Vuoristo-olot ja erikoiset kummut värittävät Val Müstairin sprinttiä - Urheilu - Satakunnan Kansa

Vuoristo-olot ja erikoiset kummut värittävät Val Müstairin sprinttiä – Tour de Ski vaihtoi Italiasta Sveitsiin

1.1.2019 8:47

Hiihtäjät totuttelevat korkeaan ilmanalaan ja erikoisiin kumpuihin tänään Tour de Ski -kiertueen kolmannella etapilla. Sveitsin Val Müstairissa hiihdetään sprinttikilpailut 1,4 kilometrin radalla vapaalla hiihtotavalla.

Suomalaiset valmistautuivat kisaan uudenvuoden aattona kahdella tavalla. Osa joukkueesta kävi testaamassa suksiaan ja kevyellä lenkillä kisapaikalla lähes 1  600 metrin korkeudessa, mutta osa jäi majapaikkaan Italian puolelle 650 metriin.

–  Ylhäällä käyneille suksitesti oli tärkein asia, päävalmentaja Matti Haavisto kertoi Val Müstairissa.

Radan hyppyri ja kummut ovat kuuluneet Val Müstairin kisan erikoisuuksiin parina edellisenäkin kertana, kun olympiavoittaja Dario Colognan kotimaisemissa on kisattu sprinttiä. Hiihtäminen etenkin kuuden hiihtäjän erävaiheessa vaatii taktista silmää.

–  Kummut ovat eri paikoissa, mutta vasemmalle ja oikealle kaistalle tulee yhtä monta kumpua. Meidän naiset kokeilivat harjoituksissa eri linjoja, Haavisto kertoi.

Haaviston mukaan siirtymä Toblachin noin 1  200 metristä ylemmäs on haaste monelle joukkueelle. Norjalaiset jäivät sunnuntain kisan jälkeen vielä yöksi Toblachiin ja harjoittelivat maanantaina siellä. Suomalaiset jatkoivat matkaa jo sunnuntaina.

–  Majoitus oli meillä alhaalla myös kaksi vuotta sitten, jolloin palautuminen sunnuntaisen kisan jälkeen oli nopeampaa, Haavisto valotti suunnitelman ideaa.

Val Müstairin sprintin aika-ajot alkavat kello 10.30 Suomen aikaa, ja pudotuserien hiihtäminen alkaa kello 13. Aikataulu on hiihtoon aikainen, sillä useimmiten kisataan nykyään iltapäivisin. Joukkueet jatkavat kuitenkin jo tiistaina Saksaan, jossa kilpaillaan keskiviikkona ja torstaina Oberstdorfissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: