Vihdoin tuli Suomen vuoro! – Lentopallomaajoukkueen 18 ottelun tappioputki katkesi makeassa paikassa - Urheilu - Satakunnan Kansa

Vihdoin tuli Suomen vuoro! – Lentopallomaajoukkueen 18 ottelun tappioputki katkesi makeassa paikassa

Lauri Kerminen (vas.), Antti Ronkainen, Markus Kaurto ja Eemi Tervaportti juhlivat avauserän voittoa.

12.9.2019 22:30

Lentopallomaajoukkueen pelaajien huojentuneet ilmeet kertoivat kaiken olennaisen. Torstai-illan voitto poisti jättimäisen kiven koko kesän rämpineiden suomalaisten sydämeltä.

Suomi pehmitti Pohjois-Makedonian Ljubljanan EM-avauksessa lukemin 3–1 (25–23, 25–22, 23–25, 25–21) ja katkaisi vihdoin peräti 18 ottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa.

Edelliset riemunkiljahdukset kuultiin loppiaisena Mikkelissä, kun maajoukkue varmisti EM-paikkansa pehmittämällä Tanskan ratkaisevassa karsintaottelussa 3–0.

– Totta kai tämä oli tärkeä voitto ankean jakson jälkeen, mutta turha pelätä mitään ulospuhallusta, Ljubljanasta tavoitettu Urpo Sivula muistutti.

Vaisusti aloittanut Sivula petrasi otteitaan tuntuvasti kamppailun edetessä ja nousi Suomen ykköshahmoksi 17 pisteellä.

Sivulan käyrä oli täysin päinvastainen kuin Pohjois-Makedonian ykköstähdellä Nikola Gjorgievilla. Suomi hyydytti pelätyn hakkurin totaalisesti onnistuneella taktiikalla.

Tämä perustui pitkälti Venäjän superliigassa loistaneeseen Lauri Kermiseen. Tämän jälkeen sitkeästi taistelleen Pohjois-Makedonian peli muuttui neuvottomaksi. Kukaan ei keksinyt, miten Suomi voitaisiin murtaa. Ei valmentaja eikä passari.

– Kaverin vaarallisuus oli tiedossa – ja siihen varauduttiin. Saimme hänet hyvin kuriin. Silti hölmöilimme liikaa, kun saimme palloja omalle puolelle, Sivula kuvaili.

Parempi tilanne

Sivula on suhtautunut koko kesän tyynesti maajoukkueen rämpimiseen.

– Tämän porukan rahkeet eivät vaan riittäneet aiemmin. Nyt tilanne on parempi, kun minä ja Eemi (Tervaportti) olemme päässeet pikku hiljaa kuntoon. Tässä iässä (31) kuntoutuminen vie enemmän aikaa kuin nuorena. Se pitää myöntää, Sivula tunnusti.

Sama trendi koskee myös nuorempia kavereita.

– Ellei jollakin kulje, penkiltä löytyy hyviä vaihtoehtoja. Siitä saatiin nyt hyvä todiste.

Vaihdosta tulleet Elviss Krastins, Niko Suihkonen ja Sauli Sinkkonen nostivat nyt Suomen tasoa tuntuvasti.

Lisäksi Akseli Lankinen kävi ratkaisemassa avauserän jäätävällä ässäsyötöllä.

Suomi todisti suuruutensa kääntämällä kamppailun edukseen vaikeiden vaiheiden jälkeen.

Pohjois-Makedonia johti ensimmäistä erää jo neljällä ja toista viidellä pisteellä, mutta Joel Banksin ryhmä ei luovuttanut.

Samalla paljon kritisoitu Banks sai ensimmäisen voittonsa Suomen luotsina. Voitto avasi Suomelle saumat EM-turnauksen pudotuspeleihin.

Avainotteluina ovat nyt pelit Valko-Venäjää ja Turkkia vastaan.

Lauantai-iltana Banksin miehistöllä on pelkästään voitettavaa, kun Suomi kohtaa EM-isäntä Slovenian.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: