SUEKin selvitys: Useampi kuin joka kymmenes maajoukkuepelaaja on kokenut jalkapallossa ja jääkiekossa seksuaalista häirintää - Urheilu - Satakunnan Kansa

SUEKin selvitys: Useampi kuin joka kymmenes maajoukkuepelaaja on kokenut jalkapallossa ja jääkiekossa seksuaalista häirintää

Noin joka kymmenes on kokenut seksuaalista häirintää jääkiekossa ja jalkapallossa.

8.10.2018 18:58

Seksuaalinen häirintä Suomen jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa ei ole laajamittainen ilmiö, mutta sitä tapahtuu. Asia selviää Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin tekemästä selvityksestä, jonka tilasivat Jääkiekkoliitto ja Palloliitto.

SUEKin selvityksen perusteella häirintää jossain vaiheessa pelaajauraa oli kokenut 54 henkilöä 496 vastaajasta, eli useampi kuin joka kymmenes. Naiset olivat kokeneet enemmän häirintää kuin miehet.

Suurin osa vakavaksi luokitellusta häirinnästä oli tapahtunut muualla kuin maajoukkueessa, mutta myös maajoukkuetoiminnassa oli koettu epäsopivaa käytöstä. Kaikki maajoukkueessa tapahtunut fyysistä itsemääräämisoikeutta loukannut häirintä oli mies- tai poikaurheilijoiden kokemaa. Useat naisurheilijat kertoivat kokeneensa maajoukkueissa sukupuoleen perustuvaa häirintää.

–Selvityksen mukaan urheilijat eivät koe pitkäaikaista tai toistuvaa seksuaalista häirintää tai sen uhkaa maajoukkuetoiminnassa. Useat pelaajat ovat kuitenkin joutuneet tilanteisiin, jotka ovat ylittäneet sopivuuden rajan, selvityksen tehnyt projektitutkija, kertoo tiedotteessa liikuntatieteiden maisteri Johanna Hentunen SUEKista.

Selvitys toteutettiin vuoden 2018 touko-syyskuun aikana sähköisenä kyselytutkimuksena. Selvityksessä olivat mukana kaikki jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueet kaikista ikäluokista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: