Norjalaista näytöstä! Kläbo ja Falla murskaavan ylivoimaisia, Pärmäkoski ainoana suomalaisena edes välieriin - Urheilu - Satakunnan Kansa

Norjalaista näytöstä! Kläbo ja Falla murskaavan ylivoimaisia, Pärmäkoski ainoana suomalaisena edes välieriin

19.1.2019 16:23

Sekä miesten että naisten erävaiheeseen pääsi aikahiihdoista kahdeksan suomalaista, mutta välieriin riittivät lopulta vain Krista Pärmäkosken paukut. Sprintit hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla.

Näin kilpailut etenivät:

Naiset

Finaali:

Jo ennen loppukilpailua nähtiin draamaa, kun Stina Nilsson joutui reiden venähdyksen takia jättämään koko finaalin väliin. Expressenin liveseurannan mukaan hän lähti hotellille hoidettavaksi.

Voiton vei lopulta Maiken Kaspersen Falla, kakkonen oli Natalja Neprjajeva, kolmas Maja Dahlqvist.

1. välierä:

Ensimmäisessä välierässä nähtiin hurja loppukirikamppailu, kun Maiken Caspersen Falla, Stina Nilsson ja Jonna Sundling selvittivät keskinäisen paremmuutensa vasta maalikameran avulla. Suorat jatkopaikat menivät lopulta Fallalle ja Nilssonille, Sundling jäi sadasosan erolla aikavertailuun.

2. välierä:

Krista Pärmäkoski taisteli vimmatusti, mutta jäi huonoihin asemiin letkan hännille ja hyytyi täydellisesti viimeiseen nousuun. Pärmäkoski tuli maaliin viimeisenä, peräti 12, 7 sekuntia kärjen takana. Finaaliin menivät Katja Visnar ja Maja Dahlqvist.

Aikavertailun kautta finaaliin menivät ensimmäisestä erästä Sundling ja jo alkuerissä aikavertailusta jatkanut Natalia Neprjajeva.

1. alkuerä:

Ruotsalaiset dominoivat naisten ensimmäistä alkuerää väkevästi ja kuittasivat näytöstyyliin kaksi kärkipaikkaa. Stina Nilsson oli ykkönen, Jonna Sundling kakkonen. Erässä ei ollut mukana suomalaisia.

2. alkuerä:

Ennakkosuosikit pitivät pintansa, ja suorat jatkopaikat menivät Maiken Caspersen Fallalle ja Jessica Digginsille. Venäläistähti Natalia Neprjajeva joutui aikavertailuun. Kakkoserässä ei ollut suomalaisia.

3. alkuerä:

Krista Pärmäkoski oli joutua aikavertailuun, mutta kuittasi hurjalla loppukirillä Ida Sargentin ohi ja nappasi kakkosena jatkopaikan. Erän voitti Ida Ingemarsdotter. Johanna Matintalo jäi neljänneksi yli 5 sekunnin päähän kärjestä. Matintalo karsiutui jatkosta.

4. alkuerä:

Laura Mononen pysyi koko erän kelvollisesti kärjen tahdissa siihen nähden, etteivät hänen vahvuutensa todella ole sprinttihiihdossa. Mononen jäi kuitenkin lopulta sprinttispesialistien kyydissä viidenneksi ja karsiutui jatkosta. Suorat jatkopaikat menivät Katja Visnarille ja Ane Appelkvist Stensethille. Hyvässä vauhdissa ollut Ruotsin Hanna Falk hyytyi yllättäen totaalisesti ja karsiutui.

5. alkuerä:

Viimeisessä alkuerässä nähtiin hurjaa draamaa, kun peräti kolme hiihtäjää törmäsi toisiinsa juuri ennen maalia. Jatkopaikat menivät Maja Dalhqvistille ja Sandra Ringwaldille. Joukkokolari tuhosi kolmen tähden, Anamarija Lampicin, Sadie Bjornsenin ja Astrid Jacobsenin, jatkohaaveet. Suomen Andrea Julin jäi neljänneksi ja karsiutui. Hän hävisi jopa yhdelle kaatuneista, kun Lampic oli väkevämpi.

Aikavertailusta välieriin etenivät Neprjajeva ja Anna Svendsen.

Miehet

Finaali:

Miesten loppukilpailu oli alku- ja välierien tapaan Johannes Hösflot Kläbon näytös. Norjan supertähti murskasi Aleksandr Bolshunovin viimeisessä nousussa ja jätti hänet maalissa yli puolentoista sekunnin päähän. Kolmossija ratkesi Kläbon maanmiehen Pål Golbergin eduksi maalikameran turvin.

1. välierä:

Norjalaiset jatkoivat avausvälierässä alkuerien ylivoimaansa. Johannes Hösflot Kläbo ja Pål Golberg nappasivat suorat jatkopaikat. Pitkään siitä taisteli myös Aleksandr Bolshunov, mutta mies kaatui hivenen nolosti juuri ennen maalisuoraa.

2. välierä:

Norjalaisdominanssi jatkui toisessa välierässä, kun Mattis Stenshagen ja Erik Valnes nappasivat suorat finaalipaikat.

Aikavertailun kautta finaaliin menivät Eirik Brandsdal - ja myös Bolshunov, vaikka kaatuikin. Miesten finaalissa on viisi norjalaista ja yksi venäläinen.

1. alkuerä:

Miesten ensimmäisessä alkuerässä Johannes Hösflot Kläbo oli ylivoimainen ja jätti maanmiehensä Pål Golbergin kakkoseksi lähes kahden sekunnin erolla. Lauri Vuorinen jäi viidenneksi ja putosi jatkosta.

2. alkuerä:

Aleksandr Bolshunov ja Eirik Brandsdal nappasivat suorat jatkopaikat, vaikka Brandsdal oli erittäin lähellä ajautua ulos ladulta umpihankeen. Joni Mäki pysyi yllättävänkin hyvin tähtien kyydissä, mutta kohtalona oli lopulta neljäs sija ja karsiutuminen.

3. alkuerä:

Kolmoserästä suoraan jatkoon paahtoivat Norjan Sondre Turvoll Fossli ja Mattis Stenshagen. Erässä nähtiin myös koomisin kaatuminen aivan hetkeen, kun Venäjän Gleb Retivyhin suksi tökkäsi loppukirissä lumeen. Retivyh lensi päistikkaa turvalleen hankeen. Erässä ei ollut suomalaisia.

4. alkuerä:

Ristomatti Hakola ei pystynyt loppukirissä vastaamaan norjalaisille Pål Aunelle ja Sindre Skarille. Hakola jäi kolmanneksi ja joutui aikavertailuun. Lauri Lepistö hyytyi viimeiseksi ja karsiutui.

5. alkuerä:

Viimeisestä alkuerästä Erik Valnes ja Viktor Thorn nappasivat suorat jatkopaikat. Mukana ei ollut suomalaisia

Viimeinen erä oli siinä määrin nopea, että kolmoseksi hiihtänyt Federico Pellegrinokin nappasi jatkopaikan aikavertailussa. Toisen aikavertailupaikan nappasi kolmoserässä hiihtänyt Teodor Peterson, mikä tarkoitti Hakolan karsiutumista 0,32 sekunnin erolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: