Voiko Helsinki Garden valmistua vuoden 2022 MM-kisoihin mennessä? "Se ei ole meidän käsissämme" - Urheilu - Satakunnan Kansa

Voiko Helsinki Garden valmistua vuoden 2022 MM-kisoihin mennessä? "Se ei ole meidän käsissämme"

Arkkitehtien havainnekuvissa Helsinki Gardenin pohjoispään sisäänkäynti näyttää tältä.

30.11.2018 17:22

Töölöön suunnitellun Helsinki Garden -hankkeen rakentajaksi on valittu rakennusyhtiö YIT. Yhtiöllä on merkittävä rooli Helsingin kaupunkikehityksessä, sillä parhaillaan YIT rakentaa muun muassa Pasilaan nousevaa massiivista, noin miljardi euroa maksavaa Triplaa sekä siihen liittyviä tornitaloja.

Helsinki Gardenista kuulee puhuttavan "HIFK:n hallihankkeena", mutta puuhamiehet haluavat korostaa projektiin laajempia ulottuvuuksia.

–Helsinki Garden yhdistää elämyksiä ja arkea. Sinne tulee 20 000 neliömetriä toimistotiloja ja saman verran asuinneliöitä sekä yli 30 lajin urheilu- ja liikuntakeskittymä. Kun harrastukset, elämykset ja palvelut löytyvät saman katon alta, se hyödyntää kaupunkilaisia ajankäytöllisesti uudella tavalla, Projekti HG:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi maalailee.

Helsinki Gardenin kokonaiskustannusarvio on 700 miljoonaa euroa ja puuhamiesten papereissa siellä on vuosittain vähintään seitsemän miljoonaa kävijää.

Hanke on tarkoitus toteuttaa yksityisellä rahalla. Rahoittajista Everi ei puhu vielä mitään.

–Niistä tiedotetaan erikseen.

Hankeen toteutuminen ei ole varmaa. Seuraavaksi sen ottaa käsittelyyn Helsingin kaupunkiympäristölautakunta, josta se siirtyy edelleen kaupunginvaltuuston ja sen jälkeen kaupunginhallituksen käsittelyyn. Prosessin liittyy myös valitusaika.

Valistuneen arvion mukaan valtuustokäsittelyyn menee aikaa noin puoli vuotta ja valtuuston hyväksymisen jälkeen valitusaika on yksi kuukausi. Mikäli valituksia jätetään ja valitusten käsittely menee Korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, se saattaa kestää jopa 2–3 vuotta.

Mikäli hanke toteutuu suunnitellusti, uudesta areenasta tulee HIFK:n jääkiekkojoukkueen kotikenttä.

Nordenskiöldinkadun vanha jäähalli muutettaisiin osaksi kokonaisuutta ja se toimisi jatkossa muun muassa koripallon liigajoukkue Helsinki Seagullsin kotikenttänä.

Iso osa elämyskeskuksesta rakentuisi maan alle. Maan päälle tulisi lähinnä majoitus- ja toimistotiloja sekä asuntoja.

Hankkeen taustavoimat arvioivat, että rakennusvaiheessa Helsinki Garden työllistäisi 3 500 henkilöä ja uusia, pysyviä työpaikkoja syntyisi lähes tuhat.

–Helsinki Gardenista tulee Euroopan hienoin areena. Se lisää Helsingin kansainvälistä vetovoimaa ja kilpailukykyä, Everi lupaa.

Suomessa järjestetään jääkiekon MM-kilpailut keväällä 2022. Onko mahdollista, että Helsinki Garden olisi valmis jo silloin?

–Se ei ole meidän käsissämme, vaan riippuu poliittisesta päätöksenteosta.

–Rakennusaika on kolme vuotta, vaiheistamalla siihen saa toki hieman pelivaraa. Sen voi kuitenkin sanoa, että jos rakennustyöt eivät ala ensi vuoden aikana, niin sitten MM-kisat pelataan muualla, Everi arvioi.

Helsingin Kalasatamassa tänä vuonna auennut uusi Redi-kauppakeskus on kärsinyt asiakaspulasta. Mitä ajatuksia se herättää?

–Surua se herättää. Meillä konsepti on kuitenkin erilainen. Ostaminen ei ole homman ydin, vaan liikunnan ja vapaa-ajan kohtaamiset, tapahtumat, niitä tukevat palvelut sekä asuminen, Everi toteaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut