Topias Palmi kohtasi Serbian jättiläismäisen tähden – ei arkaillut EM-karsintojen avauksessa: ”Kun on noin iso mörkö” - Urheilu - Satakunnan Kansa

Topias Palmi kohtasi Serbian jättiläismäisen tähden – ei arkaillut EM-karsintojen avauksessa: ”Kun on noin iso mörkö”

Serbia antoi kovakätisen oppitunnin Suomelle EM-karsintojen avauksessa. Suomen heikkoudet paljastettiin.

Suomen Topias Palmi (vas.) käytti röyhkeyttään ja monipuolista korintekovalikoimaansa Serbia-ottelussa. Rade Zagorac otti Palmin kaukoheiton pois ja tamperelainen pyyhälsi ohi.

20.2.2020 22:10

Espoo

Serbia antoi karun alkusysäyksen Suomen taipaleelle koripallon miesten EM-karsinnoissa.

Maailman kärkimaihin kuuluva Serbia hiljensi Espoon areenan loppuunmyydyn kotiyleisön (6 769 katsojaa) 80–58 (37–24) -voitolla.

Serbian kokoonpano oli laadukas, vaikkakin kaukana parhaasta mahdollisesta. Jättiläismäinen Miroslav Raduljica ja kokenut Marko Simonovic olivat vieraiden ainoat pelaajat, jotka mahtuivat viime syksynä Serbian kivikovaan MM-ryhmään.

Tämä ei torstaina haitannut. Igor Kokoskov sai Serbian päävalmentajana parhaan mahdollisen debyytin. Serbiluotsi oli virittänyt joukkueensa yhtenäiseen ja taktisesti fiksuun esitykseen.

Kokoskov valmensi Slovenian Euroopan mestariksi 2017 ja toimii nykyään NBA-seura Sacramento Kingsin apuvalmentajana.

– Serbian pelaajat olivat yhtä liikkuvia kuin meidän, mutta kantoivat paria kokoa isompia paitoja ja kalsareita. Peli oli kovaa. Tuo ei ollut normaalia Korisliiga-peliä, vaan Espanjan ACB-peliä, Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann lausui.

Matti Nuutinen (vas.) jäi kakkoseksi, kun Serbian 213-senttinen ja 115-kiloinen Miroslav Raduljica punnersi korille.

Palmille jäi ankea fiilis

Kun Suomella ei ole käytössään kahta parasta pelaajaansa, Lauri Markkasta ja Petteri Koposta, sen pelintekijän ja sentterin pelipaikat ovat ohuilla kantimilla. Serbia hyödynsi tätä röyhkeästi.

Jamar Wilson, Suomen ainoa vaarallinen yksi vastaan yksi -pelaaja, joutui virhevaikeuksiin pelin ensiminuuteilla, eikä vaikeaa kautta pelaava Wilson tästä toipunut. Ilari Seppälän johdolla Suomen hyökkäys ei saanut juuri mitään aikaan.

– Se (Wilsonin virheet) häiritsi pelimme rytmiä, Dettmann sanoi.

Suomen pelitilanneheittojen prosentti oli kehno 34,4.

Espanjassa kehittyvä Edon Maxhuni – joka olisi ollut Seppälää riskikkäämpi, mutta rohkeampi valinta Wilsonin paikkaajaksi – katsoi ottelua siviilit päällä.

– Jäi ankea fiilis. Meillä oli huono heittopäivä, emmekä pystyneet vastaamaan heidän puolustuksensa fyysisyyteen, Topias Palmi sanaili.

Palmi ei arkaillut kentällä lainkaan, vaikka peliaika Serie A:n Vanoli Cremonassa onkin jäänyt vähiin viime viikkoina. Aggressiivinen Pyrintö-kasvatti oli oma itsensä Serbian körmyjen keskellä.

Tamperelainen linkosi Suomen parhaan pistelukeman, 16.

– Virtaa riitti tähän peliin. Tätä tilaisuutta olin odottanut aika pitkään. Toivottavasti se näkyi kentällä, Palmi arvioi.

Levypallot isokokoinen vierasjoukkue vei 50–28.

– Se oli pelin tarina, Dettmann tiivisti.

Serbia oli Suomea isokokoisempi. Se näkyi.

Kiinassa pelaava Raduljica (19 pistettä/8 levypalloa) oli illan hahmo. Hän näytti, miksi 213-senttinen ja 115-kiloinen kolossi oli MM-kisoissa Serbian kapteeni.

– Rikoin häntä monta kertaa, mutta ei onneksi vihelletty. Kun on noin iso mörkö, niin pienten poikien läpsyttelyt jäävät huomioimatta. Oli ilo pelata noin hyvää pelaajaa vastaan, Palmi kehui.

Serbia siirtyi voitollaan EM-karsintojen E-lohkon kärkeen. Georgia voitti torstaina Sveitsin 96–88 jatkoajan jälkeen. Tulos oli Suomelle suotuisa, sillä Sveitsi on karsinnoissa sinivalkoisten päävastustaja.

Suomi ja Sveitsi kohtaavat sunnuntaina Fribourgissa kello 20.15 alkaen.

Serbia hallitsi läpi illan

1. puoliaika: Suomi joutui heti ongelmiin, kun Jamar Wilson keräsi kaksi virhettä aikaan 3.34. Väkevä Serbia pyöritti peliään tähtensä Miroslav Raduljican kautta. Vain latvialaisen VEF Rigan Alexander Madsen onnistui nokittelemaan hetkellisesti Raduljican kanssa.

2. puoliaika: Serbia ratkaisi pelin lopullisesti. Yhden maailman kärkimaan heitot alkoivat upota, eikä Suomen hyökkäys päässyt irti ulottuvan Serbian otteesta. Päätöskymppi meni harmillisesti pelailuksi.

Yleisöä: 6 769

Viihdearvo:

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: