Yllätyspäätös: Janina Mäkinen ripustaa sukset naulaan - Urheilu - Satakunnan Kansa

Yllätyspäätös: Janina Mäkinen ripustaa sukset naulaan

Janina Mäkinen pääsi Ruosniemen mäestä pitkälle kovalla työnteolla.

15.5.2017 16:44

Porilainen alppihiihtäjä Janina Mäkinen pudotti maanantaina melkoisen uutispommin. Upeasti valtakunnallisesti ja ajoittain kansainvälisestikin menestynyt laskija ilmoitti päättävänsä huippu-urheilijan uransa vain 20-vuotiaana.

Huipulle tähtääminen ilman maajoukkuepaikkaa on liian haastavaa.

–Janinan pitäisi olla puoli vuotta Euroopassa kilpailemassa ja harjoittelemassa, mutta seuratoiminnalla se ei ole mahdollista, Janinan isä Kari Mäkinen sanoo.

Janina Mäkinen ehti kahmia lukuisia palkintoja, muun muassa aikuisten pujottelun Suomen mestaruuden. Viimeksi maaliskuussa hän pujotteli nuorten SM-hopeaa. Vuonna 2015 hänet valittiin Vuoden nuoreksi porilaiseksi ja hän sai yleisöäänestyksen kautta Huipulla-teko -palkinnon Porin urheilutoimittajain kerholta.

Porilainen osoitti, että kovalla työnteolla kaikki on mahdollista, jopa nousu Ruosniemen kukkulalta alppihiihdon maailmancupiin jo 17 vuoden iässä. Nuoren naisen sisukkuutta korosti lapsuudessa koettu vaikea sairaus ja se, että vuoden 2015 kesäharjoittelusta osa meni toipuessa vakavasta liikenneonnettomuudesta.

–Lopettaminen oli henkisestikin raskas päätös, kun on tosissaan urheillut lapsesta lähtien ja matkalle on mahtunut kaikenlaista. Mutta kun ei ole maajoukkueessa, on vaikeassa tilanteessa, Janina Mäkinen kertoo.

Janina Mäkinen valmistui alppilukiosta vuonna 2016. Hän on ehtinyt hankkia kaiken muun ohella hiihdonohjaajan paperit, joten nainen nähtäneen jatkossakin rinteissä, vaikkei enää huipulle tähtääkään.

Janina Mäkisen kirje lopettamisesta:

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Talven aikana kilpailuja kiersin tuttuun tapaan Suomessa, Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Myös loppukauden harjoittelin suunnitellusti Tahkon Alppikoulun mukana. Talven aikana laskin urani parhaat pisteet pujottelussa, sekä kaksi nuorten SM-mitalia, hopeaa sekä suurpujottelusta että pujottelusta. Kaudelle arvosanaksi antaisin keskinkertaisen. Kehitystä tapahtui, mutta viimeinen silaus jäi saavuttamatta.

Tällä hetkellä alppihiihdon tilanne on Suomessa melko haastava. Olen käynyt alppilukion Tahkolla ja harjoitellut siellä sen aikana neljä vuotta, jonka lisäksi tämän kauden 2016–2017 niin sanotussa ”akatemiaryhmässä", joka harjoittelee lukiolaisten mukana. Suomessa ei toistaiseksi naisilla ole järjestelmää, mikä tukisi alppihiihdossa huipulle tähtäämistä lukioiän jälkeen, mikäli maajoukkuepaikkaa ei siinä vaiheessa ole.

Pitkän pohdinnan jälkeen olen päättänyt lopettaa huipulle tähtäämisen. Alppihiihto ei varmasti ikinä katoa elämästäni ja sukset tulevat pysymään muinakin talvina jalassa, mutta jatkossa hieman rennommissa merkeissä. Helppoa päätöksen tekeminen ei missään nimessä ole ollut. Alppihiihto on ollut isona osana elämää pienestä asti ja kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Toisin sanoen elämäni on pyörinyt alppihiihdon ympärillä viimeiset vuodet.

Tällä hetkellä olo on haikea, mutta toisaalta odotan innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Maaliskuun viimeinen päivä laskin kauden viimeisen FIS-kilpailuni Sallassa. Huhtikuun alkaessa alkoi luku-urakka jatko-opintojen pääsykokeisiin. Kauden päätyttyä kevät onkin siis mennyt suurimmaksi osaksi nenä kiinni kirjassa, joten toivotaan opintojen alkavan ensi syksynä.

Alppihiihto on ottanut paljon, mutta antanut sitäkin enemmän. Urani tärkeimpiä hetkiä ovat olleet pujottelun aikuisten Suomen mestaruus, kaksi maailmancupin starttia ja nuorten MM-kilpailut. Olen saanut kokea hienoja onnistumisen hetkiä, samoin kuin epäonnistumisen tuskaa. Saanut paljon ystäviä, tuttuja sekä tärkeitä henkilöitä elämääni, huikeita kokemuksia, nähnyt maailmaa ja kasvanut urheilijana sekä ennen kaikkea ihmisenä. Tästä suuri kiitos kuuluu kaikille valmentajille ja tukijoille, olette mahdollistaneet urheilu-urani. Olen saanut tehdä työtä täysillä alppihiihdon eteen ja nähdä mihin se kaikki riittää.

Hyvää alkavaa kesää!

Janina

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: