Mäkihyppyvalmennus ammentaa Kojonkosken tietopankista: "Katse on pidemmällä tulevaisuudessa" - Urheilu - Satakunnan Kansa

Mäkihyppyvalmennus ammentaa Kojonkosken tietopankista: "Katse on pidemmällä tulevaisuudessa"

Mika Kojonkoskea kuunnellaan nyt tarkkaan mäkihypyn piireissä.

14.6.2018 16:14

Suomalainen mäkihyppy on romahtanut sellaiseen jamaan, että Mika Kojonkosken mitta tuli täyteen. Hän palaa kotimaisen mäkihypyn valmennukseen 16 vuoden tauon jälkeen.

Vuosina 1999–2002 Suomen päävalmentajana työskennellyt Kojonkoski ei tartu varsinaiseen valmennusvastuuseen, vaan hän toimii taustalla asiantuntijatehtävässä.

Kesäkuun lopussa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan työn lopettava Kojonkoski on mäkihypyn apuna tittelillä ”mäkihypyn ja yhdistetyn valmennuksen asiantuntija”.

–Mäkihypyssä ja yhdistetyn puolella on vallinnut huoli siitä, että meidän mäkihyppyvalmennustamme pitäisi päivittää, Kojonkoski viestitti työkiireiltään mäkihypyn mediatilaisuuteen puhelimitse.

Mäkihypyn päävalmentajana aloitti toukokuussa 2+2 vuoden sopimuksella Lauri Hakola, yhdistetyn vastuuvalmentajana jatkaa Petter Kukkonen.

–Sparraan valmentajia auttamaan rakentamaan toimintatapoja, joilla lajiosaaminen voi kehittyä. Haemme toimintatapoja, joilla menemme eteenpäin, Kojonkoski kiteytti.

Juniorityö pitää elvyttää

Kojonkoski antoi 1990-luvun lopussa Itävallan ja vuosituhannen taitteessa Suomen mäkimaajoukkueen päävalmentajana sellaiset näytöt, että hänelle lohkesi sittemmin peräti yhdeksän vuoden mittainen pesti Norjan vastuuvalmentajana.

Hän ei ole tunkemassa Hakolan ja Kukkosen eikä yhdistetyn mäkivalmentajaksi nimetyn Jarkko Saapungin reviirille.

–Valmentaja valmentaa. Minun pitää kuitenkin olla jonkin verran mukana myös käytännön tilanteissa, toimessaan osa-aikainen Kojonkoski huomautti.

Pitkän linjan mäkivalmentaja korostaa, ettei hän ole tehtävässään vain niin sanotun kotimaisen huippumäkihypyn asialla. Retuperällä ollut juniorityö on saatava elpymään.

–Huippu-urheiluyksikössä tähtäimenä oli tuottaa maajoukkueelle paras mahdollinen tulos MM- tai olympiakisoissa. Nyt katse on pidemmällä tulevaisuudessa, ei vain seuraavissa arvokilpailuissa.

Mäkihyppy on sydäntä lähellä

Mäkihypyn päävalmentajana aloittaneen Hakolan johdolla leiritystä ja valmennusta keskitetään paljolti Kuopioon, joka taas on Kojonkosken asuinpaikkakunta.

–Se helpottaa Mikan kannalta päivittäistä tekemistä, Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala kuvailee.

Hakola luottaa, että Kojonkoskella on paljon tuomisia.

–On erinomainen juttu, että saimme Mikan urheiluosaamisen mäkihyppyvalmennuksen avuksi.

Viime kaudella suomalaisista mieshyppääjistä Antti Aalto ja Eetu Nousiainen ylsivät ainoina maailmancupin pisteille, eikä heidänkään pottinsa ollut 19:ää pistettä kummempi.

Kojonkoski myöntää, että lajin suomalaista alennustilaa on ollut tuskallista seurata.

–Mäkihyppy on aina ollut sydäntäni lähellä ja on yhä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: