Ammattiurheilijoiden määrä Suomessa on kasvanut 32 prosentilla - Urheilu - Satakunnan Kansa

Selvitys: Ammattiurheilijoiden määrä Suomessa on kasvanut 32 prosentilla tällä vuosikymmenellä – naisten osuus alle kaksi prosenttia

Suomen 1 380 ammattiurheilijasta 852 ovat jääkiekkoilijoita.

18.9.2018 14:21 | Päivitetty 18.9.2018 17:32

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) tekemän selvityksen mukaan Suomessa urheili viime vuonna 1 380 ammattiurheilijaa. Määrä on 32 prosenttia suurempi kuin vuosikymmenen alussa.

KIHUn luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat yli 11 190 euroa vuodessa urheilemisella ansaitsevat ihmiset. Peräti 852 saavutti tulorajan jääkiekkoa pelaamalla. Määrä kasvoi edellisvuodesta yli sadalla.

Tulorajan ylittäneet tulivat lähes kaikki jääkiekon, jalkapallon, koripallon, pesäpallon ja lentopallon parista.

Toisaalta rekisteri ei ole aukoton kertomaan suomalaisurheilijoista ja lajeista, joilla voi ansaita rahaa. KIHUn mukaan rekisterin ulkopuolelle jäivät ulkomailla pelaavat suomalaiset ammattiurheilijat, joita on muutama sata. Ulkopuolelle jäivät myös monet yksilölajien urheilijat, jotka voivat hankkia ammattiurheilijan sosiaali- ja vakuutusturvan vapaaehtoisesti.

–  Kun joukkuelajien urheilijat ovat työsuhteessa urheiluseuraan, toimivat yksilölajien urheilijat taas yrittäjyyteen vertautuvassa tilanteessa, jossa tuloja ja palkkioita kootaan useasta eri lähteestä, kertoi KIHUn asiantuntija Jari Lämsä tiedotteessa.

Kaupallistamista kaivataan

Suurista joukkuepalloilulajeista jääkiekon valta-asema on Suomessa kiistaton. Jalkapalloa pelaamalla 11 190 euron tulorajan tavoitti Suomessa 231 ihmistä, mikä on alle kolmannes jääkiekkoilijoiden määrästä.

–  Jotta urheilijoiden ammattimaistuminen, siirtyminen palkkatyöläiseksi, olisi laajassa mittakaavassa mahdollista, on kyseisen lajin myös kaupallistuttava ja ammattimaistuttava. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laji kykenee hankkimaan tuloja pääosin harrastajakunnan ulkopuolelta, Lämsä jatkaa.

Kaupallistaminen on myös yksi naisten urheilun haasteista. Tapaturmavakuutuslaitosten liiton rekisterissä oli viime vuonna vain 22 naista eli 1,6 prosenttia kokonaismäärästä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: