Olympiakomitea avasi rahanyörejään - Urheilu - Satakunnan Kansa

Olympiakomitea avasi rahanyörejään, yleisurheilu jäi vielä ilman

Karate sai 55 000 euroa huippuvalmentautumisen tehostamistukea. Se on osoitettu Euran Titta Keinäselle (kuvassa) ja Emma Aroselle.

30.11.2018 20:25

Perjantai toi Olympiakomitean huippu-urheiluyksiköltä tukieuroja usealle kesälajille ja urheilijalle, mutta yleisurheilua ei listalla näkynyt.

Olympiakomitea viivytti yleisurheilun tukipäätöstä, koska Urheiluliitto nimitti hiljattain uuden valmennusjohtajan eikä lajin oma huippu-urheilubudjetti ole vielä selvä.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan asiaan ei liity erityistä dramatiikkaa. Lehtimäki uskoo, että yleisurheilun tehostamistuet ovat lähiaikoina selvillä.

–  En olisi kauhean yllättynyt, jos päätös tulisi jo ensi viikolla. Haluamme tietää, miten Urheiluliitto itse resursoi omaan huippu-urheiluunsa ja urheilijoitaan. Meidän tukemme on tehostamistukea, ei perustoiminnan tukea. Jos emme tiedä perustoimintaa, emme voi tehostaa mitään, Lehtimäki perusteli STT:lle yleisurheilun tukien siirtymistä.

Tukea myös muille kuin olympialajeille

Huippu-urheiluyksikkö jakoi kesälajeille 2,807 miljoonaa euroa ja paralympialaisten kesälajeille 241  500 euroa. Mukaan tukiohjelmiin nousivat Riossa olympialajiksi palannut golf ja autourheilu, joka osallistui tukiprosessiin ensi kertaa eikä ole olympialaji.

–  Olympiakomitea hämää tässä sanana, huippu-urheiluyksikkö on parempi. Katsomme Suomen urheilua laajasti. Tukiohjelmiimme kiipeää vain murto-osa lajeista, mutta se ei johdu olympiastatuksesta, vaan kriteereistämme. Tuemme menestykseen tähtäävää tekemistä, Lehtimäki perusteli sitä, että tukiensaajissa on myös muita kuin olympialajeja.

Autourheilulle heruu 30  000 euroa, joka on tarkoitettu maajoukkuevalmennukseen. Samalla viidestä nuoresta kuskista tulee ensimmäiset Olympiakomitean tukemat autourheilijat. Yksi heistä on kirkkonummelainen Juuso Puhakka, 20, joka voitti tänä vuonna Aasiassa ajetun Lamborghini Super Trofeo -sarjan.

–  Joskus kahdeksanvuotiaana pikkupoikana pääsin kokeilemaan kartingia. Se on laji, johon hurahti koko perheeni. Pikkuhiljaa nälkä on koko ajan kasvanut. Vikan kolmen vuoden aikana ajaminen on muuttunut harrastuksesta vähän enemmäksi, Puhakka kertoo.

Purjehdukselle eniten tukea

Olympiakomitean kesälajien tukipäätökset vuodelle 2019 pääpiirteittäin, kokonaispotti 2,807 miljoonaa euroa:

Ampumaurheilu: tehostamistuki 185  000 euroa, tuen kohteena mm. trapissa 8 ampujaa, skeetissä 5 ampujaa, kiväärilajeissa 4 ampujaa.

Autourheilu: 30  000 euroa, mm. maajoukkuevalmennuksen palkkatukeen.

Beach volley: 70  000 euroa, tuen kohteena Niina Ahtiainen, Taru Lahti-Liukkonen, Riikka Lehtonen ja Anniina Parkkinen.

Golf: 15  000 euroa, naisten ja miesten olympiaryhmän valmennus.

Jalkapallo: 150  000 euroa, naisten huippuvalmennuksen tehostamistuki.

Jousiammunta: 5  000 euroa, tukiurheilijoina Taru Kuoppa ja Antti Vikström.

Judo: 55  000 euroa, huippuvalmentautumisen tehostamistuki Emilia Kanervan ja Samuli Viitasen valmennukseen.

Karate: 55  000 euroa: huippuvalmentautumisen tehostamistuki Emma Aroselle ja Titta Keinäselle.

Koripallo: 365  000 euroa, huippuvalmennuksen tehostamistuki mm. miesten maajoukkueen Open Gym -toiminnalle ja Helsinki Basketball Academylle.

Käsipallo: 15  000 euroa valmennuksen palkkatukeen.

Lentopallo: 380  000 euroa miesten ja naisten maajoukkuevalmennukseen.

Miekkailu: 25  000 euroa, valmennuksen tehostamistuet Laura Salmiselle (nykyaikainen viisiottelu) ja Niko Vuoriselle (miekkailu).

Nyrkkeily: 140  000 euroa, huippuvalmentautumisen tehostamistuki (Elina Gustafsson, Mira Potkonen, Vilma Viitanen, Krenar Aliu, Arslan Khataev).

Olympiasoutu: 25  000 euroa, yksilölliset valmennuksen tehostamistuet (Robert Ven).

Paini: 220  000 euroa, naispainin yksilöohjelman tehostamistuki (Petra Olli), miesten vapaapainin huippuvalmennuksen tehostamistuki (Jere Heino, Ville Heino), kreikkalais-roomalaisen painin maajoukkueohjelman tehostamistuki (6 painijaa).

Painonnosto: 20  000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuet (Meri Ilmarinen, Anni Vuohijoki).

Purjehdus: 270  000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuet (Sinem Kurtbay, Monika Mikkola, Tuuli Petäjä-Sirén, Tuula Tenkanen, Noora Ruskola ja Mikaela Wulff, Oskari Muhonen, Tapio Nirkko, Kaarle Tapper).

Pyöräily: 28  000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuet (Lotta Lepistö, Jaakko Hänninen).

Ratamelonta: 105  000 euroa, tukiurheilijat Netta Malinen, Pauliina Polet, Miika Dietrich, Jeremy Hakala, Joona Mäntynen, Miika Nykänen, Niklas Vettanen.

Salibandy: 110  000 euroa, huippuvalmennuksen tehostamistuki mm. nuorille talenttipelaajille.

Sulkapallo: 35  000 euroa, olympiavalmentaja Anu Niemisen palkkatuki.

Suunnistus: 90  000 euroa, ei-olympialajin huippuyksilötuki (Anna Haataja, Venla Harju, Merja Rantanen, Maija Sianoja, Marika Teini, Olli Ojanaho).

Taekwondo: 25  000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuki Suvi Mikkoselle.

Tennis: 30  000 euroa, huippuvalmennuksen tehostamistuki (Emil Ruusuvuori, Otto Virtanen).

Triathlon: 13  000 euroa, huippuyksilötuki Kaisa Salille.

Uinti ja uimahypyt: 184  000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuet (Mimosa Jallow, Jenna Laukkanen, Ari-Pekka Liukkonen, Matti Mattsson), olympiaprojektin tehostamistuki (Ida Hulkko, Jallow, Laukkanen, Matias Koski, Liukkonen, Mattsson, Riku Pöytäkivi).

Voimistelu: 162  000 euroa, yksilöllisen valmennuksen tehostamistuet (rytmisen joukkue, Oskar Kirmes, Heikki Saarenketo).

Yleisurheilun tukipäätökset ratkeavat myöhemmin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut