Venäjän doping-takaraja tuli ja meni: "Tämä on vitsi – ja nöyryytys Wadalle" - Urheilu - Satakunnan Kansa

Venäjän doping-takaraja tuli ja meni: "Tämä on vitsi – ja nöyryytys Wadalle"

Rusadan päällikkö Juri Ganus pyytää Vladimir Putinilta toimia, joilla turvataan puhdas urheilu Venäjän tuleville urheilijasukupolville.

1.1.2019 20:57

Maailman antidopingtoimisto Wadan asettama takaraja Moskovan dopinglaboratorion testitietojen saamiseen umpeutui vuoden vaihtuessa, ilman tulosta. Wada tiedotti "pettymyksensä" tilanteesta ja kertoi, että antidopingsäännöstön toteuttamista valvova komitea pohtii seuraavia toimia tapaamisessaan tammikuun puolivälissä. Venäjän uhkana ovat uudet rangaistustoimenpiteet.

Maailmalta kaikui rajujakin vastalauseita.

–Tilanne on täysi vitsi, ja nöyryytys Wadalle ja maailmanlaajuiselle antidopingsysteemille, Yhdysvaltain antidopingtoimiston toimitusjohtaja Travis Tygart jyrähti.

–Kukaan ei yllättynyt siitä, että tästä takarajasta ei välitetty. Wadan on aika lopettaa venäläisten pompoteltavana oleminen.

Wada poisti Venäjän antidopigtoimikunta Rusadan ja Moskovan dopinglaboratorion valtuudet vuonna 2015 valtiojohtoisen dopingjärjestelmän vuoksi. Päätös johti useissa lajeissa venäläisten urheilijoiden sulkemiseen kansainvälisistä kilpailuista. Syyskuussa Wada palautti toimintavaltuudet, mutta ehtona sille oli muun muassa pääsy dopinglaboratorion testitietoihin joulukuun loppuun mennessä.

Wadan asiantuntijat matkustivat joulukuussa Moskovaan, mutta eivät saaneet kerättyä haluamiaan tietoja. Wadan mukaan se ei voinut suorittaa tehtäväänsä täydellisesti loppuun, koska ryhmän jäsenten käyttämien välineiden olisi pitänyt olla Venäjän lainsäädännön mukaisesti sertifioituja. Rusadan päällikkö Juri Ganus vaati viime viikolla maan presidentiltä Vladimir Putinilta toimia, jotta Wada saisi haluamansa.

Ganus sanoi pelkäävänsä, että jos Wada hyllyttää Rusadan toimintavaltuudet uudelleen, venäläisurheilijoita ei päästetä kilpailemaan kansainvälisille areenoille eikä Venäjälle myönnetä isännöitäväksi isoja kansainvälisiä urheilutapahtumia.

–Olemme kuilun partaalla. Pyydän teitä turvaamaan puhtaan urheilun nykyisille ja tuleville urheilijasukupolville, Ganus kirjoitti avoimessa kirjeessään Putinille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: