Jari ja Miia Turto menestyvät sekä curlingissa että suunnistuksessa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Curling kuljettaa Turtoja ympäri maailmaa: "Kun on riittävästi käynyt maailmalla ottamassa turpiinsa, tietää, mitä täytyy vielä harjoitella"

Miia ja Jari Turto keräävät Suomelle olympiapisteitä curlingissa. Isä ja tytär harjoittelevat lajia Harjavallassa.­

3.10.2017 6:00

Vaikka Jari ja Miia Turton matka Harjavallan curling-halliin on vain muutaman kilometrin mittainen, vuositasolla matkustelua kertyy isälle ja tyttärelle huimat määrät. Yksitoista turnausta tarkoittaa käytännössä yhtätoista viikonloppua maailmalla, sillä enemmistö näistä turnauksista järjestetään Suomen ulkopuolella.

Siihen päälle tulevat kotimaiset kilpailut sekä hyvänä vastapainona mukana kulkenut suunnistus.

Jari Turto on suunnistuspuolella rutinoitunut arvokisaedustaja, ja Miia Turtokin on päässyt jo aistimaan isojen kilpailujen tunnelmaa, viimeksi vuonna 2015 Euroopan cupissa Göteborgissa.

–Curling on minun ykköslajini, mutta toki on hienoa huomata, että pystyn oikeasti haastamaan hyviä kilpailijoita suunnistuksessakin. Näistä on hyötyä toisilleen, sillä molemmat ovat matemaattisia taitolajeja, miettii Miia Turto.

PM-ottelussa mukana

Sekä EM- että MM-tasolla suunnistusmitaleita saavuttanut Jari Turto on jo naulannut päätöksensä antaa tilaa nuoremmille arvokisaedustajille. Maajoukkuetasolla nähdään silti vielä yksi poikkeus tehtyyn päätökseen, mikä tuli Turtolle itselleenkin yllätyksenä.

–Nokialla järjestetään Pohjoismaiden maaottelu, ja kuulin, että minut on valittu mukaan. Päätin lähteä kilpailuun sen oikeasti viimeisen kerran.

–Viime vuonna olin arvokisoissa viimeistä kertaa, sillä sain henkilökohtaisen paikan kilpailuun, enkä halunnut jättää sitä käyttämättä.

Kilpailujen ja harrastusten tahti on tiivis jo toista vuotta peräkkäin.

–Kaikkea on hieman liikaa, pakko myöntää. Curlingin Mixed Doubles -kilpailuista emme voineet aluksi tietää, mihin niistä pääsemme mukaan, joten ilmoittauduimme lähes kaikkiin. Sitten alkoi eri puolilta sadella kutsuja, että tervetuloa mukaan. Ei oikein voinut enää jäädä poiskaan, naurahtaa Jari Turto.

–Urakointi kantaa silti hedelmää. Kun on riittävästi käynyt maailmalla ottamassa turpiinsa, tietää, mitä täytyy vielä harjoitella. Tämä vuosi onkin alkanut huomattavasti paremmin.

Taistelu olympiapaikasta

Matematiikan ja taitavien suoritusten lisäksi menestys vaatii myös henkistä kanttia. Sattumalta ei kukaan menesty maailmalla yhdessäkään lajissa.

–Lajista riippumatta joidenkin taso on parhaimmillaan ennen ja jälkeen arvokisojen. Sellaista urheilijaa, joka ei jännitä isoja kilpailuja, ei ole olemassakaan. Kun pääsee paljon pelaamaan, kertyy rutiinia, josta on hyötyä tiukassa paikassa, arvioi Turto.

Ajatustoiminnan lisäksi täytyy hallita myös toiminta jäällä. Kovat kilpailut eivät salli pienintäkään horjahdusta missään vaiheessa. Kivi on saatava matkaan täsmälleen oikealla hetkellä ja oikealla kierteellä.

Maajoukkuetason curlingissa tilanne näyttää valoisalta, sillä vähintään kaksi urheilijaa pääsee mittaamaan kestävyyttään korkeimmalla mahdollisella tasolla. Oona Kauste ja Tomi Rantamäki varmistivat Suomelle Mixed Doubles -paikan ensi vuoden olympialaisissa, ja lisäksi sekä miesten että naisten joukkueet taistelevat joulukuun alussa olympiapaikasta Tshekin karsintaturnauksessa.

–Siellä on enää kovia joukkueita jäljellä, joten paikan saavuttaminen vaatii maksimaalista onnistumista, toteaa Jari Turto.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?