Valehteliko Susijengin sankari? Jamar Wilson osoitti jälleen suuren sydämensä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Valehteliko Susijengin sankari? Jamar Wilson osoitti jälleen suuren sydämensä – koripallon MM-paikka vaatii Permin ihmeen

Jamar Wilson (kesk.) piti paikoin Ranskan puolustusta pilkkanaan. Edes 206-senttisen Amath M'Bayen (oik.) käsi ei ehtinyt viekkaan suomalaisen tielle.

22.2.2019 8:53

Suomen miesten koripallomaajoukkueen kapteeni Shawn Huff nosti vasemman kätensä otsalleen ja pyöritteli päätään Ranska-ottelun päätyttyä.

–En usko enää koskaan "Jammua", Huff päivitteli.

Mitä, mistä on kyse? Mistä pelintekijä Jamar Wilson on valehdellut?

–"Jammu" valitteli ennen ottelua, että hänen jalkansa on kipeänä. Ei voinut olla. Olipahan esitys, Huff kertoi.

Wilson taituroi yhdellä terveellä nilkalla maajoukkue-ennätyksekseen 29 pistettä, kun Suomi otti riemukkaan pakkovoiton Ranskasta koripallon MM-karsinnoissa.

Wilson oli taittanut nilkkansa vain muutamia päiviä sitten.

Susijengi pelasi viime syksynä Venäjää vastaan samaisessa Espoon areenassa. Kuten torstainakin, Suomi pelasi tuolloin ilman tähteään Petteri Koposta, joten Wilsonin oli kannettava kova vastuu. Vielä Venäjä-ottelussa Wilson väsyi ottelun lopussa ja Venäjä porhalsi 77–75-jatkoaikavoittoon.

Torstaina kaikki oli toisin. Kun Ranska keskittyi pimentämään Sasu Salinin (14 pistettä), Wilson pääsi irti. Pelintekijä kieputteli Ranskan urheilullisia puolustajia miten tahtoi ja teki viimeisellä neljänneksellä käsittämättömät 18 pistettä.

Taituri johdatti Suomen 76–69 (31–33) -voittoon 7 009-päisen kotiyleisön edessä.

–Minun oli pakko, "Petsku" ei ole täällä, Wilson nauratti toimittajia.

–Olen nyt paremmassa kunnossa kuin olin viime syksynä. Kausi on nyt eri vaiheessa. Ja jos tällaisen yleisön edessä ei syty pelaamaan, sitten ei koskaan. Joukkueemme oli peloton, niin minäkin.

Voitto takasi Suomelle huiman mahdollisuuden ensi sunnuntaiksi. Suomi kohtaa Venäjän Permissä kello 15 alkaen. Pelissä on paikka Kiinan MM-kisoihin ensi syksyksi.

Suomen on voitettava ottelu vähintään kolmella pisteellä varsinaisen peliajan tai jatkoajan jälkeen.

Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi tuuletti Ranska-ottelun tuoksinassa. Palmi näytti röyhkeytensä ja taitopankkinsa korinteossa avauspuolikkaalla, kun Suomi kaipasi kipeästi pisteitä.

Paineeton Palmi

Kuten todettua, Wilson oli mukana myös viime marraskuun kahdessa MM-karsintaottelussa. Tuolloin seurajoukkue BC Lietkabelisissa sattui ja tapahtui. Liettualaisjoukkue ei halunnut päästää pelintekijäänsä maajoukkueeseen, mutta Wilson vetosi sopimukseensa kirjattuun pykälään ja tuli Susijengin avuksi.

Tällä oli seuraamuksensa. Lietkabelis ilmoitti jouluna Wilsonille, että aikasi joukkueessa on ohi. Seura sai kuitenkin uuden urheilutoimenjohtajan, joka otti Wilsonin lopulta takaisin.

Tapahtumasarja osoitti tahtoa, joka nähtiin jälleen torstaina.

–"Jammu" hoiti meille pelin. Puhuimme ottelun lopussa "Callen" (Carl Lindbom) kanssa, että onneksi meillä on "Jammu", ennakkoluulottomasti pelannut Topias Palmi hehkutti.

Palmi heitti Suomelle seitsemän pistettä, kaikki avauspuolikkaalla. Ranskan joukkue oli kaukana maan parhaasta mahdollisesta ja se hyökkäsi alkeellisesti, mutta sen atleettiset pelaajat olivat paha rasti puolustuksessa.

Tykkikautta Joensuun Katajassa pelaava Palmi näytti kentällä itseluottamuksen merkityksen.

–Äijät sanoivat kopissa ennen peliä, että eivät nuo pysty sinua puolustamaan. Pelasin paineettomasti, Pyrintö-kasvatti selvitti.

Tavoite: Permin ihme

Sunnuntaina Suomea odottaa eri tason haaste: Venäjä kotiyleisönsä edessä. Venäjän joukkue on paras mahdollinen, loukkaantunutta tähteä Aleksei Shvediä vaille. Se rökitti torstaina Bulgarian vieraissa peräti 104–60.

Jos Suomi olisi hävinnyt, Venäjä matkaisi Kiinaan.

Vuoden 2012 olympiapronssimaa on vienyt kotiottelunsa Permin miljoonakaupunkiin, joka sijaitsee Ural-vuorilla. Matkaa pelkästään Moskovasta Permiin on 1 500 kilometriä. Suomi lentää määränpäähän Moskovan kautta perjantaina.

Lento lähtee aamukymmeneltä.

–En kommentoi pelipaikkaa, mutta... Mielenkiintoinen kaupungin valinta, Palmi muotoili.

–En lähtisi kaupunkiin lomalle. Menemme katsomaan Uralin karhua, päävalmentaja Henrik Dettmann heitti.

Suomella on sunnuntaina yksi ässä hihassa, kun se metsästää historiallista pääsyä MM-kisoihin: Petteri Koponen.

Koponen pelaa perjantai-iltana Bayern Münchenin paidassa Euroliigan vierasottelun Real Madridia vastaan. Tähtipeluri saapuu Permiin raskaan reissupäivän jälkeen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 24 jälkeen.

Mitä vain MM-kisojen eteen. Koponen on siitä hyvä esimerkki.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut