Näin jalkapallon MM-kisat laajenevat 2026 - Urheilu - Satakunnan Kansa

Tapa, jolla jalkapallon MM-turnausta laajennetaan, osoittautui jälleen naurettavaksi – Fifan pomo pitää omaa asemaansa arvokkaampana kuin MM-kisoja

29.6.2018 7:37 | Päivitetty 29.6.2018 8:55

Jalkapallon MM-kisojen pudotuspelijoukkueet ovat selvillä. Kuten aina, Eurooppa ja Etelä-Amerikka jyräävät. Vain kaksi pudotuspelijoukkuetta tulee muista maanosista: Japani ja kausikortin 16 parhaan joukkoon omaava Meksiko.

Aasian ja Afrikan maiden nousua on odotettu jo vuosia, mutta läpimurto vaikuttaa olevan koko ajan kauempana. Varsinkin Afrikan maiden suoritus oli suuri pettymys. Afrikasta oli mukana viisi joukkuetta. Ne voittivat yhteensä vain kolme ottelua ja hävisivät peräti kymmenen. Muut kaksi peliä päättyivät tasan.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun yksikään Afrikan maa ei edennyt 16 parhaan joukkoon.

Afrikalla on ollut viisi maata MM-kisoissa vuodesta 1998 saakka paitsi vuoden 2010 kisoissa, jotka Etelä-Afrikka järjesti. Silloin Afrikan maita oli mukana kuusi. Vain kolme kertaa afrikkalainen joukkue on edennyt puolivälieriin asti MM-kisojen historiassa, viimeksi 2010.

Aasian saldo ei ole sen parempi. Vuoden 2002 kisoissa, jotka pelattiin Etelä-Koreassa ja Japanissa, Etelä-Korea eteni peräti pronssiotteluun. Muuten välierät ovat jääneet aasialaisilta mailta haaveeksi. Puolivälierissä aasialainen maa on nähty vain kahdesti, eikä ensimmäinen pudotuspelikierroskaan ole ollut mikään itsestäänselvyys.

Silti juuri Aasia ja Afrikka hyötyvät merkittävästi, kun MM-turnaus laajenee. Lopputurnaus kokee mullistuksen vuoden 2026 kisoissa. Ne pidetään Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa. Noihin kisoihin otetaan mukaan peräti 48 maata nykyisen 32 sijaan. Laajentumista ajoi vahvasti kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino.

Tällä päätöksellä Infantino varmisti suosionsa pienempien jalkapallomaiden keskuudessa pitkäksi aikaa. Hän näyttää pitävän omaa asemaansa arvokkaampana kuin MM-kisoja.

Urheilullisesti laajentumisessa ei ole mitään järkeä. Ei ainakaan, kun se on tehty niin, että heikoista maanosaliitoista pääsee entistä enemmän heikkoja maita mukaan.

Vai miltä kuulostaa se, että Oseanian liitosta pääsee yksi seuraavista mukaan MM-huumaan 2026: Amerikan Samoa, Cookinsaaret, Fidzhi, Kiribati, Uusi-Kaledonia, Uusi-Seelanti, Niue, Papua-Uusi-Guinea, Samoa, Salomonsaaret, Tahiti, Tonga, Tuvalu ja Vanuatu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos