Painonnosto on trendikäs naisten laji – miehet vähissä Porin SM-kisoissa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Painonnosto on trendikäs naisten laji – miehet vähissä Porin SM-kisoissa

Meri Ilmarinen on yksi Suomen vahvoista painonnostajanaisista, jotka hakevat paikkaa Tokion olympialaisiin. Porissa hän oli 76-kiloisten sarjassa omaa luokkaansa.

23.2.2020 19:41

Pori

Painoja nostavassa vahvassa naisessa ei ole ollut mitään ihmeellistä vuosikymmeniin. Kun perinteisesti kuitenkin miehet mittelevät voimiaan, painonnosto lienee säilynyt monien mielikuvissa äijälajina.

Mielikuvia on syytä tarkistaa.

Porin SM-kilpailuihin ilmoittautui 105 urheilijaa. Heistä 71 oli naisia, 34 miehiä.

Painonnosto on vahvasti naisten laji. Samalla siitä on tullut hyvänä ja monipuolisena kuntoiluna trendilaji.

Siinä missä moni perinteinen urheilumuoto on muuttuvassa maailmassa ahtaalla ja vaarassa kuihtua, painonnosto on päässyt uuden ison lajin aallonharjalle.

Naiset, trendit ja muutos kulkevat enemmän tai vähemmän käsi kädessä myös SM-kisojen sukupuolijakaumassa.

– Crossfitin suosio sataa painonnoston laariin. Sieltä on tullut valtava nippu kovia nostajia, kertoo Huittisissa syntynyt ja Porissa kasvanut Painonnostoliiton päävalmentaja Antti Everi kertoo.

– Ei minulla tarkkaa tilastoa ole, mutta SM-kisojen naisnostajista hyvinkin puolet voivat olla crossfit-lähtöisiä.

Everin mukaan painonnoston ja crossfitin välistä yhteistyötä voisi suunnitella nykyistä järjestelmällisemmin.

– Emme me käy crossfit-saleilla värväämässä ihmisiä painonnostoon, vaan he tulevat sieltä luonnostaan. Maksiminostot ovat niin kiinteästi mukana crossfitissä, että siksi moni lähtee kokeilemaan myös painonnostoa ja kehittyy samalla molemmissa lajeissa.

Katseet Tokioon

Päävalmentaja Antti Everi tuuletti lauantaina, kun hänen siskonsa Anna-Maria Tokola nosti SM-kultaa SE-tuloksilla. Vieressä kannusti Tokolan ystävä Annina Nisander.

Everi myöntää, että miesnostajia kaivattaisiin kisalavoille jo lisää. Myös kansallisella huipulla ja tulevaisuuden näkymissä naisten tilanne on selvästi parempi kuin miesten.

Aino Luostarinen on sellainen superlahjakkuus, etten tiedä onko vastaavaa ollut ikinä, ei ainakaan vuosikymmeniin, Everi kehui 16-vuotiasta lappeenrantalaista.

Everi, 38, nosti itse Pekingin olympialaissa 2008. Toinen olympiaurakka on edessä ensi kesänä Tokiossa, jos sinne joku suomalaisnostaja pääsee.

Kun Everi puhuu ensi kesän Tokion olympiavalinnoista, hän mainitsee realistisina niminä Anni Vuohijojen, Saara Leskisen, Meri Ilmarisen ja Marianne Saarhelon.

– Toivottavasti miehistäkin joku pääsee läpi, ei se mahdotonta ole sielläkään, Everi lisää.

Everi uskoo, että Tokiossa nähdään useampikin suomalainen. Rankingissa paras tilanne on Vuohijoella.

Toisaalta rankingtilanteet ovat erittäin vaikealukuisia, koska yksittäinen maa saa lähettää korkeintaan neljä miestä ja neljä naista olympiakisoihin, ja sarjoja on seitsemän molemmille sukupuolille. Lisäksi moni perinteinen painonnostomaa jää doping-rikkeiden takia 1–2 paikkaan niin miehissä kuin naisissa.

Isoimmat rankingpisteet on jaossa huhtikuussa Venäjällä järjestettävissä EM-kisoissa. Olympiaranking sulkeutuu huhtikuun lopussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut