Jalkapallon MM-turnaus 2018 houkuttelee faneja ympäri maailman - Urheilu - Satakunnan Kansa

MM-turnaus houkuttelee paikan päälle maailman toiselta puolelta – Juna vie suomalaisia faneja Pietariin monta kertaa päivässä

Jalkapallofanit nauttivat päivästä Moskovan Punaisella torilla keskiviikkona MM-kisojen aattona.

14.6.2018 7:30

Suotakoon, että Alex Coutts on hieman pöllämystyneen oloinen. Australialainen saapui tiistaina Pietariin 32 tunnin matkustamisen jälkeen. Suoraa lentämistä Sydneystä oli 20 tunnin verran.

Hänen poikansa Chris Coutts matkusti Pietariin samaan aikaan Lontoosta, joten pitihän sitä tietenkin käydä parilla lasillisella vaihtamassa tuoreimmat kuulumiset.

On toki syynsä, miksi isä ja poika tapaavat toisensa Venäjällä.

–Olen aina halunnut tulla Venäjälle, mutta en ole koskaan käynyt täällä aikaisemmin. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että tuskin olisin matkustanut tänne ilman MM-turnausta, Alex Coutts sanoo.

MM-lopputurnaus on monille ihmisille pätevä syy matkustaa neljän vuoden välein eri puolille maailmaa. Kun kyseessä ovat Australian maajoukkueen kannattajat, heillä totisesti riittää reissattavaa.

Coutssit eivät ole ensikertalaisia. Chris-poika oli 14-vuotias, kun hän koki ensimmäisen MM-turnauksensa Italiassa 1990.

–Siitä voi laskea, että hän on nyt 42-vuotias. Enkä todellakaan aio kertoa, kuinka vanha itse olen, isä murjaisee.

Italiassa – kuten myös vuonna 1998 Ranskassa – Couttsit seurasivat Skotlantia, missä Alex-isä on syntynyt.

–Nyt tämä on neljäs MM-turnauksemme Socceroosin (Australian maajoukkue) perässä. Olimme kisoissa myös 2006, 2010 ja 2014. Eli yhteensä tämä on jo kuudes MM-kisareissumme, Alex Coutts ynnää.

Poika Chris Coutts ja isä Alex Coutts olivat ensimmäisen kerran yhdessä MM-kisoissa vuonna 1990 Italiassa. Venäjän-reissu on heille jo kuudes MM-lopputurnaus paikan päällä.

Pietari on hyvä aloituspiste kaksikon matkalle, vaikka he eivät näekään kaupungissa yhtään ottelua. Nyt he seisovat Eremitaasin edessä ja ovat lumoutuneita.

–Olen arkkitehti, joten rakastan Pietaria. Tämä muistuttaa minua Pariisista, isä miettii.

Pietarin jälkeen isä ja poika matkustavat Socceroosin vuoksi Kazaniin, Samaraan ja Sotshiin, kunnes lentävät 16 päivän päätteeksi Moskovasta koteihinsa.

Australiaa ei ole koskaan pidetty todellisena jalkapallomaana, mutta se on aliarvostamista.

–Kuulin, että Australiaan on myyty 40 000 lippua eli enemmän kuin Englantiin. Sydneyn ja Melbournen ottelussa saattaa olla 60 000–70 000 katsojaa, poika kertoo.

Kuuden MM-turnauksen konkarit myöntävät, että Australialla on hikinen urakka kisoissa. Samassa lohkossa pelaavat Ranska, Tanska ja Peru.

–Kuka tietää, vaikka meillä olisi mahdollisuus Tanskaa ja Perua vastaan. Ranskalta voisimme ehkä varastaa jotain. Se on erittäin vahva joukkue paperilla, mutta monesti hidas aloittamaan turnauksensa.

Eikö australialaisille voisi suoda, että joskus muut matkustaisivat vuorostaan sinne MM-kisojen vuoksi? Urheilua rakastava maa haki vuoden 2022 turnausta, mutta...

–Qatar sai ne. Siinä oli tietenkin kaikenlaista... kyllähän sinä tiedät, mitä tarkoitan, Alex Coutts levittelee käsiään.

Seuraava mahdollisuus on vuonna 2030.

Natalia Quintanall ja Carlos Banda sanovat, että MM-turnaus on heille täydellinen tekosyy matkustaa Venäjälle. Pariskunnalla on liput kahteen otteluun.

Meksikolaiset sentään pääsevät hurraamaan kotimaassaan vuonna 2026. Maa nimitettiin keskiviikkona kisaisännäksi Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa.

Carlos Banda ja Natalia Quintanall ovat päätöksestä innostuneita: Venäjälle oli nimittäin matkaa.

–Lensimme ensin Yhdysvaltoihin, sieltä Ruotsiin ja sitten Suomeen, mistä tulimme juuri junalla tänne, Banda selvittää Finjlandskin-aseman kupeessa.

Pariskunta käy katsomassa Moskovassa kaksi ottelua: Meksiko–Saksa ja Argentiina–Islanti.

–MM-turnaus on meille täydellinen tekosyy tulla Venäjälle.

Banda ja Quintanall ehtivät olla myös Helsingissä puolitoista päivää.

Lauri Sorsa ja Ninni Hämäläinen saapuivat tyttäriensä Iidan ja Ainon kanssa junalla Pietariin. Lauri Sorsa käy perjantaina katsomassa Marokon ja Iranin välisen ottelun.

Sitten ovat vielä suomalaiset, joilla ei ole koskaan omaa joukkuetta MM-kisoissa. Tällä kertaa matka on ainakin lyhyt.

Allegro kiskoo neljä kertaa päivässä kisaturisteja Pietariin. Keskiviikkoaamuna ensimmäisten joukossa kaupunkiin saapui helsinkiläinen Lauri Sorsa perheineen.

Lapsiperhe on Pietarissa sunnuntaihin asti ja perjantaina on isän jalkapallopäivä, kun Krestovski-stadionilla pelataan Marokko–Iran. Sorsa saattaa olla tyypillinen suomalainen kisaturisti, sillä hän ei ole aikaisemmin käynyt MM-kisoissa.

–Tänne on niin helppo saapua Helsingistä. En usko, että tämän lähemmäksi kisat voivat enää tulla. Hain lippua jo siinä vaiheessa, kun otteluita ei vielä tiedetty. Kyse oli lähinnä siitä, että pääsee kisatunnelmaan – oli ottelu mikä tahansa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: