Kiira Korpi ja nuorisotutkija kritisoivat suomalaista urheilua - Urheilu - Satakunnan Kansa

Nuorisotutkija kritisoi suomalaista urheilua – ”Mahdollisuus puuttua epäasialliseen käytökseen on tällä hetkellä erittäin huono”

Tutkija Mikko Salasuo haluaa, että Suomen Olympiakomitea ottaa vastuuta.

Mikko Salonen huomautti, että tuki ei saa jäädä matkalle sen lähdettyä valtion kirstusta.

22.1.2020 12:41

Vuoden kilpailukiellon saaneen muodostelmaluisteluvalmentajan nöyryyttävän käytöksen aloittama kohu osui samaan hetkeen, kun Nuorisotutkimusseura ry julkaisi lasten ja nuorten urheilun kipukohtia käsittelevän kirjoituskokoelman.

”Siitä on pikemminkin vaiettu”. Kirjoituksia kiusaamisesta, syrjinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta lasten ja nuorten liikunnassa ja urheilussa -kirjoituskokoelma pitää sisällään puheenvuoroja lasten ja nuorten liikunnassa ja urheilussa tapahtuvasta kiusaamisesta, syrjinnästä, epäasiallisesta käytöksestä ja seksuaalisesta häirinnästä.

– Ei yllättänyt, nuorisotutkija Mikko Salasuo sanoo muodostelmaluistelusta käytävästä keskustelusta.

Salasuo on yksi toimittajista tiistaina julkaistussa teoksessa. Siinä muun muassa ex-taitoluistelija Kiira Korpi kritisoi suomalaista urheilua, joka Korven mukaan tavoittelee menestystä huipputasolla ja samalla pahimmillaan traumatisoi tuhansia lapsia ja nuoria.

– Viikonlopun uutiset kertovat valitettavalla tavalla julkaisumme ajankohdasta, Salasuo sanoo.

Kaikki OK?

Nuorisotutkija Mikko Salasuo ei säästele sanojaan puhuessaan suomalaisesta urheilusta.

Salasuo antaa viikonloppuna alkaneen keskustelun tiimoilta kritiikkiä muun muassa urheilutoimittajille ja -päättäjille. Tutkijan mukaan aiempina vuosina esiin nostettuihin ongelmiin ei ole tartuttu ja samaan aikaan urheilun järjestelmää on kehitetty suuntaan, joka on unohtanut lasten ja nuorten näkökulman.

Suomen liikunta ja urheilu, Nuori Suomi ja Suomen kuntaliikuntaliitto perustivat vuonna 2012 Valo ry:n, joka puolestaan sulautui Suomen Olympiakomiteaan vuoden 2017 alusta. Näin Olympiakomitean vastuulle tuli huippu-urheilun lisäksi myös urheilukulttuuri laajemmin – esimerkiksi liikunnallisen elämäntavan edistämisen.

Salasuon mukaan ennaltaehkäisevä työ on unohdettu, mikä on johtanut siihen, että lajiliitot juoksevat sammuttelemassa tulipaloja. Ja sekin tehdään puutteellisin työkaluin. Muodostelmaluisteluvalmentaja sai kilpailukiellon, mutta kukaan ei hetkeen tiennyt, voiko valmentaja jatkaa työskentelyä esimerkiksi alaikäisten kanssa. Urheilumaailmassa sekoittuvat työlainsäädäntö ja kilpailusäännöt, mikä tekee asioiden ymmärtämisestäkin hankalaa.

– Urheilun järjestelmän mahdollisuus puuttua epäasialliseen käytökseen on tällä hetkellä erittäin huono, mikä on käynyt ilmi. Ei mikään taho voi puuttua jonkun toisen järjestön työsuhteisiin. Keskustelu tästä tapauksesta kertoo siitä, miten tämä asia on vaiettu ja miten vaikeilta kysymyksiltä on suljettu silmät. Nyt, kun havahdutaan, huomataan, että työkalut eivät riitä niiden käsittelemiseen, Salasuo sanoo.

Kiira Korpi on huolissaan taitoluistelijanuorten oikeuksista.

– Vaikka haetaan huippu-urheilumenestystä, sen pitäisi olla eettisesti kestävää, Salasuo sanoo.

Muodostelmaluisteluvalmentajan rankasta käytöksestä ensimmäisenä kertoneen Yle Urheilun mukaan kyseinen valmentaja työskenteli seniori- ja juniorijoukkueessa – eli keskustelu liittyy sekä nuorten liikuntaan että huippu-urheiluun kansainvälisellä tasolla.

– Jos ajatellaan tätä luistelutapausta, niin henkilö on vaikuttanut kymmenien tai satojen tyttöjen elämään mahdollisesti hyvinkin traumaattisella tavalla.

Suomen Taitoluisteluliitto antoi valmentajalle vuoden mittaisen kilpailukiellon.

– Se, että tätä on voinut tapahtua ja että se on saanut jatkua on mielestäni isompi kysymys kuin se, että hän sai lopulta jonkinlaisen rangaistuksen. Enemmän se kertoo tilanteesta, johon on menty silmät ummessa varoituksista huolimatta. On purettu rakenteita ja lyöty kaikki olympiakomiteaan. Vaikkapa Nuori Suomi yritti vähän katsoa asioiden perään.

Julkista avustusta

Tutkija kiittelee rahakirstun avaimia pitelevää opetus- ja kulttuuriministeriötä, joka on sen mukaan herätellyt urheilupäättäjiä siihen, että urheilussa todettuihin epäkohtiin olisi puututtava.

Kiira Korpi kritisoi sunnuntaina Suomen Taitoluisteluliittoa, Suomen urheilun eettistä keskusta Suekia ja Olympiakomiteaa siitä, etteivät ne ottaneet hänen mukaansa tarpeeksi lujasti kantaa muodostelmaluistelukohuun. Salasuo on samoilla linjoilla ja huomauttaa olympiakomitean saamista miljoonaluokan tuista.

Salasuon mielestä olympiakomitea on käsi ojossa rahojen suuntaan ja edustaa tällöin mielellään useita urheilulajeja, mutta ei kanna vastuuta.

– Mitä jos olympiakomitea sanoisi, että jokainen laji huolehtii, että jokainen lasten ja nuorten kanssa toimiva aikuinen lukisi tietyt ohjeet läpi? Silloin vedotaan siihen, ettei ole työnjohto-oikeutta lajiliittoihin. Jos toiminta perustuu julkisiin avustuksiin ja siinä on mukana valtava määrä lapsia ja nuoria, niin ei voida kääntää selkää normeille ja sopimuksille.

– Ei saa unohtaa, että urheilu ja liikunta on hirvittävän monelle hienoa ja tuottaa paljon hyvää. Mutta jos sitä tehdään toinen silmä ummessa, unohdetaan, että on se toinen joukko, jolle se ei ole kivaa. Se, jota syrjitään, kiusataan ja joka pahimmillaan joutuu aikuisten haukkumisen tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Kyllä sellaiseen on vastuu yrittää ennaltaehkäistä ja puuttua.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut