KOK jäädytti nyrkkeilyn olympiasuunnitelmat - Urheilu - Satakunnan Kansa

KOK jäädytti nyrkkeilyn olympiasuunnitelmat – Lehtimäki: "Uskon ja toivon KOK:n katsovan urheilijoiden etua"

Elina Gustafsson ja Mira Potkonen harjoittelevat määränpäänään Tokion 2020 olympialaiset. Unelma voi kuitenkin kariutua lajin kansainvälisen kattojärjestön ongelmien takia.

30.11.2018 20:16

Nyrkkeilyn putoaminen Tokion kisoista olisi suomalaisittain kova isku, sanoo Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti perjantaina jäädyttää nyrkkeilyn olympiasuunnitelmat Tokion vuoden 2020 olympialaisiin.

Päätöksen taustalla on nyrkkeilyn kansainvälisen kattojärjestön Aiban ongelmat. Aiban rahatilanne ja antidopingtyö ovat olleet viime aikoina tapetilla, ja liittoa johtaa kiistelty uzbekistanilainen liikemies Gafur Rahimov.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Rahimovilla on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

–  Nyrkkeilyn pysyminen olympialaisissa on meille elintärkeä asia. Jos niin kävisi, ettei lajia nähdä Tokiossa, se olisi valtava pettymys Olympiakomitealle ja kahdelle kovalle tähtiurheilijallemme, Lehtimäki sanoi.

Tähtiurheilijoilla hän tarkoittaa Mira Potkosta ja Elina Gustafssonia, jotka ovat painoluokkiensa tämän vuoden Euroopan mestareita.

Potkonen on noussut myös olympialaisissa mitaleille, sillä hän oli Riossa 2016 pronssilla. Samana vuonna hän oli MM-pronssilla ja EM-hopealla. Myös Gustafsson iski kaksi vuotta sitten MM-pronssia.

Potkonen oli Rion kisojen ainoa suomalaismitalisti. Suomen mitalinäkymät Tokioon ovat tällä hetkellä melko valjut.

–  Olemme tällä hetkellä talvipuolella vahvempia, se on myönnettävä. Olemme juuri nyt ehkä kahden mitalin tahdissa, jos pitää ennustaa, Lehtimäki kuvailee Suomen tilannetta 20 kuukautta ennen Tokiota.

Valtavan pitkät olympiaperinteet

Yksi mahdollisuuksista on, että olympialaisten nyrkkeilyturnaus järjestetään ilman Aibaa. Lehtimäen mukaan se olisi hyvä vaihtoehto, jos muuta ratkaisua ei löydy. Myös KOK on vihjannut samaan suuntaan.

–  Uskon ja toivon KOK:n katsovan urheilijoiden etua. Että löytyisi ratkaisu, jossa urheilijoita ei suljettaisi olympialaisista, vaikka kansainvälinen liitto suljettaisiinkin, Lehtimäki sanoo.

Nyrkkeily oli nykyaikaisten olympialaisten ohjelmassa ensimmäisen kerran 1904. Lajin suuruuden ja pitkän olympiahistorian valossa päätös sulkea nyrkkeily Tokiosta olisi monin tavoin iso ratkaisu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut