingskandaalin jälkeen. Kiinnostus hiihtoon oli alamaissa ja maajoukkue hajonnut.

Silloin päävalmentajan tärkeimmäksi tehtäväksi koettiin urheilijoiden pitäminen kaidalla polulla. Yhtään uutta käryä ei kaivattu.

Kovaa mitali- ja menestyspainetta ei ollut.

Jylhä sanoo nyt, että ajanjakso oli silti rankka tuoreelle pääkäskijälle. Salt Lake Cityn olympiakisat ja Val di Fiemmen MM-hiihdot menivät ilman mitaleita.

–Opin silloin, ettei ulkoisia paineita kannata ottaa. Ja opin käsittelemään asioita.

Reijo Jylhä onnitteli Pirjo Mannista (nyk. Muranen) parisprintin MM-hopeasta 2005 Oberstdorfissa.

Oberstdorfissa 2005 Suomen mitaliton putki katkesi, kun Riitta-Liisa Lassila (nyk. Roponen) ja Pirjo Manninen (nyk. Muranen) ottivat parisprintin MM-hopeaa ja Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo) samanvärisen mitalin 30 kilometriltä.

Jylhä väistyi Torinon jälkeen, mutta palasi vuonna 2014. Vaikka miehellä oli repussaan rutkasti kokemusta, Falunin MM-kisat menivät huonosti. Ruotsista irtosi vain naisten viestipronssi.

Haaviston debyyttikausi on tuomassa samanlaisen tuloksen, ellei Heikkinen tuo sunnuntaina taas Ooo! Mahtavaa! Viideltä kympiltä pronssia! Hihihihii!

Ymmärrystä Haavistolle

Jylhän mielestä Haavistolle ja hänen joukkueelleen on annettava aikaa. Neljännet sijat todistavat sen, että Suomi on sentään pelipaikoilla.

–Vastuuhenkilöt ovat vaihtuneet. Siellä on tehty nyt ensimmäistä kautta asioita. Joskus asiat loksahtavat nopeammin, joskus se vaatii aikaa.

Matti Haavisto seuraa Jylhää Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana. Krista Pärmäkoski jäi Seefeldissä ilman mitalia.

Kokenut hiihtomies tietää, kuinka hankala Suomen päävalmentajan homma on. Suuri yleisö ja media ovat kriittisiä, ja samaan aikaan joukkueen sisällä pelataan tiukkaa peliä.

Matkavalintojen tekeminen arvokisoissa oli Jylhälle vaikeaa. Hän koki erittäin piinaavaksi tilanteen, jossa viisi urheilijaa janoaa vastuuta päämatkallaan, mutta paikkoja on vain neljä.

–Se on kova paikka, kun pitää ilmoittaa urheilijalle, ettet hiihdä.

Jylhä kehottaa Haavistoa käydään Seefeldin opit läpi rauhallisesti ja kriittisesti. Olennaisia kysymyksiä on tasan kaksi.

Miksi jokin asia meni hyvin? Miksi jokin asia meni huonosti?

Julkisuuden suuntaan päävalmentajan pitää Jylhän mielestä olla avoin. Hän ei usko tyyliin, jossa otetaan ensin aikalisä ja palataan asiaa, jos palataan.

–Jos on kompetenssia sanoa, niin silloin kannattaa sanoa heti.

Arvokisamitalit eri päävalmentajien aikana

Matti Haavisto 2018–

2019 Seefeld: 1 (0–0–1)

Reijo Jylhä 2014–2018

2018 Pyeongchang: 4 (1–1–2)

2017 Lahti: 5 (1–1–3)

2015 Falun: 1 (0–0–1)

Magnar Dalen 2006–2014

2014 Sotshi: 3 (1–2–0)

2013 Val di Fiemme: 1 (0–0–1)

2011 Oslo: 4 (1–1–2)

2010 Vancouver: 2 (0–0–2)

2009 Liberec: 8 (3–0–5)

2007 Sapporo: 4 (3–0–1)

Reijo Jylhä 2001–2006

2006 Torino: 1 (0–0–1)

2005 Oberstdorf: 2 (0–2–0)

2003 Val di Fiemme: 0

2002 Salt Lake City: 0

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut